שתף קטע נבחר

בהלת נגיף הזיקה: התפשט ל-23 מדינות; כוננות גבוהה

נגיף הזיקה מתפשט בממדים מדאיגים: ארגון הבריאות העולמי הודיע כי 23 מדינות נגועות בנגיף הזיקה והכריז על רמת כוננות גבוהה. מאז ספטמבר נולדו אלפי תינוקות בברזיל הסובלים מפגיעה מוחית, ככל הנראה, לאחר שאמהותיהם נעקצו על ידי יתושות נגועות. חל איסור מסע גורף לנשים בהריון לאיזורים הנגועים

ארגון הבריאות העולמי הודיע היום (ה') על ישיבת חירום מיוחדת ביום שני הקרוב עקב התפרצות מגיפת ה"זיקה" בדרום אמריקה. בהודעה שמפרסם הארגון מתברר שעד כה אותרו 23 מדינות נגועות בנגיף, הגורם לפגיעה מוחית קשה בעוברים שאמהותיהם נעקצו על ידי יתושה ונדבקו בנגיף.

 

ד"ר מרגרט צ'אן, מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי אמרה היום (ה'): "התפשטות הנגיף הביאה מדינות להמליץ לנשים בהריון להימנע מכניסה לאיזורים הנגועים. רמת הכוננות גבוהה ביותר. באזורים שנמצאו נגועים, קיימת עלייה מדאיגה בלידת תינוקות הסובלים ממיקרוצפאליה – היקף ראש קטן המעיד על התפתחות לא תקינה של המוח, ויש קשר בין זה לבין התפשטות הזיקה".

 

"התגברות מקרי המיקרוצפאליה בקרב התינוקות גורמת למעמסה אדירה על המשפחות ועל הקהילות. הנגיף ממשיך ומתפשט, ומדאיג בהיעדר חיסון למחלה". ביום שני הקרוב יקיים הארגון ישיבת חירום מיוחדת שבה יוחלט על נקיטת צעדים נוספים למיגור המחלה.

 

באזורים שנמצאו נגועים, קיימת עלייה מדאיגה בלידת תינוקות הסובלים ממיקרוצפאליה  ( ) ( )
באזורים שנמצאו נגועים, קיימת עלייה מדאיגה בלידת תינוקות הסובלים ממיקרוצפאליה

 

קיראו עוד

אזהרת מסע לדרום אמריקה: מהו נגיף הזיקה ומי בסכנה?

וירוס ה"זיקה" מתפשט: 3 מקרים הדבקה בארה"ב

מקרה ראשון של הדבקה בנגיף ה"זיקה" בישראל

 

אל ניניו: אחד הגורמים למגיפה

על פי ההערכות, תבניות של מזג האוויר "אל ניניו" תגרום להמשך התפשטות היתושים, ועמם גם המשך התפשטות המגיפה. אל-ניניו, היא תופעה אקלימית שעיקרה התחממות חריגה של מי מזרח האוקיינוס השקט המשווני, הגורמת לשינויי מזג אוויר קיצוניים באגן האוקיינוס ובמקומות אחרים בעולם.

 

אירועי אל-ניניו רבי העוצמה הביאו לשינוי במערכות אקולוגיות ולשבירת מארג המזון; קצב ההתאדות הגבוה, עקב התחממות המים, מביא ליצירת עננים שממטירים גשמי זעף לאורך חופיה המערביים של דרום אמריקה.

 

בריכות המים הרבות שנוצרו עקב הגשמים משכו אליהן חרקים רבים, ואל החרקים נמשכו ציפורים רבות, שגרמו נזקים עצומים לחקלאות. בנוסף גרמו הבריכות לעלייה חדה במקרי המלריה והכולרה בקרב תושבי המקום. וכאמור על פי ההערכות, הביאה התופעה גם להתרבות היתושים והתפשטות ההדבקה בנגיף זיקה.

 

מאז ספטמבר האחרון, בברזיל נרשמו 4,000 מקרים של תינוקות הסובלים ממיקרוצפאליה. מהדיווחים שנמסרו, נמצא קשר ישיר בין נשים שנדבקו בנגיף הזיקה במהלך ההריון, לבין פגיעה בהתפתחות המוחית והופעת מיקרוצפאליה- ראש קטן מהנורמה, המעיד גם על אי התפתחות המוח. נשיאת ברזיל דילמה רוסף הודיעה על נקיטת פעולות למיגור התפשטות היתושים.

 

תסמינים דמויי שפעת. עוברת בעקיצת יתוש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תסמינים דמויי שפעת. עוברת בעקיצת יתוש(צילום: shutterstock)

 

תסמינים דמויי שפעת

מחלת הזיקה מועברת בעקיצת יתושות, ומתבטאת בתסמינים דמויי שפעת, אך לעתים היא עלולה לגרום לסיבוכים. המדובר בווירוס השייך למשפחת ה"פלאבו-וירידיי" ומועבר על ידי עקיצת יתושות מסוג Aedes הנגועים בנגיף.

 

בתוך כך קיימים מספר דיווחים על מקרים בהם הועבר הזיהום סביב הלידה, הנגיף דוגר בגוף שלושה עד 12 ימים, לפני התפתחות הסימפטומים. מחלת נגיף הזיקה מתבטאת בחום, פריחה, כאבי פרקים ואודם בעיניים.

 

במקרים נדירים, תיתכן הופעה של סיבוכים נוירולוגיים כמו תסמונת גיאן בארה הגורמת לשיתוק. בנוסף, קיים חשש כי הדבקה במחלה זו בזמן הריון עלול לגרום למומים נוירולוגיים קשים, כולל חוסר התפתחות המוח - מיקרוצפאלי.

 

אחד מתוך חמישה אנשים מפתח תסמינים קליניים כדלקמן: מחלת חום חדה מלווה בפריחה, כאבי פרקים או אודם בעיניים. החולה עלול לפתח כאבי שרירים, כאבי ראש, כאבים בארובת העין והקאות. המחלה בדרך כלל קלה, נמשכת מספר ימים עד שבוע ועוברת לרוב ללא סיבוכים.

 

להימנע מנסיעה למקומות הנגועים

בימים האחרונים, הועלה חשש על קשר אפשרי בין זיהום הנגרם על ידי נגיף זיקה בקרב נשים הרות ומיקרוצפליה (מוח לא מפותח) של העובר.

 

משרד הבריאות הברזילאי מדווח על עלייה חריגה במקרים של מיקרוצפליה לאחר ההתפרצות של המחלה במדינה. פולינזיה הצרפתית מדווחת על עלייה במומים מולדים במערכת העצבים המרכזית. בנוסף, בודקים את הקשר האפשרי בין זיהום הנגרם על ידי נגיף זיקה לבין תסמונת גיאן בארה, הגורמת לשיתוקים בברזיל ובפולינזיה הצרפתית.

 

לזיהום בנגיף הזיקה אין טיפול או חיסון ספציפי אלא רק טיפול תומך, הכולל אשפוז, מתן נוזלים ובדיקות תכופות. האזורים הנגועים בנגיף הזיקה נכון להיום כוללים את דרום ומרכז אמריקה כולל האיים הקריביים, דרום מזרח אסיה, איי הים השקט ומרכז ומערב אפריקה איי קייפ וירידיי, שם מדווחים עד כה על כ-5,000 מקרים חשודים.

 

המרכז לבקרת מחלות האמריקני הוציא אזהרת מסע לנוסעים, ובמיוחד לנשים הרות או כאלה המתכננות הריון, להימנע מנסיעה לאזורים הנגועים. אלה הנמצאים שם, או שאינם יכולים להימנע מנסיעה, צריכים להשתמש באמצעים לצמצום הסיכון לעקיצת יתושים כגון, מריחה של חומר דוחה יתושים, לבישת חולצות ארוכות שרוולים, מכנסיים ארוכים, כובע, ולינה בחדרים מרושתים ומרוססים או ממוזגים, או תחת כילה מרוססת בקוטל יתושים.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
המחלה שעוברת בעקיצת יתוש
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים