שתף קטע נבחר

רצח שלושת הנערים: אחראי המשמרת במוקד יועלה בדרגה

השוטר בדרגת רס"מ, שהיה במוקד 100 בזמן חטיפת הנערים ב-2014, הועלה לדרגת רס"ב לאחר שימוע שנערך לו. ראש אגף משאבי אנוש במשטרה, ניצב גילה גזיאל, הסתפקה בהתראה למרות שקבעה: "לא פעלת בצורה מקצועית ולא נקטת את הפעולות המתבקשות"

 

שלושת הנערים שנחטפו ונרצחו ב-2014 ()
שלושת הנערים שנחטפו ונרצחו ב-2014
 

אחראי המשמרת במוקד 100 בעת חטיפת ורצח שלושת הנערים ביוני 2014, לא יפוטר מהמשטרה, יקבל התראה בלבד והומלץ אף להעלותו לדרגת רס"ב, רטרואקטיבית מיולי 2015. כך נקבע בתום השימוע שנערך לו, ולאחר שהתקבלו טענותיו. בין הנימוקים: העובדה שמדובר בכשל חד-פעמי, טיב שירותו שהוגדר על ידי המשטרה "מעולה" וכשלים שאינם באחריותו. אחראית המוקד באותו מקרה פוטרה מעבודתה.

 

אחראי המשמרת וסגן מפקד מרכז שליטה (משל"ט), שוטר בדרגת רס"מ, היה במוקד 100 במחוז ש"י ב-12 ביוני לפני שנתיים בשעה 22:25, עת התקבלה שיחת המצוקה שבה דווח על חטיפת הנערים. אחד החטופים, גיל-עד שער, התקשר למוקד והצליח ללחוש "חטפו אותי".

 

המוקדן העביר את השיחה לאחראית המוקד, כאשר אחראי המשמרת עמד בסמוך לה ודיווח לה כי בשיחה נאמר לו "חטפו אותי". אחראית המוקד העבירה את השיחה להשמעה ברמקול, אמרה "הלו, הלו" אולם לא נענתה. בהמשך ניסתה לחזור למודיע ומשלא הצליחה ויתרה על הניסיונות, מאחר שסברה כי מדובר בשיחת הטרדה. אחראי המשמרת סייע לאחראית המוקד לחזור למודיע בכך שמסר לה את מספר הטלפון הנייד ושהה לידה.

 

 

"לא נקט פעולה לאתר את המודיע"

לאחר מציאת שלוש גופות החטופים הנחה המפכ"ל דאז, יוחנן דנינו, להקים ועדת בדיקה לאופן הטיפול של מוקד מחוז ש"י בשיחה. בעדות שנגבתה מאחראי המשמרת הוא מסר כי לא נכח במשל"ט במועד שבו אחראית המוקד ביצעה ניסיונות חוזרים לשוחח עם המודיע שביצע את השיחה, וזאת בניגוד למה שנשמע בקלטת המתעדת את שהתרחש במשל"ט בעת קבלת השיחה ובסמוך לאחר קבלתה. ממצאי ועדת הבדיקה מצאו כשלים בתפקודו, ובכך שהיה מעורב באופן ישיר בשאלה כיצד להתייחס לשיחה, השאיר את קבלת ההחלטה לדרג פיקודי זוטר ממנו, לא ביצע האזנה חוזרת לשיחה ולמעשה לא התייחס כלל לשיחה. כמו כן נמצא כי אחראי המשמרת "לא נקט בשום פעולה לאתר את המודיע, על אף שמדובר בפעולה פשוטה".

 

לנוכח זאת הועבר אחראי המשמרת מתפקידו ונקבע לו שימוע לפני פיטורים מהמשטרה, שבו הוא זומן להשמיע טענותיו. בשימוע הוא יוצג על ידי עורך הדין יהודה שושן. בסיכום תוצאות השימוע, אותו כתבה ראש אגף משאבי אנוש במשטרה, ניצב גילה גזיאל, הוחלט לסכם את ההליך בהתראה בלבד. בהסבר לדברים תיארה גזיאל את השתלשלות האירועים וציינה: "למרות שידעת כי מדובר בשיחת מצוקה או לכל הפחות בשיחה בעייתית, לא פעלת בצורה מקצועית ולא נקטת את הפעולות המתבקשות למתן סיוע מיטבי בנסיבות הקיימות (שמיעה חוזרת של השיחה, איתור הבעלים של הטלפון ועוד). בנוסף לא דייקת בפני ועדת הבדיקה בהתייחסותך להתנהלות במהלך האירוע".

 

בהמשך ציינה ניצב גזיאל: "יחד עם זאת, לאחר שבחנתי את מכלול הטענות שהועלו על ידך במסגרת השימוע שנערך לך, ובכללם העובדה שמדובר בכשל חד פעמי, טיב שרותך המעולה וקיומם של כשלים שנתגלו ואינם באחריותך, החלטתי, לפנים משורת הדין, לאפשר את המשך שירותך תחת התראה ובנוסף להגביל את מינויך לתפקיד פיקודי למשך שלוש שנים מיום ההתראה. אני מביאה, איפוא, לידיעתך כי מעתה ואילך מצופה ממך לנהוג ללא דופי,

בצורה מקצועית ואחראית תחת הפעלת שיקול דעת, שאם לא כן יוביל הדבר לשקילת המשך שירותך".

 

לנוכח הדברים הללו אחראי המשמרת, שלאחר החטיפה הועבר לתפקיד יומנאי, יישאר במשטרה. בסיום תפקידו קיבל המלצה לדרגת רס"ב, והיום הוא משרת ב"מנפא"- מרכז פניות נהגים ארצי במשטרה.

 

עו"ד יהודה שושן שייצג את השוטר, ניהל מאבק עיקש שלא לפטר את לקוחו, בין השא לאור טענותיו כי נפלו כשלים מערכתיים במוקד 100 שלא באשמתו. עו"ד שושן הדגיש גם את העובדה שמדובר בכשל חד פעמי: "נעשה צדק ואנו שמחים על ההחלטה. משטרת ישראל התפכחה ומקבלי ההחלטות הבינו שלא ניתן תמיד לבוא בטענה לש. ג. מדובר בבעיה במוקד 100,עם אחריות מערכתית. כפי שאנו עדים, הכשלים חוזרים על עצמם בהיבטים דומים. יש לתגבר את כח האדם ולהביא שוטרים מנוסים מהשטח על מנת לצמצם תקלות. ליבנו עם משפחות החטופים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
נפתלי פרנקל, גיל-עד שער ואייל יפרח שנחטפו ונרצחו
צילום: שאול גולן
מומלצים