שתף קטע נבחר

ח"כ חנין: כיל מסתירה נתוני תחלואה בסרטן בקרב עובדים

יו"ר השדולה לבריאות ציבורית בכנסת, ח"כ דב חנין, טוען בשאילתה שהעביר לשר הבריאות, כי בחודש יוני האחרון "נדרשה כיל להעביר לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות נתונים על תחלואת סרטן בקרב עובדי רותם-אמפרט. היא טרם עשתה זאת, גם לאחר פניות חוזרות ונשנות". כיל בתגובה: אין תחלואה עודפת בקרב עובדי רותם

הנהלת כיל (כימיקלים לישראל) מסתירה נתוני תחלואה בסרטן בקרב עובדי מפעל רותם-אמפרט - כך טען היום (ד') ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) בשאילתה דחופה שהעביר לשר הבריאות, יעקב ליצמן. בשאילתה טען חנין, כי "ב-23.6.2015 נדרשה כיל להעביר לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות נתונים על תחלואת סרטן בקרב עובדי רותם-אמפרט. היא טרם עשתה זאת, גם לאחר פניות חוזרות ונשנות".

 

ערד ו-2,000 תושבים עתרו נגד שדה בריר

תסקיר חדש מ"אפס" יוכן לתוכנית שדה בריר

שדה בריר - במה עוד צריך להתחשב?

 

חנין, יו"ר השדולה לבריאות ציבורית, ביקש לשאול מה בכוונת משרד הבריאות לעשות כדי להביא לפרסום הנתונים? עוד אמר חנין: "ישנה סכנה גדולה לבריאותם של 55,000 אנשים, יהודים וערבים, בסביבות ערד, כתוצאה מהקמת מכרה פוספטים. לכן הנתונים על אודות תחלואה בסרטן בקרב עובדים בעקבות חשיפה לפוספטים הם כל כך חשובים.

מפעל רותם אמפרט (צילום: נטלי קדוש כהן) (צילום: נטלי קדוש כהן)
מפעל רותם אמפרט(צילום: נטלי קדוש כהן)
 

"מנתונים שהוצגו בפני הוועדה עולה, כי בארה"ב יש בקרב עובדי מכרות פוספטים פי 2.5 תחלואת סרטן בהשוואה לאנשים אחרים. אנחנו מכירים נתוני תחלואת סרטן בקרב עובדים גם ממקומות אחרים בארץ, למשל - במתקן התפזורת בנמל אשדוד - שם חלו עובדים כתוצאה מחשיפה לפוספטים, וקיבלו בעקבות כך פיצויים גדולים.

 

"לכן, העובדה שחברת כיל נמנעת מלספק תשובות לוועדה, למרות דרישות חוזרות, מעוררת הרבה הרבה סימני שאלה. אי אפשר להגיד שכריית פוספטים היא טובה ובריאה אם לא מספקים את הנתונים המינימליים".

 

ליצמן: עמדתי ברורה - נגד הכריה בשדה בכריר

הכנסת ציינה היום את יום הסביבה הבינלאומי, ובדיון שקיימה ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, בהשתתפות השר ליצמן, נידונה בקשתה של כיל לכרות פוספטים באזור שדה בריר, ליד ערד.

 

השר ליצמן התייחס לנושא הכרייה בשדה בריר ואמר: "בכנסת הקודמת עמדתי הייתה ברורה וחד-משמעית נגד. למה נגד? כי זה מזיק לתושבים בדרום, זה מזיק לבריאות. מאז שאמרתי את זה תקפו אותי, אמרו: לקחנו מומחים מהארץ. התברר אחר כך, בקדנציה הקודמת של השרה גרמן, שהביאו מומחה בינלאומי. הוא אמר בדיוק את אותו דבר, שזה מסוכן, שזה מזיק לבריאות. תפקידי לדאוג לבריאות הציבור. אני לא אתן לשנות את הדבר. אני אעשה את כל מה שביכולתי לשמור על בריאות תושבי הדרום".

 

סמנכ"ל כיל, דני חן, אמר בדיון: "אתם תראו שאין שום סכנה בכרייה בשדה בריר. החברה הזאת פועלת משנת 1952. היא כורה פוספטים משנת 1952. העובדים של החברה נמצאים בתוך המכרה, לא 4 קילומטר ו-8 קילומטר. אין תחלואה עודפת בקרב עובדי רותם יותר מאשר בציבור הכללי".

 

חברים בוועדה ביקשו ממנו להעביר נתונים על תחלואת עובדים, והוא השיב: "אני רוצה להיות ברור. לצערי, כמו בכל האוכלוסייה גם בקרב העובדים יש מחלות. אין תחלואה עודפת בקרב עובדי רותם... אנחנו עושים בדיקות שנתיות לעובדים שלנו בבית חולים סורוקה. כל העובדים של כיל בדרום עושים כל שנה בדיקות רפואיות. זה לא משנות ה-50, לצערי, אלא ב-10 השנים האחרונות".

 

מכיל נמסר בתגובה: "אין תחלואה עודפת בקרב עובדי רותם. מעבר לזה, בחוות דעת של פרופסור סאמט, מומחה בינ"ל שנשכר ע"י משרד הבריאות, נקבע כי אין בספרות המקצועית בעולם ראיות לכך שקיימת תחלואה עודפת בקרב עובדי תעשיית הפוספט".

 

בהכנת הידיעה השתתפה אילנה קוריאל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים