שתף קטע נבחר

נכנע לחרדים? נתניהו בוחן את מתווה הכותל מחדש

ימים ספורים לאחר איומי החרדים לפרוש מהממשלה סביב מתווה הכותל - ראש הממשלה מודיע על הקמת "ועדת שרן" לבחינה מחודשת של המתווה שכבר אושר בממשלה, בעקבות "קשיים שאנו פועלים למצוא להם פתרון". התנועות הליבראליות מאיימות: "מדובר בתסריט בלהות מבחינה יהודית וציונית"

חודשיים לאחר אישור מתווה הכותל – ראש הממשלה מתחיל להראות סימני שבירה מול הלחץ החרדי: היום (א') הכריז על מינוי ראש לשכתו, דוד שרן, לבחינה מחודשת של המתווה. בתגובה, מאיימים בתנועות הליבראליות: כל שינוי מהמתווה שאושר, יביא למשבר גדול עם יהדות העולם.

 

<< כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. היכנסו >>

 

בנימין נתניהו הסביר כי הסיבה לבחינה המחודשת, רק חודשיים לאחר אישור המתווה בממשלה – היא בעקבות "מספר קשיים, שאנו פועלים על מנת למצוא להם פתרון", כדבריו.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

הוא הכריז על מינוי ראש לשכתו "לרכז את הדיונים בנושא מול הגורמים השונים, ולהציג בפניי בתוך 60 ימים המלצה לצעדים הנדרשים לפתרון הקשיים, לפי הפתרון שהוצע". הכוונה היא לנסות ולהגיע להסדר הבנות מול החרדים, אך לא ברור אם על חשבון הסדרי התפילה.

 

על אף שהמתווה כבר אושר בממשלה, אמר נתניהו בהודעתו כי הוא "מבקש לשוב ולהבהיר את המחויבות שלי למצוא פתרון לנושא הסדרי התפילה בכותל בכיוון האמור", כדבריו. כל שינוי במתווה, יגרום להחזרתו לאישור הממשלה.

 

"לא נהיה בני ערובה"

התנועה הרפורמית הגיבה בחריפות להודעת לשכת ראש הממשלה. "יישום מתווה הכותל הוא מקרה מבחן ליכולת של הממשלה ליישם את ההחלטות שלה, ולעמוד מאחורי הסכמים ופשרות שנועדו למנוע מחלוקות מיותרות בעם היהודי", אמר הרב גלעד קריב, העומד

בראש התנועה בישראל.

 

"אנחנו מצפים שבתום 60 הימים, מתווה הכותל אכן ייושם במלואו, ובכוונתנו לעקוב אחרי מהלך העניינים בקפדנות, יחד עם שותפינו בתפוצות", אמר – ואיים: "אם לא כך יהיו פני הדברים, אנו צפויים למשבר גדול עם יהדות העולם, להחרפת המחלוקת סביב הכותל - ולהעברת הכדור למגרש של בג"ץ, דווקא בתקופה שבה נדרשת אחדות ולא פלגנות".

 

בתנועה הרפורמית קוראים לראש הממשלה "להבהיר לשותפיו החרדים שאחדות העם היהודי והקשר בין מדינת ישראל לעולם היהודי, אינם יכולים להיות בני ערובה של מאבקי הרחוב במגזר החרדי". הם דורשים עוד: "להסתייג באופן פומבי וברור מהמשך ההסתה של הפוליטיקאים החרדים כלפי מיליוני יהודים רפורמים".

 

הקונסרבטיבים: "זו תהיה פגיעה אסטרטגית אנושה"

בתנועה המסורתית הביעו דאגה מהעובדה "ששר הדתות טרם חתם על התקנות החדשות כמוסכם", כדבריהם,

 "אך אנו סומכים את ידינו על ראש הממשלה ובטוחים שהמתווה שאותו אישרה הממשלה ברוב קולות, ייושם במלואו, ככתבו וכלשונו".

 

עו"ד יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית (הקונסרבטיבית) אמר כי "איש מאתנו, לא בארץ ולא בחו"ל, מעלה על דעתו שממשלת ישראל תיסוג ממתווה הפשרה ההיסטורית, שאליו הגיעו הצדדים לאחר משא ומתן ארוך ואינטנסיבי, ואשר עליו התחייב ראש הממשלה באין-ספור פורומים והתכנסויות".

 

גם בתנועה הקונסרבטיבית איימו כי "אם חלילה לא ייושם המתווה, מדובר בתסריט בלהות מבחינה יהודית וציונית. תהיה זו פגיעה אסטרטגית אנושה, חסרת תקדים אפילו, במעמדה של ישראל כמדינת העם היהודי".

 

החרדים איימו, נתניהו הקים

החלטת ראש הממשלה באה על רקע משבר מתהווה בקואליציה, כאשר לפני עשרה ימים החריפו המפלגות החרדיות את הטון נגד "מתווה הכותל": נשיא מועצת חכמי התורה של ש"ס ומנהיגה הרוחני של התנועה, הרב שלום כהן, איים בפרישת מפלגתו מהקואליציה, על רקע ההכרה בזרמים הרפורמים וההחלטה להקצות עבורם רחבה לתפילה שוויונית באתר הקדוש.

 

"אורה לנציגיי לפרוש מהממשלה אם לא יגיעו להסדר בסוגיית הכותל המערבי", הודיע הרב כהן למקורביו, ושיגר בכך מסר תקיף לראש הממשלה בנימין נתניהו. הוא הביע מורת רוח משתיקת ראש הממשלה והבהיר כי הוא מצפה ממנו לסגת מההחלטה שכבר אושרה, ולגבש מתווה חלופי בהסכמת המפלגות החרדיות. "הרפורמים הורסים את הדת היהודית ופוגעים בכל הקדוש לנו", טען נשיא מועצת החכמים, הרב כהן. "איך יכולים בכלל לדבר איתם? למה בכלל דנים איתם? האנשים האלה מזייפים את היהדות, לעולם לא נכיר בהם".

 

הרחוב החרדי ורבניו, שהתקוממו נגד המהלך, הם שעוררו באיחור רב את המחאה - מה שהציג את

נציגיהם בכנסת כפשרנים בענייני דת - אך האחרונים עושים מאמצים לבלום את המחאה ולפתור את המשבר בלי לאיים על שלמות הקואליציה. בניסיון לשחרר את הלחץ מבית, הקימו החרדים, לבקשת נתניהו, ועדה שבה חברים גם נציגי הרבנים הראשיים, וזאת במטרה לגבש מתווה חלופי שיהיה מקובל גם על הזרמים הליברליים, ללא הצלחה.

 

עוד קודם לכן, לפני כחודש, הודיעה הרבנות הראשית לישראל כי היא דורשת מהממשלה להקפיא את ההחלטה על הקמת רחבת תפילה שוויונית בכותל המערבי לזרמים הלא-אורתודוכסים. בתום דיון שקיימה מועצת הרבנות בסוגיה, הודיעו החברים כי לטעמם נפלו פגמים משפטיים בהחלטת הממשלה, מאחר שחוק השמירה על המקומות הקדושים מחייב התייעצות עם הרבנים הראשיים לפני מהלך שכזה. לפי הרבנות, משלא התקיימה התייעצות - לדבריהם אין תוקף לאישור המתווה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Y.R
דורשים לבטל את ההבנות
צילום: Y.R
מומלצים