שתף קטע נבחר

מנכ"ל משרד החוץ בטורקיה: "עם רצון טוב נגיע להבנות"

לדברי מנכ"ל משרד החוץ דורי גולד, שביקר בזירת הפיגוע בטורקיה, שתי המדינות "באותו צד במאבק בטרור של האיסלאם הקיצוני", והוסיף כי אף שגם בכירים טורקים סבורים כך, יש פערים אמיתיים בין המדינות. "חייבים להסדיר את היחסים". מוקדם יותר הובאו למנוחות הרוגי הפיגוע באיסטנבול

 

ד"ר גולד במקום הפיגוע ברחוב איסתיקלאל באיסטנבול (צילום: משרד החוץ) (צילום: משרד החוץ)
ד"ר גולד במקום הפיגוע ברחוב איסתיקלאל באיסטנבול(צילום: משרד החוץ)

מנכ"ל משרד החוץ, ד"ר דורי גולד, ביקר שלשום (יום א') באיסטנבול וסייר בזירת הפיגוע שבו נרצחו שלושה ישראלים: אברהם גולדמן, שמחה דמרי ו יונתן שור. זהו ביקור ראשון של מנכ"ל משרד החוץ בטורקיה בחמש השנים האחרונות. גולד הבהיר כי היחסים בין המדינות עולים מדרגה, וציין: "ישראל וטורקיה מוצאות את עצמן באותו צד במאבק נגד הטרור של האיסלאם הקיצוני. שמענו גם התבטאויות ברוח זו מבכירים טורקים, אבל חייבים לשבת ולעבוד על הסדרת היחסים. יש פערים אמיתיים בין הצדדים ואני מקווה שעם רצון טוב נגיע להבנות המבוקשות".

 

גולד סייר עם גלעד כהן, סמנכ"ל תיאום במשרד החוץ, ברחוב איסטקלאל שבו אירע הפיגוע, ונועד עם אנשי הקהילה היהודית בעיר, ובהם הרב הראשי ליהודי טורקיה יצחק חליווה. השניים נפגשו גם עם השליחים הישראלים בטורקיה וחיזק את ידיהם נוכח הימים הקשים. גולד נפגש עם מנכ"ל משרד החוץ הטורקי, פרידון סניאורלו, ודן איתו במגעים לפיוס. "אין ספק שהשלטונות הטורקים עשו את המקסימום כדי לסייע לישראלים שהיו במצוקה והסירו את כל המחסומים הבירוקרטים שבדרך כלל קיימים לאחר אירועים כאלה".

 

הוא ציין עוד כי משרד החוץ נמצא בחזית הטרור הבינלאומי. "אנשים נאלצים למלא תפקידים שלא לשמם נשלחו. אנשי האבטחה שירתו בשבת כשגרירים וכקונסולים כלליים לכל דבר. שליחים אחרים של משרד החוץ היו צריכים לזהות גופות ובקהילה היהודית ראינו נכונות להגיע לבתי חולים, לשמש כמתורגמנים ולסייע למשפחות הישראליות שהגיעו לפה. כולם עבדו בתנאים מאוד קשים. ראיתי חובה כמנכ"ל משרד החוץ לראות מקרוב איך אפשר לסייע לשליחים שלנו שנמצאים במצב הלא פשוט הזה".

 

 

 

ההרוגים הישראלים בפיגוע בטורקיה (צילום: צ'רלי בוקובזה) (צילום: צ'רלי בוקובזה)
ההרוגים הישראלים בפיגוע בטורקיה(צילום: צ'רלי בוקובזה)

 

 

 

גולד נשאל אם הוא מעריך שהמחבל עקב אחרי התיירים הישראלים וכיוון את הפיגוע נגדם. הוא השיב כי בירור הדברים ידרוש זמן: "השלטונות הטורקים עובדים באינטנסיביות כדי להגיע לשורש הפיגוע האחרון. הם עוזרים בפענוח". הוא ביקש לא להיחפז ולהסיק מסקנות מהירות, ו"לתת לשלטונות זמן לפעול ולהגיע למסקנות".

 

המנכ"ל הודה לשלטונות הטורקים "שעשו הכול כדי לסייע למשפחות הישראליות שהגיעו לפה, עזרו להעביר את הפצועים חזרה לארץ והקלו על הבירוקרטיה של הטסתם חזרה". עוד הוסיף, כי "הממשלה הטורקית הביעה נכונות לפעול עם ישראל נגד האוייב המשותף - הטרור הקיצוני שכרגע מכה בכולנו".

 (צילום: GETTYIMAGES) (צילום: GETTYIMAGES)
(צילום: GETTYIMAGES)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

זירת הפיגוע בטורקיה (צילום: AP) (צילום: AP)
זירת הפיגוע בטורקיה(צילום: AP)

הקונסול הכללי של ישראל באיסטנבול, שי כהן, הוסיף כי "גם אם יתברר שהפיגוע לא כוון באופן ישיר נגד ישראלים, אנחנו צריכים לנקוט משנה זהירות על מנת למצוא את הדרך לשיתוף פעולה בין ישראל לטורקיה, כדי למנוע פיגועים מסוג זה".

 

כהן הוסיף: "הפיגוע ממחיש את שותפות האינטרסים בין שתי המדינות. יש שיתוף פעולה מצויין עם הטורקים וזה מהווה תשתית מתבקשת לשדרוג היחסים". במשרד החוץ הדגישו כי הסיוע שהגישו הטורקים יצר תשתית לשיתוף פעולה רחב במלחמה בטרור.

 

גורמי ביטחון טורקים אומרים כי כיוון שבפיגוע היו 40 נפגעים, ושליש מהם ישראלים, קשה להעריך שהמחבל התכוון להתפוצץ על תיירים ישראלים דווקא. נראה כי ביקש לפגוע בהתקהלות גדולה גורמי הבטחון מעריכים כי אילו רצה לפגוע בישראלים במיוחד, היה נכנס למסעדה שבה סעדו לפני כן ומתפוצץ בתוכה. טורקיה עידכנה את ישראל בהתקדמות בחקירת הפיגוע ואף העבירה לישראל פרטים על המחבל שידוע כפעיל דאעש.

 

הרוגי הפיגוע הובאו למנוחות

אתמול הובאו למנוחות הרוגי הפיגוע בטורקיה. כאלף בני אדם חלקו כבוד אחרון לשמחה דמרי (60) מדימונה. האלמן אבי, שנפצע בפיגוע באורח בינוני, לא שוחרר מבית החולים סורוקה בבאר שבע אף על פי שחל שיפור במצבו. עדי, בתם של בני הזוג, הקריאה בבכי דברים שכתב אביה ממיטתו. "לא יודע מה קרה, אני רק יודע שהעולם נחרב. תכננו את יום ההולדת ה-60 שלך. כמה אנשים יישארו בודדים, כל המשפחות והנזקקים שדאגת להם. יוחאי, נדב, בן ועדי (ילדיהם של בני הזוג דמרי), אני אהיה חזק בשבילכם ואשמור על המשפחה מאוחדת".

 

יונתן שור (40) הובא למנוחות בגן שלמה. משפחתו ביקשה להימנע מסיקור ההלוויה. אברהם גולדמן (69) נטמן בחולון. מאות בני אדם ליוו אותו בדרכו האחרונה. אלמנתו ניצה גולדמן, שנפצעה בפיגוע, הגיעה מבית החולים תל השומר על כיסא גלגלים. "אני לא רוצה להגיד לך שלום", אמרה בבכי כשהחלה ההלוויה. "איך קרה לנו האסון הזה? תשמור עלינו מלמעלה. על כולם. אני לא רוצה לזכור מה שראיתי. אני ראיתי הכול". הנכדים ושלושת ילדיהם של ניצה ואברהם בכו והתחבקו. בין המשתתפים היו גם דודי כליפא ונעמה פלד, בעלי קבוצת "בייגלה" שארגנו את הטיול הקולינרי לטורקיה, אשר שלושה ממשתתפיו נהרגו בפיגוע הטרור.  


פורסם לראשונה 21/03/2016 23:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משרד החוץ
ד"ר דורי גולד בטורקיה
צילום: משרד החוץ
מומלצים