שתף קטע נבחר

למה דיבור בנייד גורם לכאבי צוואר – ואיך תמנעו זאת

על נזקי הטלפון הסלולרי לבריאות, הדעות אמנם חלוקות, אבל רוב המזהירים מדברים על נזקי הקרינה. אבל האם ידעתם מה קורה לכם לצוואר שלכם בזמן שיחה? מסתבר שהנזק עלול להיות רב. למה זה קורה והאם ניתן למנוע?

רבות פורסם על תופעות הלוואי של שימוש ממושך ותכוף בטלפון נייד. עד היום כ-30 שנים מהופעתו של הטלפון הסלולרי הראשון אין תמימות דעים באשר לנזק הקרינתי, אם בכלל הנגרם משימוש תכוף בו. אך האם ישנם נזקים אחרים מעבר לקרינה הנגרמים משימוש תכוף בטלפון סלולרי?

 

מחקר שבוצע על ידי חברת ביטוח בבריטניה העלה שהאדם הממוצע בבריטניה משתמש בטלפון הנייד לשיחה, קריאה, כתיבת הודעות, צפייה בסרטים, משחק ועוד במשך 90 דקות ביממה - שהם 23 יממות רצופות בשנה ו- 3.9 שנים מאורך חיים ממוצע. ההערכה היא כי מספר זה עולה כל הזמן והיום הנתונים אף גדולים מכך.

 

קיראו עוד על נזקי הסלולרי

הסלולרי מסרטן או לא? מיתוסים על קרינה

מחקר: טלפונים סלולריים ממכרים כמו סיגריות

מחיר ה-SMS: עשרות טופלו בקפלן עם דלקת באגודל

 

כמה משקל מופעל על הצוואר בזמן שיחה?

מי מאיתנו לא חש לעיתים תחושת מתח בעורף לאחר שימוש ממושך בטלפון הנייד עד שנאלצנו להפסיק לקרוא או להתבונן והיה צורך "לשחרר" את הצוואר?

מחקר ביומכני שבוצע מצא כי משקל הראש והצוואר הממוצע הינו כ- 6 ק"ג.

 

משקל זה מופעל על הצוואר כשהראש מסתכל קדימה. המשקל המופעל על הצוואר עולה בהדרגה ככל שהמבט מוטה מטה יותר, כך שלדוגמא בהסתכלות מטה בזווית של 60 מעלות, כגון בזמן קריאת הודעת טקסט, המשקל המופעל על הצוואר שווה ל -27 ק"ג. עכשיו נסו לדמיין זאת למשך שעה וחצי ביממה.

 

 

המשקל שמופעל על הצוואר שלכם כשאתם מסתכלים למטה ( ) ( )
המשקל שמופעל על הצוואר שלכם כשאתם מסתכלים למטה

 

אורח החיים שלנו אשם

מחקרים רבים מנסים למצוא את הסיבה לעלייה ההדרגתית אך המתמדת בשכיחות כאבי צוואר בשנים האחרונות. האשם העיקרי מיוחס לאורח החיים שלנו, מיעוט הפעילות הגופנית, ישיבה ממושכת ועוד .

 

הציר הסגיטלי האורכי של הצוואר הנורמלי הינו לורדוטי , קרי קשתי. בציר הנ"ל העומס המופעל על המפרקים ועל הדיסקים בצוואר הינו זהה ומתחלק באופן שווה. כאשר הצוואר מכופף מטה ציר זה מתבטל והעומס המופעל על הדיסקים עולה בעוד העומס על המפרקים יורד.

 

ככל שאדם מתבגר הציר הלורדוטי התקין הוא יותר כפוף. השכיחות של כאבי צוואר, בקעים ובלטים דיסקלים עולה גם כן ככל שמתבגרים, כך שייתכן וקיים קשר בין ציר הצוואר, שחיקת הדיסקים וכאבי הצוואר.

 

המדע טרם הצליח להוכיח חד משמעית האם הציר הסגיטלי הוא הביצה או התרנגולת של שחיקת הדיסקים. למקרה שחשבתם כי ההוכחה פשוטה, יש לזכור כי כאמור קיימים גורמים רבים אחרים התורמים משמעותית לשינויים דיסקליים, כאשר הראשון מביניהם הוא התורשה. עוד ניתן למנות עישון, טראומה ומיקרו טראומה, אורח חיים יושבני, השמנה ומה לא.

 

בסופו של דבר, שימוש ממושך בטלפון חכם, ולאו דווקא לשימוש על שמו הוא נקרא טלפון, עלול בהחלט להיות גורם המשפיע על כאבי הצוואר שלנו.

 

מה ניתן לעשות? לא הרבה. אפשר לעשות תרגילים פשוטים על ידי סחיטה של הכתפיים. לנסות לא לכופף את הפנים למטה, וכאשר משתמשים במכשיר נייד לנסות לשמור אותו מולכם ולא להסתכל למטה. ואולי צריך פשוט לחזור להשתמש בטלפון ליעוד המקורי שלו...שיחה.

  

ד"ר מוטי קרמר, מנהל היחידה לניתוחי עמוד שדרה במרכז הרפואי "יונתן" אסותא ברמת החייל, מומחה לניתוחי עמוד שדרה וצוואר ורופא בכיר ביחידה לעמוד שדרה בסורוקה.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך הדיבור בנייד משפיע על הבריאות?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים