שתף קטע נבחר

8 ימי חופשת לידה לאבא? עדיף שתקצרו את שעות העבודה

בעקבות הצעת החוק הקובעת כי אבות יוכלו לצאת לשמונה ימי חופשת לידה, עינת שגיא אלפסה, אמא ל-4 ילדים, לא מתרגשת מהבשורה ומציעה שבמקומה יאפשרו לגברים לצאת מוקדם הביתה מהעבודה, לפחות בשנה הראשונה לאחר הלידה, כדי לעזור לבנות זוגם

מתקדמים קדימה או דורכים במקום? אתמול (א') התבשרנו כי ועדת השרים לחקיקה אישרה להביא לקריאה טרומית הצעת חוק, הקובעת כי אבות יוכלו לצאת לשמונה ימי חופשת לידה, במקביל לזו של האם. לכאורה, מדובר בהישג משמח שראוי היה שכבר יקרה. בפועל זה מעט מדי, ובעיקר לא רציני מספיק.

 

מדינת ישראל היא מדינה מעודדת ילודה. מה זה אומר? שכל אדם מגיל עשרים ומעלה נאלץ להתמודד עם לחץ סביבתי להביא ילדים לעולם. כן, בזה בעצם מסתכמת ההגדרה של המדינה כמעודדת ילודה, שהרי מרגע שכבר נכנסתם להריון - המדינה לא באמת מתעניינת בכם.

 

עוד בערוץ הורים:

הפירות והירקות שהכי חשוב שילדים יאכלו

איך יודעים אם התינוק לא מתפתח טוב?

מילת הקסם שמשאירה כל הורה ליד הילד לפני השינה

 

למה זה מגיע לו?

נכון להיום כל יולדת זכאית ל-14 שבועות חופשת לידה על חשבון המדינה ועוד 12 שבועות חופשה ללא תשלום (רק במידה ועבדה אצל אותו מעסיק למשך שנה לפחות לפני הלידה). ומה לגבי האב המאושר? הוא לא זכאי לכלום! הוא לא סחב את הילד תשעה חודשים בתוכו, הוא לא סבל מתופעות לוואי משונות, הוא לא התמודד עם הצירים ולא ילד מתוכו את התינוק – אז למה מגיע לו?

 

אז זהו, שמגיע לו. יותר מזה, מגיע ליולדת שבחיר ליבה יהיה לצידה בימים הראשונים, העמוסים והמבלבלים שלאחר הלידה. מגיע גם לילדים הגדולים שבבית – אם יש כאלה – הורה נוסף שיהיה פנוי עבורם ויעזור להם להסתגל לשינוי המשמעותי שהופך את חייהם. מגיע גם לתינוק שאך זה נולד להיקשר לשני הוריו.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

האמת שגם היום אבות יכולים לצאת לחופשת לידה, אבל זה בא על חשבון חופשת הלידה של היולדת, ורק לאחר שישה שבועות מהלידה. זהו הסדר כל כך רע, שלא פלא שרק משפחות בודדות בחרו ליישם את ההצעה הזו.

 

לא צריך להיות שוודי כדי להבין ששלושה חודשי חופשת לידה לאמא הם זמן קצר מאוד להסתגלות למבנה המשפחתי החדש. לצערנו, המצב הכלכלי של רובנו, מאלץ את האמהות לחזור במהירות למעגל העבודה, וגם לספוג הערות נבזיות מהבוסים שלא ממש מרוצים מהצרכים החדשים שלך מתוקף מעמדך כאמא.

 

זו לא עזרה אמיתית

עכשיו חברו חברי כנסת מכמה מפלגות והחליטו ביחד שמגיע גם לאבא חופשה. אז למה אני עדיין לא מרוצה? בגלל שמתוך שמונת ימי החופשה, שלושה מהם יהיו על חשבון המעסיק ועוד חמישה במקום ימי מחלה. המעסיקים לא ממש ישמחו לתת במתנה שלושה ימים לעובדים, וכבר החלו להפעיל את הלוביסטים שלהם בכנסת כנגד החוק. 

 

לפייסבוק הורים של ynet בר הצטרפתם? היכנסו

 

גם חמישה ימי המחלה הם בעיתיים - הריון זו לא מחלה, אבל לידה כן? זה המסר שעובר, לצד המסר הנוסף שבו אסור לאב הטרי "לבזבז" ימי מחלה. גם אם הילד יהיה חולה, ברור לכולם מי ישאר אתו בבית.

 

נכון, באמת יפה שהמחוקקים שלנו החליטו לתת מקום גם לאב במשפחה, אבל היה עדיף למשל לחוקק חוק שבו כל מעסיק חייב לפחות פעם בשבוע לאפשר לאבות לצאת מוקדם כדי לאסוף את הילדים ולבלות איתם אחר הצהריים. נכון להיום אב צריך להיות גרוש כדי להיות זכאי לזמן איכות עם הילדים.

 

שעות עבודה מקוצרות בשנה הראשונה

אם חברי הכנסת רוצים לעזור להורים, הם יכולים לקבוע שעות עבודה מקוצרות בשנה הראשונה לאחר הלידה, כדי שהגברים יוכלו לעזור לבנות זוגם שבחופשת הלידה לא רק בשבוע הראשון. שעות עבודה מקוצרות יאפשרו לאבות לטפל יותר בתינוק בשעות סבירות, ואולי גם להיות פחות עייפים ולכן יעילים יותר בעבודה.

 

אפשר לקבוע שימי המחלה של ילד יתחלקו באופן שוויוני בין שני ההורים, כדי שגם אמהות וגם אבות לא ייאלצו להיעדר יותר מדי מהעבודה. אחרי שהמעסיקים יתרגלו להתייחס לאבות כמו לאמהות, אולי יתחיל כאן שוויון אמיתי וצודק. רק אז - חופשת הלידה של האב תהיה כל כך טבעית, שאף אחד בכלל לא יבין איך פעם אבות רצו מחדר הלידה למשרד, כשהצמיד המתנוסס על ידם הוא העדות היחידה לכך שיש להם תינוק חדש.

 

חושבים שתינוק אחד זה מאתגר? צפו באבא שמאכיל שלישיה:

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זמן איכות אמיתי, לא בשמונה בערב
צילום: shutterstock
מומלצים