שתף קטע נבחר

משרדי ממשלה: "מפרץ חיפה - לא מוכה זיהום"

הם בשלהם: במכתב שנשלח ממשרד להגנת הסביבה וממשרד הבריאות נטען כי לא התקיימו הקריטריונים להכרזה על האזור כנפגע זיהום אוויר. ח"כ קארין אלהרר: "אם הכל כשורה - שיפרסמו את הדו"ח"

 

שעות ספורות לאחר שקיבלו את דו"ח הזיהום במפרץ חיפה, טוענים במשרד להגנת הסביבה ובמשרד הבריאות: אין מדובר באזור מוכה זיהום אוויר. במכתב שנשלח ליו"ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה, הח"כית קארין אלהרר, הודיעו נציגי שני המשרדים כי לא התקיימו התנאים הדרושים להכרזה על אזור מפרץ חיפה כנפגע זיהום אוויר.

 

במכתב, שהוגש בתגובה לדיון שנערך בוועדה לביקורת המדינה לפני כחודשיים, מציינים בכירי המשרדים - ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' איתמר גרוטו, ושולי נזר, המשמשת סמנכ"לית בכירה בתעשייה ורישוי עסקים - כי ישנם שלושה תנאים הדרושים להכרזה שכזו: חריגה מתמשכת או חוזרת ונשנית מערכי סביבה, חריגה מערכי התרעה, או נוכחות באוויר של מזהם שיש בו חשש לפגיעה בבריאות הציבור.

מפרץ חיפה ומיקום המפעלים המזהמים באזור ()
מפרץ חיפה ומיקום המפעלים המזהמים באזור

לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה, עד לשנת 2014 לא נמדדו חריגות חוזרות ונשנות או מתמשכות מערכי הסביבה שהיו תקפים באותן שנים, ולא נמדדו חריגות מערכי התרעה. במכתב צוין כי לפי משרד הבריאות בנפת חיפה ישנם שיעורים גבוהים של תחלואת סרטן כללי בקרב גברים ונשים ביחס לממוצע הארצי באופן מתמשך בין השנים 2011-2001, ובנוסף אינדיקציות לתחלואה עודפת במחלות לב ובמחלות נשימה, ובכלל זה החמרה של אסטמה בילדים.

 

גורמים במשרד הבריאות מציינים כי הם סבורים כי קיים קשר בין תחלואה זו לבין מצב איכות האוויר במפרץ חיפה בעבר, כאשר מדובר במחלות אשר מתפתחות שנים רבות לאחר החשיפה (כגון סרטן). במכתב הם הדגישו כי הנתונים הקיימים כיום אודות תחלואה עודפת אינם מספיקים כדי לבסס קביעה לפיה קיים כיום סיכון בריאותי בהשוואה לשאר חלקי הארץ. במילים אחרות, בגלל שלמחלות כמו סרטן לוקח זמן עד שהן מופיעות, וזיהום האוויר במפרץ נמצא במגמת ירידה, אולי המצב דווקא טוב יותר ממה שאנחנו חושבים.

 

לטענת הגורמים במשרדים נעשים כעת צעדים לצמצום זיהום האוויר במפרץ חיפה. "צעדים אלה שקולים לצעדים שהיו ננקטים לו הייתה מתפרסמת הכרזה", הבהירו.

 

במשרד הבריאות טוענים כי הזיהום במפרץ חיפה נמצא במגמת ירידה (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
במשרד הבריאות טוענים כי הזיהום במפרץ חיפה נמצא במגמת ירידה(צילום: גיל נחושתן)

יו"ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה, ח"כ אלהרר, אמרה בתגובה כי "אם משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה סבורים שאין צורך להגדיר את אזור מפרץ חיפה כמוכה זיהום אוויר - ראוי שיפרסמו לציבור את הדו"ח על כך. שהרי אם הכל כשורה ואין כלל חריגות או חשש לפגיעה בבריאות הציבור, מגיע לו לדעת את הפרטים ומגיע לו לקבל נתונים חיים ואקטואליים על הזיהום הקיים".

 

"אני סבורה שההתנהלות של המשרדים מעלה סימני שאלה ומפצירה בהם לנקוט בצעדים ברורים לטובת הציבור, או התמודדות עם המפרץ כאזור מוכה זיהום ונקיטת הצעדים הנגזרים מכך. הבחירה לא לעשות דבר היא פגיעה ישירה בחיי האזרחים שנושמים את האוויר הזה כל יום ביומו", הוסיפה אלהרר.

 

יש לציין כי בחודש אפריל 2015, לאחר פרסום הנתונים הקשים על התחלואה בסרטן באזור חיפה, הציגו אנשי המשרד להגנת הסביבה עמדה אחרת. במשרד ציינו אז כי ימליצו לשר גבאי להכריז על המפרץ כאזור מוכה זיהום אוויר.

ח"כ קארן אלהרר: "מגיע לציבור לדעת את הפרטים" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
ח"כ קארן אלהרר: "מגיע לציבור לדעת את הפרטים"(צילום: אוהד צויגנברג)

הבוקר (יום ה') הוגש למשרד להגנת הסביבה ולמשרד הבריאות "דו"ח הניטור האפידמיולוגי באזור מפרץ חיפה", המפרט את הקשר בין זיהום האוויר לבין תחלואה בחיפה ובסביבתה, אלא שבמשרדי הממשלה החליטו שלא

לפרסם לעת עתה את הממצאים ולחכות לבחינת הדו"ח על-ידי הוועדה המדעית המלווה.

 

את דו"ח הזיהום הכינו חוקרים בכירים מאוניברסיטת חיפה, הטכניון, אוניברסיטת בן-גוריון ואוניברסיטת תל אביב. הדו"ח מציג את ממצאי השנה הראשונה מתוך מחקר שיתבצע לאורך חמש שנים.

 

המחקר המקיף של אוניברסיטת חיפה, שנחשף בתחילת השנה בערוץ 2 ועורר סערה בארץ, העלה שתינוקות באזורים המזוהמים במפרץ חיפה נולדו עם ראשים בהיקף הקטן ב-30-20 אחוזים מבאזורים סמוכים אחרים, פחות מזוהמים. עוד עלה כי שיעור התחלואה בסרטן ריאות ובלימפומה גבוה עד פי חמישה מהממוצע הארצי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניאל אליאור
מפרץ חיפה
צילום: דניאל אליאור
מומלצים