שתף קטע נבחר

5 טעויות של הורים שמגבירות קנאה בין אחים

נמאס לכם שיש תחרותיות בבית כל הזמן בין הילדים? יש סיכוי שאתם אשמים בכך מבלי ששמתם לב. התערבות במריבות, משפטים כמו "כולם מקבלים אותו הדבר" ותיווך בין הילדים עלולים לעשות נזק. אז מה הדרך הנכונה?

לא מבינים איך הגעתם למצב הזה? פעמים רבות הורים שפועלים באופן לא מודע ויוצרים תחרותיות גדולה בין ילדיהם. כמובן שהם אינם מתכוונים לעשות זאת, אך בפועל זה מה שקורה.

 

הנה חמש טעויות שהורים עושים המגבירות את התחרותיות בבית:

 

1. התייחסות לאחד הילדים בהשוואה לאחר

כמה פעמים ניסיתם להניע ילד אחד לפעולה, באמצעות השוואתו לאחר? לדוגמה: "יערה, למה את לא יושבת יפה כמו גיא?", "רותם, שיר כבר סיימה להתקלח ואתה אפילו לא התחלת!".

 

מה עדיף לומר? להתייחס לכל ילד, ללא השוואה לילד אחר. לדוגמה: יערה, שבי יפה כדי שהאוכל לא ייפול", "רותם, הגיע זמנך להתקלח. האם אתה זקוק לעזרתי?" וכו'.

 

תראה איך אחיך מתנהג יפה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תראה איך אחיך מתנהג יפה(צילום: shutterstock)

עוד בערוץ הורים:

סקר ישראלי מגלה: מי קם לילדים בלילה?

ילדה בת 6 ואמה עיצבו שמלות אוסקר מנייר

אמהות מגלות: הדברים שאנחנו עושות כשהילדים לא רואים

 

2. התערבות במריבות אחים

נקיטת עמדה במריבות בין אחים יוצרת ריחוק בין אחים ולא מאפשרת להם להתמודד. פעמים רבים הורים לא באמת יודעים מה הגורם למריבה ומה חלקו של כל צד ובעצם התערבותם, פעמים רבות אחד הצדדים חש שנעשה לו עוול. לדוגמה: "מאור, למה חטפת לניצן את הכדור?" (יש כאן האשמה ונקיטת עמדה).

 

כיצד אפשר לפעול אחרת? להימנע מלהתערב ולנקוט עמדה, להעביר את המסר שאתם סומכים על ילדיכם שימצאו פתרון ויגיעו להסכמה (במידה והמריבה נגררת לאלימות, מומלץ ליצור הפרדת כוחות, ללא נקיטת עמדה).

 

3. מהווים צינור תקשורת בין אחים

ישנן משפחות בהן הילדים בקושי מדברים אחד עם השני, למה? כי יש שם הורה שמתווך בין הילדים, מעביר מסרים ולא מאפשר תקשורת ביניהם (לא באופן מודע). לדוגמה: "רון, מאיה בקשה ראשונה. תן לה בבקשה". (נותן). האם אומרת לו: "תודה שויתרת לה".

 

מה עדיף לעשות? לאפשר דיאלוג בין ילדים, להימנע מלדבר בשמם, לעודד אותם לפעול, לבקש ולהסביר את עצמם.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

4. מעודדים תחרות על מנת לקדם את ההתנהלות

לפעמים מתוך רצון להתקדם עם מטלות יומיומיות הורים יוצרים תחרות בין אחים על ביצוע פעולות פשוטות. לדוגמה: "בואו נראה מי יתלבש יותר מהר", "בואו נראה מי מגיע ראשון למיטה" וכו'.

 

כיצד לפעול אחרת? יצירת סדר יום מובנה וקבוע, שימוש בתוצאות הגיוניות. לדוגמה: "עכשיו זמן סיפור, אם לא תגיעו למיטה לא נספיק היום לקרוא סיפור כי כבר תגיע שעת השינה" (חשוב לתת לתוצאות להתקיים, כי רק מהם ילדים לומדים).

 

5. העברת המסר שכל הילדים מקבלים שווה בשווה

הורים רבים מעבירים בבית את המסר שכל האחים מקבלים הכול באופן אחיד. מה שאחד מקבל, מקבל גם השני. במשפחה כזו, אחים עסוקים בבדיקה מתמדת שהשוויון אכן מתקיים ומוחים על כל מה שנראה להם שהוא הפרה של השוויון. לדוגמה: קנו לעופר נעליים חדשות כי הנעליים הישנות שלו נקרעו. דור, שרק לפני חודש קבל נעליים חדשות, מוחה על כך, כי מבחינתו יש כאן הפרה של השוויון.

 

כיצד ניתן לפעול אחרת? חשוב להעביר את המסר שכל ילד מקבל בהתאם לצרכיו. המסר הזה חשוב במיוחד כי הוא מהווה הכנה נהדרת לחיים מחוץ לבית, שם אין שיוויון. הניסיון ליצור שיוויון בבית בין האחים יוצר ריחוק בין האחים כי כל אחד מהם עסוק בשמירת זכויותיו שלא תפגענה. גם מחוץ לבית, אותם ילדים מרגישים פעמים רבות תחושת קיפוח, הם חיים בהרגשה תמידית שאחרים מקבלים יותר מהם וזו תחושה לא פשוטה לחיות איתה.

 

הכותבת היא יועצת משפחתית ומדריכת הורים וצוותי חינוך, בעלת העסק "להורות דרך". מתמחה ביצירת שיתוף פעולה בין המשפחה למסגרת החינוכית. משתייכת לצוות היועצות של מיכל דליות







 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נו, תוותר לה פעם אחת
צילום: shutterstock
מומלצים