שתף קטע נבחר

למה חופשה לנשים במחזור היא צעד חתרני?

חברה בריטית הכריזה כי תאפשר לעובדותיה לקחת חופשה בתשלום בימי המחזור. נועה בנוש מאמינה שמדובר כאן בגישה מבורכת מכיוון שיש בה ניסיון לשנות את כללי המשחק הבעייתיים, אלו שמלכתחילה נקבעו על פי צרכי הגברים

אם את נמנית על הנשים הסובלות בזמן הוסת, יתכן שתשמחי לשמוע על היוזמה הבאה: חברה בריטית הודיעה כי החל מאמצע החודש היא תאפשר לעובדותיה לקחת חופשה בתשלום בימי המחזור הקשים. חברת Coexist המונה 31 עובדים כאשר 24 מתוכם הם נשים, הכריזה על "מדיניות וסת" שמשמעותה היא שכל אישה זכאית לחופשה בזמן המחזור החודשי, בנוסף לימי המחלה ולא על חשבונם.

 

עוד בנושא:

יוזמה בבריטניה: חופשת מחזור לנשים

הוא אוהב לשכב איתי בזמן המחזור. זה בסדר?

 

שנים רבות עברו מאז שהוסת הנשית היוותה מקור לבושה, ואפילו בימינו אנו מנמיכות את הקול כשאנחנו מספרות ש"קיבלתי" או "הוא" הגיע. כשגם בינן לבין עצמן נמנעות נשים רבות מלשוחח על החוויה המלווה אותן במשך חלק הארי של חייהן, מה הפלא שבמקום העבודה מדובר על טאבו של ממש? גם אם את סובלת מכאבים, התכווצויות ושאר מרעין בישין, תמשיכי לשדר עסקים כרגיל, כי המצגת הזאת לא תכין את עצמה. אבל ב-Coexist החליטו לשבור את קשר השתיקה.

 

"ניהלתי נשים רבות במהלך השנים, וחזיתי בקשיים שנגרמים להן בשל הכאבים בזמן המחזור, כאשר הן מרגישות שאינן יכולות ללכת הביתה משום שהן לא מגדירות עצמן כחולות, וזה לא הוגן", אומרת בקס בקסטר, מנהלת בארגון, בראיון ל-The Guardian. "אנחנו מבינים את זה בחברה ואם מישהו מצוי בכאבים, ולא משנה מאיזה סוג, אנחנו מעודדים אותם ללכת הביתה. אך מעבר לכך רצינו לקבוע מדיניות שמאפשרת לנשים לקחת זמן עבור המחזור הטבעי של הגוף שלהן מבלי לתייג זאת כמחלה".

 

בקסטר טוענת כי שיטת העבודה הנוכחית אינה מסונכרנת עם המחזור הנשי הטבעי, ואילו מדיניות הוסת החדשה תוביל לפרודוקטיביות ארגונית רבה יותר. "הנושא אינו מסתכם בלקיחת חופשה כשאתם מרגישים שלא במיטבכם", היא אומרת. "מדובר פה בהעצמת אנשים ומקסום יכולותיהם. אם אתם עובדים עם המקצב הטבעי של הגוף שלכם, היצירתיות והאינטליגנציה שלכם יגיעו למימוש רב יותר, וזה בודאי טוב לעסקים".

 

ואיך מגיבים ליוזמה העובדים בארגון? מסתבר כי נשים וגברים כאחד מפגינים פתיחות לרעיון, ובעיקר בני הדור הצעיר. "לו היו אלה גברים הסובלים מכאבי מחזור", הם טוענים, "המדיניות הזאת היתה בודאי ננקטת ממזמן". כדי ליישם את המדיניות החדשה יועבר בחברה סמינר, שמטרתו להכחיד את התפישה של וסת כנטל או כבעיה, ולייצר גישה חיובית לעבודה על פי המחזור הטבעי. יש לציין כי זו לא הפעם הראשונה בה מיושמת מדיניות מסוג זה. במספר מחוזות בסין, למשל, מאפשרים לנשים לקחת חופשה בתשלום בזמן המחזור, בתנאי שהן מנפקות אישור מהרופא. החידוש העיקרי כאן הוא בגישה, שמבקשת להסיר את הסטיגמות מעל נושא המחזור, ולראותו כמקור להעצמה במקום כמחלה.

 

את אולי סובלת מהתכווצויות, אבל המצגת הזאת לא תכין את עצמה  (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
את אולי סובלת מהתכווצויות, אבל המצגת הזאת לא תכין את עצמה (צילום: Shutterstock)

 

האם עלינו הנשים לצאת לחגוג ברחובות שהנה, סוף כל סוף יש מי שרואה אותנו? אז קודם כל, כן, כמובן. ברמת הארגון הבודד מדובר ביוזמה מבורכת. אין ספק שמקום עבודה שמחיל זווית ראיה נשית הוא פנינה נדירה בתוך עולם העבודה הגברי, זה המאורגן ע"י הגברים ועבורם. שעות עבודה ארוכות או התעלמות מהמחזור החודשי הם תוצר של כללים המטיבים עם גברים, במסווה של ניטרליות, כללים שמתעלמים מהעובדה שגברים ונשים אמנם שווים, אך לא זהים.

 

שעות העבודה הארוכות הנהוגות כיום בארגונים, מצביעות על כך ששוק העבודה מאורגן על פי צרכי הגברים ולא על פי צרכיה של מחצית מאוכלוסיית העולם, שעליה הוטל הציווי – בין אם תטענו שהוא ביולוגי ובין אם חברתי – להיות המטפל המשמעותי בילדים. אבל ארגון שוק העבודה באופן גברי הוא שקוף עבורנו, כאילו זו הדרך הנכונה ביותר, ולא תיתכן בלתה. דרך פרספקטיבה זאת ניתן להסתכל על חופשת המחזור כעל ניסיון חתרני להבנות סביבת עבודה מתוך זווית הראייה הנשית, דרך קביעת נהלי עבודה תומכים ומותאמים לחוויה הנשית.

 

לו היה מדובר בחוק גורף המיושם בכל הארגונים, כמו בסין, ניתן לשער כי הניסיון להחילו היה מוביל לאסון. הראיה של המחזור החודשי כמחלה, של משהו שהוא פגום אינהרנטית באישה, היא ראיה גברית, ומתן הקלות לנשים בתוך שוק עבודה שמאורגן על פי סדר גברי היה מוביל להדרתן משם. הלא איזה מעסיק – גבר ואישה כאחד – יבחר לתפקיד עובד שמספק תפוקה פחותה מעובדים אחרים, כל עוד תפוקה נמדדת על פי ימי ושעות עבודה? חוץ מזה, גם ככה נשים מופלות בשל חופשת הלידה ותפקידן כאמהות. לשם מה להעסיק עובד שיעדר במשך חצי שנה ולאחר מכן יצא באמצע היום, חושב לעצמו המעסיק הטיפוסי.

 

גול עצמי לנשים בסקנדינביה

הדוגמה הטובה ביותר לכך היא אי השוויון בשכר במדינות סקנדינביה. מחקרים מראים שדווקא במדינות בעלות מדיניות רווחה מפותחת כמו בסקנדינביה, המאפשרות יציאה לחופשות לידה ארוכות בתשלום, תנאי העסקה גמישים לאמהות וזמינות מעונות יום ציבוריים, רמת אי השוויון המגדרי בתעסוקה היא הגבוהה ביותר. מסתבר שהזכויות המוענקות למשפחות ומנוצלות בעיקר בידי אמהות, מורידות את רמת האטרקטיביות שלהן בעיני מעסיקים במגזר הפרטי.

 

מדיניות גורפת שמטרתה להתחשב בהוויה הנשית, נדונה להיכשל כל עוד לא חל שינוי בכללי המשחק בתוכו היא פועלת. במסגרת הכללים הקיימים, להתחשבות בתנאים ייחודיים לנשים (כמו לידה או המחזור החודשי) יש השלכה אחת ויחידה - הדרתן של נשים ממקומות עבודה. ובמובן הזה, היוזמה של Coexist היא נהדרת מכיוון שיש בה ניסיון לשנות את כללי המשחק הבעייתיים מלכתחילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
התרגלנו לשדר "עסקים כרגיל" למרות הכאב
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים