שתף קטע נבחר

עיכוב במסירת דירות? "חסרים אלפי עובדים"

כיצד ניתן לפתור את בעיית התארכות משך הבנייה בישראל? לדברי מנכ"ל התאחדות בוני הארץ, "ברגע שיתגברו את ההכשרות בענף הבנייה, יטפלו בנושא המהנדסים ומנהלי העבודה, וידאגו לעובדים זרים בעבודות הרטובות, אני מבטיח שנבנה במהירות. כבר עשינו את זה בשנות ה-90 כשהיו לנו 80 אלף עובדים זרים - וזה יבוא לידי ביטוי במחיר הדירה"

בשיתוף קבוצת חברות הבנייה מנרב

 

למה משך הבנייה בישראל ארוך כל כך, ומדוע בנוסף לכך נרשמים גם עיכובים במועד המתוכנן של מסירת הדירות? הסיבות המרכזיות, לפי התאחדות בוני הארץ, הן מחסור גדול בכוח אדם וביורוקרטיה.

 

"הבעיה העיקרית היא מחסור בכוח אדם מקצועי", טוען מנכ"ל התאחדות בוני הארץ, עורך הדין אליאב בן שמעון, "חסרים לנו אלפי עובדים לבנייה בעבודות הרטובות בענף הבנייה, העבודות האלה הן הבסיס, זה השלד, זה הבטון, זה הטיח, וברגע שהעבודות האלה מתעכבות ומתמהמות כתוצאה ממחסור בעובדים כל תהליך הבנייה נדחה בהתאם. 

 

צפו: דיון באולפן ynet בנושא העיכובים במסירת דירות 

 

"אני יכול להוסיף, שמדינת ישראל היא מדינה מיוחדת, לדוגמא באירועים אחרונים שהיו במבצע צוק איתן ובמבצע שובו בנים, כתוצאה מסגרים בטחוניים נמנעה כניסה של עובדים פלסטינים לארץ".

 

עמית נשרי, מנכ"ל א. לאפיס, מוסיף: "בנוסף קיים נושא הרגולציה, טופס 4 - טופס איכלוס, כל הנושא של ההיתרים תוך כדי עבודה מול הוועדות. גם בוועדות יש חוסר כוח אדם. תהליך הרגולציה לקבלת טופס האיכלוס הוא עוד נדבך של לפחות 3-4 חודשים שמעכב את מסירת הדירה".

 

לדברי יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס, "העיכובים האלה הם תולדה של המון משתנים לא נורמליים, למשל חברת החשמל צריכה לתת אישור לפני שאתה מקבל מפתח. מי שעושה את הבדיקות לחברת החשמל הם פנסיונרים של חברת חשמל, הם לא מסוגלים לעשות יותר מ-40,000 בדיקות בשנה, מה לעשות, אין מספיק פנסיונרים".

 

- מהו משך עיכוב המסירה הממוצע?

דנוס: "אנחנו מדברים על תקופות שיכולות לנוע החל משלושה חודשים וגם יותר משנה".

 

- על מי מוטלת האחריות?

דנוס: "בסופו של דבר על ממשלת ישראל, כמובן, כי היא זו שקטעה את זרימת העובדים לארץ שנעשתה באמצעות חברות כוח אדם, הדבר הזה השתנה, החליטו על הסכמים בילטרליים, ההסכמים האלה נחתמו, ואף עובד לא הגיע בעקבותיהם".

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)
 

בן שמעון: "אנחנו בשנות ה-90 כבר סיפקנו 100 אלף יחידות דיור בשנה, במסגרת העלייה הגדולה. היו לנו 80 אלף עובדים זרים פה. לצערי, העובדים הישראלים פחות נקלטים בעבודות הרטובות בענף הבנייה. ברגע שיתגברו את ההכשרות בענף הבנייה, יטפלו בנושא המהנדסים ומנהלי העבודה, וידאגו לעובדים זרים בעבודות הרטובות, אני מבטיח שנבנה במהירות, כי כבר עשינו את זה, וזה יבוא לידי ביטוי במחיר הדירה".

 

"הקבלנים משקללים את עלויות הבעיות במחיר הדירה"

לדברי בן שמעון, "עיכוב במסירת הדירה במרבית המקרים הוא לא כתוצאה מרשלנות של הקבלנים, הוא נובע ממחסור בכוח אדם, הוא נובע מבעיות רגולטוריות שמעכבות את טופס האיכלוס, טופס 4.

 

"אבל ממשלת ישראל תיקנה את חוק המכר כבר בשנת 2011 והטילה את האחריות לאיחורים האלה - שרובם המכריע לא באחריות הקבלנים, דווקא על הקבלנים. הקבלנים נדרשים לשלם בגין כל איחור לדייר רוכש הדירה את סכום השכירות פי 1.5 בגין כל חודש איחור. בוודאי שהקבלנים, שיודעים שהבעיות האלה לא באחריותם, משקללים את העלויות האלה במחיר הדירה. התוצאה שמי שניזוק בסופו של יום זה רוכש הדירה".

 

- אנחנו יודעים לאמוד את הנזק הכספי שנגרם לרוכשי הדירות?

נשרי: "קשה לאמוד במדוייק, אבל כמו שנאמר גם התקופה שדירה יכולה לעמוד לפעמים ארבעה חודשים או שלושה חודשים ריקה כי היא לא מקבלת טופס איכלוס, זה אומר שהדייר צריך לחפש דירה חלופית או להישאר בדירה הנוספת, ואז הוא צריך להתמודד עם משכיר הדירה שיכול גם להעלות לו את שכר הדירה, והוא מוצא את עצמו בין הפטיש לסדן. ואז בעצם כל ההוצאות האלה נגרמות ומושתות ישירות עליו".

 

- ומה לגבי פיצוי לרוכשי הדירות?

דנוס: "הסכומים יכולים לנוע בין 15,000 שקלים ל -50,000 של נזק, תלוי במשך העיכוב".

 

- האם יש גם קבלנים שמוסרים דירות לפני הזמן המוסכם?

דנוס: "גם זה יכול להיות, אבל זה משהו אקראי, זה תלוי במצב עניינים מסויים שבו קבלן יודע לעבוד, יש לו קבוצות עבודה טובות, הוא יודע להפעיל אותן, יש לו מנהל עבודה טוב בשטח, הרבה מזל עם הרגולציה, ואולי גם עירייה קואופרטיבית. אז אפשר לעשות גם את זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים