שתף קטע נבחר

חברת תרופות: פיתחנו תרופה נגד וירוס ה"זיקה"

תרופה חדשה אנטי ויראלית הצליחה להאריך את תוחלת חייהם של עכברים שהודבקו בנגיף הזיקה. בינתיים נודע כי הנגיף גורם לעוד שורה של פגיעות קשות ביותר בעוברים, מעבר למיקרוצפאליה. עד כה נדבקו בנגיף מעל מיליון איש, מרביתם בברזיל, ומאות תינוקות לקו בפגיעה מוחית

האם תיבלם מגיפת הזיקה? חברת התרופות ביוקריסט מדווחת היום (ב') כי הצליחה לפתח תרופה נגד נגיף הזיקה, וכי היא נמצאה יעילה בניסויים בעכברי מעבדה. בינתיים נמשכת המגיפה באמריקה הדרומית, מעל מיליון איש כבר נדבקו, ומאות תינוקות לקו במיקרוצפליה.

 

תוצאות מעודדות

המחקר החדש בוצע באוניברסיטת יוטה, בחסות המכון האמריקני לאלרגיה ומחלות זיהומיות. התרופה הניסויית האנטיויראלית, הקרויה בינתיים BCX443, נבדקה בעכברי מעבדה שהודבקו בנגיף הזיקה. העכברים חולקו לשלוש קבוצות: האחת קיבלה את התרופה החדשה, קבוצה שניה קיבלה תרופה אנטיויראלית אחרת בשם ריבאוירין, והשלישית שלא טופלה בכל תרופה.

 

שבעה מתוך שמונת העכברים שקיבלו את המינון הסטנדרטי של התרופה החדשה שרדו לאחר 28 יום מרגע שהודבקו בנגיף, בעוד ששאר עכברי המעבדה מתו. על אף התוצאות המעודדות, סבורים החוקרים כי יארכו עוד חודשים ארוכים של ניסויים בחיות מעבדה, לפני שניתן יהיה לעבור לשלב הניסויים הקליניים בבני אדם.

 

בינתיים מצטברות עדויות כי נגיף הזיקה גורם לא רק למיקרוצפאליה בעוברים, אלא לפגיעות קשות נוספות. חוקרים אוניברסיטת UCLA מצאו כי הנגיף גורם לפגיעה בגדילה, סיבוכים במבנה השליה, נגעים במוח ובעמוד השדרה ומוות של עוברים.

 

 ( )

עוד בנושא:

בהלת ה"זיקה": אלפי הרות נדבקו; החיסונים – רק בעוד שנה וחצי

מומחים מזהירים: נגיף הזיקה נמצא ברוק ועלול לעבור בנשיקה

מקרה ראשון של הדבקה בנגיף ה"זיקה" בישראל

 

ארגון הבריאות העולמי מדווח כי מגיפת הזיקה ממשיכה להתפשט בקצב אדיר. עד כה נדבקו בנגיף מעל מיליון בני אדם, ויותר מ-600 תינוקות שנדבקו בנגיף לקו במיקרוצפאליה.

 

נגיף הזיקה דוגר בגוף שלושה עד 12 ימים, לפני התפתחות הסימפטומים. תחילת המחלה מתבטאת בחום, פריחה, כאבי פרקים ואודם בעיניים. במקרים נדירים, תיתכן הופעה של סיבוכים נוירולוגיים כמו תסמונת גיאן בארה הגורמת לשיתוק. הסכנה המרכזית כתוצאה מההדבקה של נשים בהריון, היא פגיעה קשה בעובר הכוללת כאמור חוסר התפתחות המוח (מיקרוצפאליה)

 

 ( )

 

לזיהום בנגיף הזיקה אין עדיין טיפול או חיסון ספציפי אלא רק טיפול תומך, הכולל אשפוז, מתן נוזלים ובדיקות תכופות. האזורים הנגועים בנגיף הזיקה נכון לעכשיו כוללים את דרום ומרכז אמריקה כולל האיים הקריביים, דרום מזרח אסיה, איי הים השקט ומרכז ומערב אפריקה ואיי קייפ וירידיי.

 

על פי ההערכות, תבניות של מזג האוויר "אל ניניו" תגרום להמשך התפשטות היתושים, ועמם גם המשך התפשטות המגיפה. אל-ניניו, היא תופעה אקלימית שעיקרה התחממות חריגה של מי מזרח האוקיינוס השקט המשווני, הגורמת לשינויי מזג אוויר קיצוניים באגן האוקיינוס ובמקומות אחרים בעולם.

 

בריכות המים הרבות שנוצרו עקב הגשמים משכו אליהן חרקים רבים, ואל החרקים נמשכו ציפורים רבות, שגרמו נזקים עצומים לחקלאות. בנוסף גרמו הבריכות לעלייה חדה במקרי המלריה והכולרה בקרב תושבי המקום, וכאמור על פי ההערכות, הביאה התופעה גם להתרבות היתושים והתפשטות ההדבקה בנגיף זיקה.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
זיקה. מעל מיליון נדבקו
צילום: Gettyimages
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים