שתף קטע נבחר

אחרי מקדונלד'ס: ליצמן נגד החטיפים; יסומנו כמזיקים

המתקפה על מקדונלד'ס הייתה רק מנת הפתיחה: עכשיו שר הבריאות יעקב ליצמן פותח חזית חדשה במלחמה על השמנת היתר – נגד החטיפים. בתפריט: תוכנית מהפכנית שתחייב את יצרניות המזון לסמן על השקית בצורה בולטת עד כמה המוצר מזיק לבריאות – ותגרום לצרכן לחשוב טוב־טוב לפני שהוא מכניס אותו לפה

יעקב ליצמן לא עוצר: אחרי שפתח בקמפיין נגד צריכת שתייה ממותקת ושם על הכוונת את רשת המזון המהיר מקדונלד'ס, שר הבריאות מסתער על היעד הבא – החטיפים.

 

במשרד הבריאות מוטרדים בימים אלה מהגזרה התופחת של אזרחי ישראל. 44% מהישראלים – כמעט כל ישראלי שני – סובלים מעודף משקל ומהשמנה. גם בקרב הילדים המצב מדאיג:

21% מתלמידי כיתות א' בארץ סובלים מעודף משקל ומהשמנה, ובכיתות ז' שיעורם מזנק ל־30%. במשרד סבורים כי לחלק גדול מההשמנה אחראים החטיפים והממתקים שצורכים הישראלים.

 

אז איך יילחם המשרד בצריכת החטיפים? בעיקר באמצעות סימון שלהם. אם עד היום יצרניות המזון היו יכולות להסתפק בציון של הערכים התזונתיים בטבלה שלא אומרת הרבה למרבית הצרכנים, ועדת הרגולציה של המשרד שוקלת לשנות את המצב הזה מהיסוד. לפי התוכנית, כל מוצר יקבל ציון שיקבע עד כמה המוצר בריא – או מזיק – בהתאם לרכיבים התזונתיים שלו. אם המוצר בריא, הוא יסומן בציון גבוה או בצבע בולט שיעיד כי מומלץ לצרוך אותו. אם המוצר מזיק, הוא יזכה לציון נמוך או לצבע שיזהיר מפניו.

חטיפים. הסימון על האריזה בדרך (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חטיפים. הסימון על האריזה בדרך(צילום: shutterstock)

"אנחנו רוצים שהסימון החדש יופיע בצורה גדולה בחלק הקדמי של המוצר, כך שהוא יהיה בולט לצרכן שעושה את הקניות בסופרמרקט", אמר אתמול פרופ' איתמר גרוטו, ראש מנהל שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. "כיום הסימון לא מופיע בצורה קלה וידידותית למשתמש ולכן אנחנו מקווים שאחרי שהתוכנית תיושם יהיה יותר קל לצרכן להבין איזה מוצר הוא מכניס הביתה".

 

את ההחלטה באיזו שיטה לסמן את המוצרים – ציון או צבע – יקבלו חברי הוועדה כבר בשבועות הקרובים. על פי ההערכה, חטיפים מלוחים, ממתקים ואפילו דגני בוקר יקבלו את הציון הנמוך ביותר – או את הצבע המרתיע ביותר – ויוגדרו כמסוכנים לבריאות. זאת, בהסתמך על שני קריטריונים: כמות הנתרן וכמות השומן הרווי שבכל מוצר – שרמה גבוהה שלהם נחשבת למזיקה למדי לגוף. "מצד שני", אמר פרופ' גרוטו, "יהיו אלמנטים שיוכלו להעלות את הציון. אם מוצר יכיל למשל סיבים תזונתיים, שנחשבים בריאים, זה יוסיף נקודות לציון המשוקלל שלו".

 

בהמשך - סימון לכל מוצרי המזון

לפי התוכנית של משרד הבריאות, הסימון לא ייעצר בחטיפים – ויגיע אל כל המוצרים בשוק. במשרד מתכוונים לסמן לפי אותם קריטריונים גם מוצרים אחרים בעלי ערך תזונתי לא גבוה, וכן מוצרים בריאים כמו חלב ולחם. על פי ההערכות, התהליך יתחיל כבר בחודשים הקרובים – ואת התוצאה נראה במכולת ובסופר תוך פחות משנה. בדרך, כך צופים במשרד, ינסו חברות המזון לטרפד את המהלך, שעלול לפגוע משמעותית בהכנסותיהן.

 

שר הבריאות ליצמן אמר אמש ל-ynet כי המצב הנוכחי מחייב נקיטת מהלכים דרסטיים. "המאבק בג'אנק פוד הוא מאבק על הבריאות שלנו ובפרט על הבריאות של הדור הבא", הסביר. "מול נתוני התחלואה כתוצאה מסוכר ומהשמנה, יש לנקוט בצעדים מהותיים כדי להביא לשינוי בתודעה ובהרגלי הצריכה והתזונה של אזרחי ישראל. מחובתנו לקחת אחריות ולגייס את כל הכוחות לטובת הנושא".

 

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הוסיף כי למדינה יש חובה לצמצם את התחלואה הנגרמת כתוצאה מעודף משקל. "אני מאוד מודאג ממגיפת ההשמנה, הסוכרת ותחלואיה הנלוות", אמר. "עלינו לייצר סביבה מאפשרת למי שבוחר לחיות בריא יותר".

שאלות ותשובות / רותם אליזרע

 

מה זה נתרן?

נתרן זה מלח שמעלה את לחץ הדם, וזו אחת הסיבות בגללה מתנגדים רופאים לצריכת מזון מעובד. הפחתת נתרן יעילה כמו כדור בטיפול בלחץ דם. לחץ דם גבוהה יכול לגרום לבעיות לב ולשטף דם מוחי. הנתרן הוא לא גורם להשמנה אבל הוא פוגע בבריאות. מומחים ממליצים עד 2500 מ"ג ביום

 

מה זה שומן רווי?

שומן רווי זה השומן "הנדבק" לדפנות העורקים וכלי הדם ומצר אותם. מומלץ להפחית עד כמה שניתן מצריכת השומן הרווי כי הוא עלול לפתח מחלות לב וכלי דם וכמובן לעליה במשקל. מומחים ממליצים לצרוך עד 10% מסך הקלוריות ביום כשומן רווי

 

האם צריך לאכול לגמרי חטיפים ומוצרים רווי שומן או מלאי נתרן?

לא צריך להתנזר לגמרי. "הרבה פעמים כשאומרים לאנשים להפסיק לאכול בכלל אז הם פשוט מתייאשים" אומר סיכל פרישמן מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבית חולים בילינסון "צריכים להיות מינונים. מידיי פעם ניתן לאכול חטיף או מאכל שהוא עם שומן רווי אבל לא צריך להפריז".

 

האם זה ישפיע על החברות?

סביר להניח שכן. הערכה שחברות מזון שיקבלו ציונים נמוכים יחליטו לעשות שינוי תזונתי "החברות יחליטו להוריד את כמות הנתרן והשומן הרווי ובמקום זה מרכיבים בריאים. כיום יש את הטכנולוגיה הזו אבל היא יקרה יותר" אמרת פרישמן. "באופן עקרוני זה יכול לאתגר את חברות המזון להפוך את המוצרים שלהם לבריאים יותר".

 

אם רוצים לאכול חטיף מה הכי פחות גרוע?

כיום יש אפשרויות מגוונת לאנשים שרוצים לנשנש. "ראשית כדאי לקחת חטיפים באריזות קטנות עד 100 קלוריות. באריזות קטנות הכמות האבסולוטית של הפחמימות, השומנים והנתרן יהיו נמוכות הרבה יותר" אומרת פרישמן "בנוסף אפשר לקחת חטיפי אנרגיה ופופקורן באריזות קטנות או לעשות בבית ולשלוט בכמות השומן והמלח שנכנס למזון"

 

האם יש סיכוי שזה ישפיע על הציבור?

"בהרבה מדינות בעולם זה עובד. המדינה לא צריכה למנוע מאזרחיה לרכוש מוצרי מזון גם אם הם לא בריאים. יחד עם זאת אין ספק שצרכן שיראה סימן אזהרה על האריזה זה יגרום לו לחשוש שוב. רק 15 % מהאוכלוסייה קוראים את התווית הקטנה מאחורה אבל אם זה יסומן בפרונט זה ישפיע על הצרכנים" , סיכמה פרישמן.

 

(נתונים: סיגל פרישמן מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבית חולים בילינסון)





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
במשרד הבריאות סבורים כי לחלק גדול מההשמנה אחראים החטיפים והממתקים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים