שתף קטע נבחר

המחוקקים בכו: נשיא אזרחי ראשון במיאנמר אחרי 52 שנה

הטין קיואו, איש מפלגת השלטון שבמשך שנים הייתה באופוזיציה וחבריה ישבו בכלא, הושבע לנשיא והבטיח לבצע רפורמות ולהרחיק את הצבא מהפוליטיקה. אלא שבפועל, נשיאת העל במדינה תהיה כלת פרס נובל לשלום אונג סן סו צ'י

 

 

עשו היסטוריה: במפלגתה של אונג סן סו צ'י, מנהיגת מפלגת השלטון במיאנמר, בכו היום (יום ד') מהתרגשות רבה לאחר השבעת הנשיא הראשון במדינה שאיננו איש צבא אחרי יותר מ-50 שנה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

הטין קיואו, חבר "הליגה הלאומית לדמוקרטיה" (NLD) וידידה הקרוב של כלת פרס נובל לשלום סו צ'י, נבחר על ידי סו צ'י לעמוד בראש הממשלה החדשה במיאנמר משום שחוקת המדינה שנוסחה בעבר על ידי החונטה הצבאית אוסרת עליה להתמנות לתפקיד.

 

הנשיא החדש נחשב לאחר ממקורביה של מנהיגת מפלגת השלטון. קיואו (משמאל) וסו צ'י (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנשיא החדש נחשב לאחר ממקורביה של מנהיגת מפלגת השלטון. קיואו (משמאל) וסו צ'י(צילום: רויטרס)
בנאום קצר שנשא בפני המחוקקים בפרלמנט, חזר קיואו על עמדתה של סו צ'י לגבי החשיבות שבשינוי החוקה מ-2008, ששומרת לצבא השפעה גדולה בפוליטיקה, ובפיוס לאומי.

 

"לא יכולתי לישון בלילה"

ההתרגשות באולם הפרלמנט הייתה רבה מצד חברי מפלגת השלטון, שבמשך שנים רבות היו באופוזיציה, סבלו מדיכוי וישבו בכלא, כולל מנהיגתם סו צ'י שהייתה במעצר בית במשך 15 שנים. "לא יכולתי לישון בלילה. נאומו של הנשיא שלנו הטין קיואו הוא משהו שמעולם לא נשמע קודם לכן במדינה", אמר המחוקק טירי ידאנה בן ה-28 ממפלגת NLD. "הוא הבטיח שיעבוד למען המדינה ורחש כבוד למנהיגה שלנו אונג סן סו צ'י. זהו צעד כה גדול וזה קרה משום שכולם דחפו לזה ביחד".

 

היחסים בין הצבא לבין סו צ'י יגדירו את מידת ההצלחה של מעבר השלטון במיאנמר מידי הגנרלים לידיים אזרחיות, לראשונה מאז תפס הצבא את השלטון ב-1962. "הממשלה החדשה שלנו תיישם פיוס לאומי, שלום במדינה, וחוקה חדשה שתסלול את הדרך לאיחוד דמוקרטי ותגדיל את רמת המחיה של האנשים", אמר הנשיא החדש קיואו, שלבש בגדים מסורתיים וחבש מצנפת לראשו. "יש לנו חובה לעבוד על חוקה חדשה שתתאים למדינה שלנו וגם תעמוד בקנה אחד עם סטנדרטיים דמוקרטיים".

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

השבעת הנשיא החדש ושני סגניו (צילום: AP) (צילום: AP)
השבעת הנשיא החדש ושני סגניו(צילום: AP)

מאז הבחירות בנובמבר 2015 וניצחונה הגדול של מפלגת NLD שוררת מתיחות גדולה במיאנמר. סו צ'י רוצה להפריד בין הצבא לבין הפוליטיקה, אבל בפועל זקוקה לתמיכת הצבא לבצע מהלך מסוג זה. על פי חוקת המדינה, הצבא מקבל אוטומטית שלושה משרדי ממשלה ואת השליטה על רבע מהמושבים בפרלמנט - מספיק בשביל לאפשר לו להטיל וטו על שינויים בחוקה ולהגביל את היקף הרפורמות שמבקשת סו צ'י לבצע.

 

אף שלא מונתה לנשיאה, צפויה סו צ'י לנהל בפועל את הממשלה החדשה ולתפקד על תקן נשיאת-על שתפקח על החינוך, יחסי החוץ, החשמל, האנרגיה ולשכת הנשיא. בטרם נשא קיואו את נאומו בפרלמנט, הוא ושני סגניו הנבחרים החזיקו בידיהם את חוקת המדינה שנוסחה על ידי החונטה, נשבעו אמונים וחזרו על דבריו של יו"ר הפרלמנט מאן ווין קיינג טאן: "תמיד אהיה נאמן לאיחוד של מיאנמר ותמיד אעמיד בחזית את אי פירוק האיחוד, האחדות הלאומית והנצחת הריבונות". רמטכ"ל הצבא מין און הליינג היה בין הנוכחים בטקס השבעת הנשיא החדש וסגניו.

 

הטין קיואו, שנבחר החודש על ידי מפלגתו לשמש בתפקיד נשיא מיאנמר אף שלא היה מחוקק, ניהל קרן צדקה שהוקמה על ידי סו צ'י והיה אחד מאנשי המעגל הקרוב ביותר שלה מאז אמצע שנות התשעים. מאות דיפלומטים ונציגים של ארגונים לא-ממשלתיים השתתפו בטקס השבעתו של קיואו. לאחר הטקס נערכו בארמון הנשיאותי אירועים חגיגיים נוספים וארוחת ערב רשמית.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
סו צ'י לצד הנשיא הנבחר קיואו
צילום: AP
מומלצים