שתף קטע נבחר

סובלת מסוכרת? הסיכוי שלך לחלות בדמנציה גבוה יותר

מחקר חדש: נשים עם סוכרת מסוג 2 נמצאות בסיכון מוגבר בכ-20% לפתח דמנציה וסקולארית מאשר גברים סוכרתיים. אנדוקרינולוג מומחה מסביר את משמעות המחקר ונותן שלוש המלצות למניעה

מחלת הסוכרת הפכה בהגדרתה למגיפה של המאה ה-21, כאשר נתונים אחרונים של הפדרציה העולמית לסוכרת מצביעים על כ-415 מיליון חולים בסוכרת בעולם, וההערכות הן שעד 2040 יגיע מספר החולים בעולם לכ-642 מיליון סוכרתיים. בישראל, ההערכה היא כי ישנם כחצי מיליון סוכרתיים ועוד כחצי מיליון במצב של 'טרום סוכרת'.

 

סוכרת עלולה לגרום לסיבוכים ולמחלות נוספות, בעיקר במצבים בהם הסוכרת איננה מאוזנת, לדוגמא לסיבוכים בחלקי גוף שונים (עיניים, כליות וכד') וכן לסיכון מוגבר למחלות לב, שבץ ועוד. מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת Diabetes Care, עושה הפרדה בין גברים סוכרתיים ונשים סוכרתיות, ומציג כי נשים עם סוכרת מסוג 2 עלולות להיות בסיכון לפתח סוג של דמנציה, כתוצאה מפגם או חסימה של כלי דם למוח. 

 

עוד בנושא: 3 סימני האזהרה שמעידים על סוכרת בגיל המבוגר

אנשים עם סוכרת נמצאים בסיכון מוגבר לדמנציה. במיוחד נשים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אנשים עם סוכרת נמצאים בסיכון מוגבר לדמנציה. במיוחד נשים(צילום: shutterstock)
 

מחקר חובק עולם

מטא-אנליזה, במסגרתה בוצעה סקירה של נתונים אודות כ-2.5 מיליון משתתפים עם למעלה מ-100,000 מקרי דמנציה מ-14 מחקרים שונים, מצאה קשר בין הסיכון לפתח סוגי דמנציה בקרב סוכרתיים ובין מגדר.

 

נתוני המטא-אנליזה מראים כי גברים ונשים עם סוכרת נמצאים בסיכון מוגבר בכ-60% לפתח כל סוג שהוא של דמנציה מאשר אנשים ללא סוכרת, ובאופן מפורט יותר, נשים עם סוכרת מסוג 2 נמצאות בסיכון מוגבר בכ-20% לפתח דמנציה וסקולארית (דמנציה על רקע של מחלה של כלי דם מוחיים), מאשר גברים סוכרתיים. סוג הדמנציה הזו הינו הסוג השני בשכיחותו לאחר אלצהיימר, ומאופיין בקשיי זיכרון, חשיבה ושפה כתוצאה מזרימת דם מופחתת למוח.

 

עוד: תזונה מרפאה: למה כדאי לעבור לטבעונות גם בגיל מבוגר

 

הקשר שבין סוכרת ודמנציה

דמנציה היא שם כללי למצבים שונים, בהם יכולת התפקוד של החולה ברמה הקוגניטיבית נפגעת, בשל פגיעה בתאי המוח. אחד המצבים השכיחים לכך הוא מחלת האלצהיימר, בה תאי מוח מתנוונים ומייצרים פגיעה ביכולות קוגניטיביות של האדם. מצב שכיח נוסף של דמנציה היא דמנציה וסקולארית, הנוצרת במצב של פגיעה בכלי דם במוח, ולמעשה ניתנת למניעה.

 

כ-44 מיליון אנשים ברחבי העולם סובלים מדמנציה, כאשר גורמי הסיכון להתפתחותה של דמנציה וסקולארית הם: סוכרת מסוג 2, עישון, השמנת יתר, לחץ דם גבוה, עודף כולסטרול ומחלות לב שונות. אכילת שומנים בצורה לא מבוקרת עשויה להגביר את הסיכון לשבץ, הגורם לדמנציה וסקולרית.

 

דמנציה וסקולארית מתפתחת כאשר אחד מכלי הדם במוח נפגע או נחסם, מה שבמקרים רבים בא לידי ביטוי בשבץ. כ-30% מהאנשים שחטפו שבץ וחזרו לתפקד, עלולים לסבול מפגיעה בתאי המוח שלא קיבלו אספקת דם, או שהוצפו בדם, במהלך השבץ. בחלק מהמקרים כלי הדם שנפגע נמצא באזור קוגניטיבי, מה שמוביל להיווצרותה של דמנציה ולפגיעה ביכולות קוגניטיביות.

 

אך לא רק שבץ מוביל לדמנציה וסקולארית, כי אם גם קיומם של אוטמים באזור המצח, הרקה ואזורים נוספים במוח. אלו הם סוג של "פקקים" המצטברים בעורקים שמובילים גם אל המוח, באופן בו גורמים לחסימתם.

 

בדומה לאלצהיימר, גם דמנציה וסקולארית מאפיינת בעיקר מבוגרים וקשישים ושכיחותה עולה ככל שגיל האדם עולה.

 

עוד: 20 שאלות: כך תאבחנו בעצמכם חשד לאלצהיימר

 

אצל נשים קשה יותר לאזן  

הסיבות בגינן סוכרת מסוג 2 עשויה להגדיל סיכויים לפתח דמנציה, בקרב שני המינים, עדיין אינן ידועות לחלוטין. באופן דומה, גם על שאלה זו בנוגע לסיכון בקרב נשים אין תשובה חד משמעית.

 

יש המשערים כי הדבר קשור להשפעה ביולוגית של הסוכרת על הסיכון לפתח מחלות כלי דם בקרב נשים, מה שמוביל להתפתחותה של דמנציה וסקולארית. כמו כן, החוקרים מציינים כי ייתכן וההבדלים באופן הטיפול בסוכרת בקרב נשים לעומת גברים, משחקים תפקיד בממצאים אלו. אצל נשים, הסוכרת בחלק גדול מהפעמים קשה יותר לאיזון ושליטה, על כן עלולים להתפתח סיבוכים המובילים גם להופעתה של דמנציה וסקולארית.

תזונה בריאה. אחת מההמלצות למניעה  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תזונה בריאה. אחת מההמלצות למניעה (צילום: shutterstock)
 

3 המלצות למניעה

בדומה לתופעות פיזיות רבות נוספות שהסיכון לפתחן עולה בקרב חולי סוכרת, גם כאן המפתח טמון בעיקרו בשמירה על סוכרת מאוזנת. ככל שרמות הסוכר תהיינה מאוזנות, כך הסיכון לסיבוכי הסוכרת פוחת, בהם גם הסיכון לפתח מחלות לב, שבץ וכפועל יוצא מכך גם דמנציה וסקולארית. השמירה על איזון הסוכרת בכלל, ובקרב נשים בפרט, יכולה להתבצע במספר מישורים:

 

בדקו את עצמכן: הקפידו לבצע בדיקות סוכר לאורך היום בתדירות הנדרשת, בכדי להכיר בצורה טובה יותר איך גופכן מתמודד עם מצבים שונים לאורך היום, מתי רמות הסוכר גבוהות יותר, כיצד תזונה מסוימת משפיעה וכד'. בדיקות מסייעות לנו לשמור על איזון הסוכר לאורך כל היום, ובכך להפחית את הסיכון לפתח סיבוכים.

 

הקפידו על תזונה בריאה: מזונות שונים עלולים להוביל לעלייה חדה ברמות הסוכר וכתוצאה מכך למצבים רבים לאורך היום של סוכרת שאיננה בשליטה. לעומת זאת, הקפדה על כמות פחמימות מומלצת ובניית תפריט מותאם, יכולים לעזור לכן לשמור על ערכי הסוכר מאוזנים ובכך לסייע לתחושתכן הפיזית והנפשית לאורך היום.

 

בצעו פעילות גופנית: ביצוע פעילות גופנית, בין אם הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים או סוגי אירובי למיניהם, יכול לעזור גם להורדת רמות הסוכר בדם, גם להאצת זרימת הדם בכלי הדם וגם לתחושה כללית טובה ולשמירה על משקל תקין. כל אלו מורידים את הסיכון לפתח סיבוכי סוכרת היכולים להוביל להיווצרותה של דמנציה וסקולארית.

 

הכותב הינו אנדוקרינולוג מומחה לסוכרת במרכז DMC לטיפול בסוכרת  

 

 

מ TED: על סוכר, פחמימות והקשר לסוכרת 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
לנשים סוכרתיות סכוי גדול יותר לדמנציה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים