שתף קטע נבחר

מחקר ענק: עישון הורס את תאי הזרע ופוגע בפוריות

חוקרים שבדקו 20 מחקרים שכללו אלפי נבדקים, מצאו כי למעשנים תאי זרע מעטים ופגומים. ההשערה: הניקוטין והזפת מהסיגריה חודרים לזרם הדם ומשם לנוזל הזרע, שם הם הורסים את הזרעונים. החוקרים: מי שמנסה להיכנס להריון – צריך להפסיק לעשן

מחקר חדש מוסיף עדות נוספת להשפעה ההרסנית של העישון על הפוריות: חוקרים שבדקו אלפי גברים מצאו כי למעשנים ספירת זרע נמוכה יותר, תנועתיות הזרעונים נמוכה יותר והם בעלי שיעור גבוה יותר של זרעונים בעלי מורפולוגיה (צורה) חריגה, בהשוואה ללא מעשנים. הממצאים החדשים פורסמו בגיליון האחרון של כתב העת האירופי לאורולוגיה.

 

קיראו עוד על נזקי העישון

ארה"ב: תמונות זוועה על חפיסות הסיגריות

הכירו: 5 המחלות החדשות שנגרמות מעישון

תמונות קשות: מה קורה בגוף אחרי שאכטה אחת

 

בכל פליטה נעים 20 מיליון זרעונים, אך לא תמיד די בכך כדי לאפשר הפריה מוצלחת. על השפיכה להיות בנפח של שני מיליליטרים ומעלה ברמת חומציות תקינה. מספר תאי הזרע צריך להיות מעל 20 מיליון תאים למיליליטר, על אחד מתוכם עד 50 אחוז או יותר מתאי הזרע בשפיכה - להימצא בתנועתיות.

 

ההשפעה של העישון על הזרע

בשנים האחרונות ישנן יותר ויותר עדויות לכך שהגברים בעלי ספירת זרע נמוכה יותר ופגומה יותר. בעולם הרפואה והמדע עדיין מנסים לחפש את הסיבות לכך, ומספר השערות שהועלו נעצו את האשם בזיהום האוויר, בקרינה מהמכשירים הסלולריים, ברכיבה על אופניים, באורח חיים יושבני הממעט בפעילות גופנית, בתזונה עתירת שומנים וגם בעישון הסיגריות.

 

כעת סקרו החוקרים מהמרכז האמריקני לרפואת פוריות בקליבלנד 20 מחקרים שכללו מעל 6,000 משתתפים. החוקרים מצאו כי גברים שנחשפו לעישון סיגריות, בין אם בעישון פעיל או פסיבי, היו בעלי ספירת זרע נמוכה משמעותית בכל שפיכה.

 

החוקרים מצאו גם כי למעשנים היו זרעונים בעלי תנועתיות ירודה, ושיעור גבוה של מורופולגיה לא תקינה של הזרעונים. ממצאים אלה מעלים את החשש שלמעשנים יש סיכויי פוריות נמוכים יותר.

 

החוקרים מעריכים כי כימיקלים בסיגריה ובהם זפת וניקוטין, חודרים לזרם הדם, ומשם לזרעונים שם הם פוגעים בהם. "העישון משפיע על פוריות הגבר", סיכמו החוקרים, והמליצו לזוגות המבקשים להרות – להפסיק לעשן מוקדם ככל האפשר.

 

על פי נתוני משרד הבריאות, כ-20% מהישראלים מעשנים. בחלוקה לפי מין, כ- 27% מהגברים בישראל מעשנים ו-13% מהנשים. למעלה ממחצית מהגברים המעשנים דיווחו על צריכה של 20-10 סיגריות ליום, הן ביהודים והן בערבים ואילו בקרב הנשים המעשנות, אחוז הנשים הצורכות פחות מעשר סיגריות ליום הינו גבוה (כ-40%) ודומה בשתי האוכלוסיות.

 

במשך השנים נצפתה מגמת ירידה בשיעורי העישון שנבלמה בשנת 2013. בראשית שנות השמונים שיעורי העישון היו כ-45%, וירדו לכ-40% בתחילת שנות התשעים. מאמצע שנות התשעים נצפתה ירידה נוספת בשיעורי העישון, עד לכ-32% בסוף שנות התשעים.


צפו: מדענים הצליחו ליצור זרעונים מלאכותיים

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סיגריה. זפת וניקוטין הורסים את הזרעון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים