שתף קטע נבחר

מדינה עייפה: כמה זמן ישראלים ישנים בלילה?

מחצית מהישראלים סובלים מהפרעות שינה, מעדיפים תרופות הומאופטיות והולכים לישון עד חצות. ממצאים מסקר חדש מגלים את הרגלי השינה שלנו והאם הם בריאים לנו

אנו מבלים כשליש מחיינו בשינה, או לפחות אמורים לעשות זאת: השינה מיועדת לא רק להירגעות ומנוחה אלא גם לעיבוד מוחי של תהליכים שעברנו במהלך היממה. אבל את זה הישראלים ככל הנראה לא עושים מספיק. סקר חדש שערכה חברת "סאנופי" יצרנית אמביין לטיפול בנדודי שינה, מגלה נתונים לא מחמיאים על השינה שלנו.

 

הסקר, שנערך על-ידי מכון המחקר פארמה קווסט, בקרב מדגם של 460 משיבים, גילה כי מעל מחצית הציבור (53%) ישנים בין 5 ל-6 שעות בלילה.

 

38% מהציבור ישנים בין 7-8 שעות בלילה. 4.7% ישנים עד 4 שעות בלילה ו-3.7% מפרגנים לעצמם 9 שעות שינה ומעלה. הישראלי הבוקר ישן בממוצע 6.4 שעות בלילה ללא הבדל מובהק בין המינים ובין קבוצות הגיל.

 

קיראו עוד

 41% עם נדודי שינה: סקר - השינה של הישראלים

מחקר: מה קורה לגוף אחרי פחות מ-6 שעות שינה?

הנחיות חדשות: כמה צריך לישון בכל גיל?

 

 (עיצוב: אוראל לוי)
 

 

האם אנחנו ישנים מספיק שעות?

באופן מובהק יותר אנשים (59%) גורסים כי מספר שעות השינה הממוצע שהינם ישנים איננו מספיק, לעומת 39% החושבים כי ממוצע שעות השינה שלהם מספיק עבורם.

 

בעלי הכנסה כמו הממוצע ומעל הממוצע גורסים בשיעורים גבוהים יותר כי ממוצע שעות השינה שלהם איננו מספיק עבורם (70% ו- 63% בהתאמה) בהשוואה לבעלי הכנסה נמוכה מהממוצע, שרק מחצית מהם גורסים כך.

 

בקרב תושבי ירושלים נמצא השיעור הגבוה ביותר של אנשים החושבים כי מספר שעות השינה שלהם איננו מספיק (84% לעומת 58% בממוצע הכללי) ואילו בקרב תושבי הדרום רק 40% נמצאים בדעה כי אינם ישנים מספיק וזהו השיעור הנמוך ביותר שהתקבל.

 

באיזו שעה הישראלים הולכים לישון?

השיעור הגדול ביותר של אנשים הולך לישון בין 11:00 ל- 12:00 בלילה (46%) ועוד 20% הולכים לישון בין 12:00 ל- 1:00 בלילה. מוקדם יותר, בין 10:00 ל- 11:00 בלילה הולכים לישון 18% מהציבור.

 

מעט יותר גברים הולכים לישון לאחר חצות כאשר לאחר 1:00 בלילה באופן מובהק יותר גברים הולכים לישון מאשר נשים (15% לעומת 5%). שיעור האנשים ההולכים לישון לאחר חצות באזור המרכז הוא גבוה באופן מובהק משיעור ההולכים לישון לאחר חצות ביתר אזורי המדינה (39% מול 30%).

 

 (עיצוב: אוראל לוי)
 

 

על איזה צד אתם ישנים?

תנוחת השינה המועדפת על מחצית (50.3%) מהציבור בישראל היא על הצד, 15% ישנים על הבטן, 12.4% ישנים על הגב, 9.6% ישנים בתנוחת עובר ועוד 9.6% תנוחתם משתנה במהלך השינה.

 

גברים מעדיפים בשיעורים גבוהים יותר לישון על הגב מאשר נשים (18% לעומת 8% בהתאמה). תנוחת הכפיות מועדפת באופן מובהק ופי 4 יותר ע"י נשים לעומת גברים (4% בנשים מול 1% בקרב גברים).

 

עוד עולה בסקר כי יותר נשים מגברים ישנות על הצד (55% לעומת 45% בהתאמה וללא מובהקות). בקרב קבוצת בני 25-29 גם קיים השיעור הגבוה ביותר של המעדיפים לישון בתנוחת הכפיות (14% מול 3% במדגם הכללי);

 

 (עיצוב: אוראל לוי)

 

האם אתם מעדיפים לחלוק שמיכה עם בן או בת הזוג או שלכל אחד מכם יש שמיכה משלו? מעל ל-19% מהמדגם אינם נמצאים בזוגיות כעת. הציבור שנמצא בזוגיות, מעדיף יותר, באופן מובהק, לחלוק שמיכה עם בן/בת הזוג (57%) מאשר מצב של שמיכה לכל אחד (43%). לא נמצאו הבדלים במאפיינים דמוגרפיים אחרים בנושא זה.

 

לילות לבנים

מתעוררים באמצע הלילה וסובלים מנדודי שינה? אתם לא לבד: 56% מהציבור בישראל מתעוררים לפחות פעם אחת בלילה. מתוכם 44% מתעוררים פעם אחת בלילה, 45% מתעוררים 2-3 פעמים בלילה ו- 11% מתעוררים 4-5 פעמים בלילה. נראה כי צעירים קמים בלילה לטפל בילדים ומבוגרים – להגיע לשירותים.

 

 (עיצוב: אוראל לוי)

 

בנוסף, ל- 50% מהציבור בישראל יש הפרעות שינה (נדודי שינה) כלשהן לפי הגדרה. אצל 38% מהסובלים מנדודי שינה הדבר בא לידי ביטוי בקשיים בהרדמות, 34% מתעוררים באמצע הלילה ולא מצליחים להירדם מחדש ו- 28% מהסובלים מהפרעות שינה חווים קושי בהרדמות וגם קמים באמצע הלילה ולא מצליחים להירדם.

 

שליש מהסובלים מנדודי שינה חווים זאת כל יום, כרבע (27%) חווים נדודי שינה 4-5 לילות בשבוע ו- 40% סובלים מנדודי שינה 2-3 פעמים בשבוע.

 

האם תתייעצו עם רופא לגבי נדודי שינה?

בערך 2 מכל 3 משיבים לא יפנו לרופא כלל בשל קשיים בהירדמות, ל- 6% זה ייקח שבועיים, שלושה עד שיפנו לרופא, ל-6% זה ייקח חודש ול- 9% זה ייקח חודשיים – שלושה, והיתר אינם יודעים.

 

שיעור גבוה יותר מקרב הסובלים מנדודי שינה לא ייפנו לרופא בשל כך בהשוואה לכאלה שאינם סובלים (67% מול 50% בהתאמה). לעומת זאת כמעט פי 2 יותר מהסובלים מנדודי שינה מציינים כי הדרך היעילה ביותר לטפל היא כדורים במרשם רופא (16% לעומת 9% מקרב אלה שאינם סובלים). תרופות הומיאופאתיות צויינו פי 2 יותר כאמצעי יעיל לטיפול בנדודי שינה על ידי אנשים שאינם סובלים מנדודי שינה.

 

ד"ר דנה פישר, רופאת שינה ומומחית ברפואת משפחה, מנהלת מעבדת השינה במרכז רפואי "כרמל" ורופאת שינה בשרותי בריאות כללית אומרת כי: "מהסקר עולה כי ישראלים רבים ישנים מעט מדי וסובלים מנדודי שינה. רוב הישראלים חושבים שהפתרון לבעיות השינה נמצא בשינוי הרגלי השינה, אך בפועל אחוזי ההצלחה של טיפולים התנהגותיים הם חלקיים כיוון שהם תלויים באופן ניכר במידת שיתוף הפעולה, מחויבות והתמדה מצד המטופל".

 

"רוב הישראלים טוענים כי לא יפנו להתייעץ ברופא לגבי בעיית השינה", הוסיפה ד"ר פישר, "זו טעות קשה שהם עלולים לשלם עליה מחיר בריאותי יקר. נדודי שינה מעלים באופן מובהק את הסיכון לסוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לבביות והשמנת יתר. בנוסף, הם גורמים ומחריפים מצבים של דיכאון וחרדה, דמנציה, הפרעות קשב וריכוז ונטייה לאובדנות. לכן, ברגע שנדודי השינה הופכים לבעיה כרונית חשוב לפנות לרופא כדי להתאים טיפול".

 

צפו: על מה ילדים חולמים בלילה?

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שינה. מתי אתם הולכים לישון?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים