שתף קטע נבחר

נוטלים ריטלין קבוע? צפו לבעיות כשתיגשו לטסט

כל מי שניגש לטסט חייב להמציא את ה"טופס הירוק" שחתום על-ידי רופא המשפחה שלו. נוטלים ריטלין באופן קבוע? תאלצו לעבור בדיקות מקיפות מטעם המדינה עד שתאושרו לטסט. אלא אם כן יעיד הרופא שלכם שהריטלין נועד רק לריכוז בלימודים. מומחה לנוירולוגיה: "החלטה מטופשת, קוראים לרופאים לא לשתף פעולה"

 

הקשיבו לשיחה של פקידת משרד הרישוי, בה אישרה המוקדנית את דרישת משרד התחבורה:

 

 

עשרות אלפי ישראלים מטופלים בריטלין להפרעות קשב וריכוז, תרופה המשפרת את איכות החיים. מדובר באחת התרופות שנבדקו יותר מכל תרופה אחרת. אבל תלמידי נהיגה נדהמו לגלות שבמשרד התחבורה מסרבים לאשר למטופלים בריטלין לגשת למבחן רישוי - הטסט, אלא בתנאי שישיגו אישור המצהיר כי הריטלין נלקח "למטרת לימודים בלבד". בכל מקרה אחר, הם נדרשים להמתין חודשים עד לבדיקה רפואית מעמיקה.

 

ל-ynet נודע כי במשרד הרישוי דורשים מתלמידי הנהיגה, כי על גבי "הטופס הירוק", טופס המועמדות לבחינת נהיגה, ירשום רופא המשפחה בחלק הנוגע למצבו הרפואי של התלמיד, כי הריטלין הינו "לצרכי לימודים בלבד".

 

ללא כיתוב זה, לא רשאי מורה הנהיגה להגיש את התלמיד לטסט, ועל התלמיד להגיש בקשה לבדיקות במרב"ד - המכון הרפואי לבטיחות בדרכים. זמן ההמתנה לבדיקה כזו אורכת חודשים. ללא שני תנאים אלה - לא יכול הנבחן לגשת לטסט.

 

והסיפור לא זול: מעבר להמתנה של שבועות עד חודשים לבדיקה במרב"ד, כמה תעלה לכם "הבדיקה המעמיקה" שתאשר אם אתם רשאים לנהוג תחת ריטלין?

 

הנה העלויות:

 


עלויות הבדיקות הרפואיות במכון לבטיחות בדרכים

עלויות הבדיקות הרפואיות במכון לבטיחות בדרכים
הבדיקה העלות (שקלים)
כשירות נהיגה 634
בדיקת ביקורת 326
עיון במסמכים 118
כשירות נהיגה לרכב ציבורי וכבד 990
ועדת ערר 1,076
 

 

 

קיראו עוד על ריטלין

מחקר ענק של ה-FDA: ריטלין לא מסוכן לילדים

ריטלין: איך הוא משפיע וכמה הוא עולה?

הריטלין לא עוזר לילד בהפרעת הקשב? יש לזה סיבה

 

טלי (השם המלא שמור במערכת), אם לחייל הלומד נהיגה ומטופל בריטלין מספרת: "הגשנו את הטופס הירוק למורה הנהיגה, אבל הוא החזיר לנו אותו, בטענה שמשרד הרישוי מוכן להגיש אותו לטסט, רק אם הרופא הצבאי יחתום שהריטלין הוא רק לצורך לימודים.

 

"הבן שלי סיים תיכון לפני שנתיים, מה מצפים, שהרופא ישקר בטופס ויכתוב שהוא לומד? בינתיים מסרבים להגיש אותו לטסט, ואנחנו צריכים להמתין כמה חודשים עד שרופא של משרד התחבורה יקבל אותו ויאשר לו להיבחן".

 

רותם, מלצרית, מספרת גם היא: "ניגשתי לרופא המשפחה עם הטופס הירוק, הוא חתם על הכל וציין שאני מטופלת בריטלין ל-ADHD (הפרעת קשב וריכוז – א.ג.). אבל מורה הנהיגה אמר לי, שהרופא חייב לציין שהריטלין הוא רק ללימודים. אני לא מתכוונת ללמוד בתקופה הקרובה אלא להמשיך לעבוד ולחסוך כסף. מה מצפים שאני אעשה?".

 

אלון, אבא לתיכוניסט, ממתין גם הוא לתשובת משרד התחבורה, לאחר שהמשרד סירב לקבל את טופס הבקשה לקראת טסט. "פניתי למשרד הרישוי כמה פעמים, והפקידה הבהירה לי, שאם הריטלין הוא לא לצורך לימודים – אי אפשר להגיש לטסט והרופא חייב לרשום שהריטלין הוא רק למטרת לימודים.

 

"זה אבסורד, הבן שלי מטופל בריטלין במהלך הלימודים וגם בשעות אחר הצהריים. הריטלין שיפר את איכות החיים שלו, מאפשר לו לתפקד בצורה תקינה גם בלימודים וגם בעבודה בערב. זה לא סם, והבן שלי לא מסומם, גם כשהוא לוקח ריטלין לא לצורך לימודים".

 

 
האם הריטלין משפיע על הנהיגה? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
האם הריטלין משפיע על הנהיגה?(צילום: shutterstock)

משרד התחבורה: ריטלין לא ללימודים - מחייב בדיקה

אבנר עובדיה, דובר משרד התחבורה, מסר בתגובה: "אין כל הנחיה של אגף הרישוי האוסרת על תלמידי נהיגה, המטופלים בריטלין, לגשת למבחן הנהיגה המעשי (טסט).

 

"מבקש רישיון נהיגה, שבטופס הבקשה שלו לקבלת רישיון (רש"ל 18), צוין כי הוא משתמש בריטלין, נדרש לצרף אישור מרופא משפחה או הרופא המטפל, על השימוש בריטלין. במידת הצורך, נדרש התלמיד לקבל את אישור המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב"ד) של משרד הבריאות.

 

"המרב"ד הוא גוף רפואי של משרד הבריאות, הקובע עבור משרד התחבורה את כשירותו של התלמיד להחזיק ברישיון נהיגה. משרד התחבורה אינו מתערב בהחלטות הרפואיות של המכון, ועל פי המלצתו מחליט משרד התחבורה באשר לזכאותו של התלמיד להחזיק ברישיון נהיגה.

 

"בהתאם לסיכומים רפואיים, התקבלה החלטה כי אדם המשתמש בריטלין אך ורק לצרכי לימודים, למטרות חידוד הקשב, ניתן יהיה לאשר לו לגשת למבחן הנהיגה המעשי ללא בדיקה רפואית מעמיקה. עם זאת, מאחר והריטלין ניתן גם לצרכים אחרים, בחלק מהפניות נדרשת בדיקה מעמיקה יותר".

 

גורם בכיר במשרד הבריאות מסר בתגובה: "אין כל הנחיה של משרד הבריאות להתנות בחינת רישוי או נהיגה לאלה הנוטלים ריטלין, ואין כל הנחיה לערוך להם בדיקות כלשהן".

 

נוירולוגים: "הוראה מטופשת"

"מדובר בהחלטה מקוממת", אומר ד"ר אמיר גליק, מומחה לנוירולוגיה ומנהל מרפאת קשב וריכוז בביה"ח בילינסון, "ADHD פוגע בכל תחומי החיים ולא רק בלימודים. אחד הקריטריונים לאבחן את ההפרעה היא הפגיעה גם בתחום החברתי, גם בתחום הזוגי, וגם בעבודה.

 

"הטיפול בה עוזר בתחומים רבים בחיים להתנהלות היומיומית, לא רק ללימודים, ואף הוכח כי הטיפול בריטלין מפחית את שיעור תאונות הדרכים".

 

"הוראת משרד התחבורה מופרכת ושגויה מיסודה ומעוררת תמיהות רבות בכל היבט אפשרי", אומר פרופ' אבינועם רכס, מומחה לנוירולוגיה מהמרכז הרפואי הדסה, ויו"ר בית הדין של ההסתדרות הרפואית בישראל.

 

"הרופא אינו הזרוע הארוכה של משרד התחבורה ואין זה מתפקידו לפשפש עבור המשרד במעשיו של המטופל. קל לראות, אם החלטה מוזרה זו תמשיך להתקיים, כיצד המטופלים יתחילו למסור גרסת שקר לרופאים על לימודים לכאורה. האם אז ידרוש משרד התחבורה מהרופאים לבדוק כי המטופל הציג אישור מהמוסד האקדמי בו הוא לומד על מנת לאשש את דבריו?".

 

פרופ' רכס אומר עוד כי "תמוה לא פחות הוא חלק אחר של ההוראה המחייב את כל אלו הנוטלים ריטלין שלא לצרכי לימוד לעבור 'בדיקה רפואית מעמיקה'. אמירה סתמית ומוזרה המביאה אותי להעלות ספק האם יש למשרד הרישוי יועץ רפואי ואם יש רופא שכזה האם זו באמת הייתה המלצתו?

 

"כמומחה בנוירולוגיה אני מתקשה להעלות בדעתי מהי אותה בדיקה מעמיקה? בדיקה נוירולוגית? בדיקה פסיכיאטרית? בדיקת CT או בדיקת EEG של המוח? כל אילו אינם רלוונטיים לאבחנה אך הם מעמידים מחסומים בירוקרטיים וכלכליים אדירים ללא כל הצדקה מדעית או רפואית.

 

"אני מקווה כי הדיון הציבורי בהחלטה שגוייה זו יביא עליה את קיצה ומוטב שעה אחת קודם. עד אז אני מקווה כי חברי הרופאים לא ישתפו פעולה עם משרד התחבורה לעניין זה".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוגב עמרני
ריטלין. לא לקראת טסט
צילום: יוגב עמרני
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים