שתף קטע נבחר

החקלאי ששובר את שוק הפירות

משה קירשנר, חקלאי בן 67 ממושב קידרון, מזמין את הציבור לקנות נקטרינות ואפרסקים, אחרי שגילה שברשתות מוכרים נקטרינות ב-14.90, 19.90 ואפילו ב-39.90 שקל לק"ג, בעוד שהוא מוכר למשווק ב-3 שקלים לק"ג בלבד. השבוע המחירים בחלק מהרשתות ירדו, אבל קירשנר ימכור יותר בזול: 10 שקלים ל-2-1.5 ק"ג

משה קירשנר (צילום מסך) (צילום מסך)
משה קירשנר(צילום מסך)

 

בסוף השבוע הקרוב, משה קירשנר, חקלאי ממושב קידרון שליד גדרה, בואך צומת תל נוף, ימכור יחד עם אשתו רוחל'ה נקטרינות ואפרסקים ב-10 שקלים לקילו וחצי. "לא נשקול את השקים. נחלק אותם ושאנשים יעמיסו וישלמו 10 שקלים", אמר ל-ynet. "אפשר להגיע במהלך השבוע, בתיאום, כיתבו בווייז משק קירשנר וצאו לדרך".

 

המכירה תיערך ביום שישי הקרוב, מ-10:00 עד 15:00 ובשבת מ-10:00 עד 17:00. מכירה דומה בחול המועד, הניבה לטענתו קהל רב. "אנשים רצו לראות אותנו, אותי ואת רוחל'ה. רצו לדבר איתנו, לספר לנו איך הם קונים פחות פירות בגלל המחירים", הוא מספר. הסיבה למכירה: אשתו גילתה שנקטרינות שהם מגדלים נמכרות לצרכנים בפער של יותר מ-500%. ולפעמים אף מוכרים לצרכן במחיר הגבוה פי 15 מהסכום שהחקלאי מקבל עליהן. 

נקטרינה שנמכרת בשווקים ב-40 שקל לק"ג ()
נקטרינה שנמכרת בשווקים ב-40 שקל לק"ג

 

מכרנו למשווק ב-3 שקלים, ברשתות מכרו ב-40-15 שקל

"הכל התחיל כשאשתי רוח'לה ראתה בחול המועד, ביוחננוף, נקטרינות קטנות שנמכרות ב-14.90 שקל לק"ג", הוא טוען. "הסתכלנו על דו"ח המכירות שאנחנו קיבלנו בשווקים על אותה נקטרינה בגודל 50 מ"מ, באותו היום בדיוק. קיבלנו עליה 3 שקלים, לפני עמלה של 18% ועלות הובלה. כלומר, אני מביא הביתה 2.4 שקלים לק"ג בלבד. אז בדקנו לעומק וראינו שיש גם מקומות שמוכרים ק"ג של אותו גודל נקטרינה ב-19.90 שקל. ראינו גם אפרסקים ונקטרינות שנמכרים ב-39.9 שקל לק"ג.

 

"בעקבות זה, אשתי אמרה לי שהיא בשום פנים ואופן לא מסכימה למכור לרשתות. אני מדגיש שאנחנו לא מוכרים ישירות לרשתות, אלא מוכרים להן דרך משווקים. החלטנו למכור ליד הבית נקטרינות ואפרסקים בגדלים שונים (50, 55 ו-60 מ"מ מ.ק) ב-10 שקלים ל-1.5 ק"ג במקום לשלוח לשווקים. פרסמנו את המכירה בפייסבוק והגיעו 500-300 איש כל יום. המכירה נערכה 3 ימים: חמישי, שישי, שבת ומכרנו להערכתי 3 טון פירות.

 

פידבקים בפייסבוק מהמכירה הקודמת של קירשנר ()
פידבקים בפייסבוק מהמכירה הקודמת של קירשנר


מחירון של משווקים שמוכיח שמגדלים מוכרים נקטרינות ב-2-3 שקלים ()
מחירון של משווקים שמוכיח שמגדלים מוכרים נקטרינות ב-2-3 שקלים

 

"בחיים לא מכרנו ככה ליד הבית. לא דימיינתי שבגיל 67, כשאני חקלאי כל כך ותיק, אצטרך להגיע למצב שאמכור בעצמי לאנשים. זו המציאות והיא מחייבת, לא כל כך בגלל הנזקים שהמחירים הגבוהים עושים לי, אלא בגלל העיקרון".

 

שבוע לפני פסח: המחירים בשווקים הסיטונאים הרקיעו שחקים

המחיר הגבוה ביותר שקירשנר מתמחר נקטרינות ואפרסק למשווקים הוא 7 שקלים לפרי גדול במיוחד. לפי אתר האינטרנט של משרד החקלאות, בשבוע של 14-10 באפריל, רגע לפני החג, מכרו בשווקים הסיטונאיים נקטרינות ואפרסקים במחירים גבוהים של 10 עד 22 שקל לק"ג. יתכן שהרשתות מכרו ביוקר בשבוע של חול המועד כיוון שהמשווקים מכרו להן ביוקר?

 

"יש לי דיווחים שמעידים שבשבוע הזה מכרתי ב-3 שקלים", מפטיר קירשנר. "הדיווח של משרד החקלאות זה סתם דיבורים. הם מבלפים. אומרים לפקחים מחיר. זה לא המחיר שאני מכרתי את הנקטרינה למשווק".

יקר ברשת נון סטופ מרקט ()
יקר ברשת נון סטופ מרקט

 

גם היום: פער של עד 250% בין המחיר של המשווק למחיר לצרכן

היום, 3 במאי, המחירים הסיטונאיים של אפרסקים ונקטרינות באתר משרד החקלאות – נמוכים יותר. נקטרינות לבנות נמכרות לפי הדיווח ב- 6.83 עד 8.87 שקל לק"ג בשווקים הסיטונאיים, תלוי בסוג ובגודל ולמרות זאת, כאמור, יש רשתות כמו AM:PM, שמוכרות את הפרי ב-19.9 שקל לק"ג, או יוחננוף שמוכרת ב-9.9-14.9 שקלים לק"ג, יינות ביתן מוכרת בחלק מסניפיה ב-17.9 שקלים לק"ג ובאחרים ב-9.90 שקלים לק"ג. באלונית מצאנו פרי גם ב-24 שקל לק"ג.

 

כלומר, הרווחיות של הרשתות מגיעה לפעמים ל-250%-170% לעומת המחיר שמציע המשווק ולגבוה מכך לעומת המחיר שמקבל החקלאי. במחסני השוק להבדיל, מצאנו נקטרינה ב-7.9 שקלים לק"ג. אפרסקים מוכרים בסיטונות ב- 6.64 שקלים לק"ג (לעומת 4.80 שקלים בשנה שעברה) עד 8.55 שקלים לק"ג. לעומת זאת, ברשתות הפרי נמכר ב-24-16.9 שקל בטווח היקר ועד 7.9 שקלים לק"ג (ביוחננוף) בטווח הנמוך.

 

"גם השבוע יש פערי תיווך", טוען קירשנר. "וחשוב לשים לב לגודל של הפרי. פירות קטנים אמורים להיות זולים והם לא. לא תמיד. הרשתות עושות עליהם קופה".


 

אתה לא חושש שלא יעבדו איתך?

"כבר רמזו לי. גם חקלאים אומרים לי: 'היזהר, לא יקלטו ממך פירות', אבל רוחל'ה לא היתה מוכנה לוותר. הרשתות קונות את הגדלים הקטנים ביותר ומרביצות מכה. הייתי בהלם ממספר האנשים שהגיעו. ילדים שאכלו פעם ראשונה נקטרינה כי המחיר גבוה מדי. לכן החלטנו להמשיך במכירה. נמכור גם משמשים שמחירם גבוה מאוד אבל הפעם לא בגלל חזירות אלא בגלל מחסור. ואולי בשבועות הבאים נמכור גם ענבים ותאנים ועוד פירות. כל עוד פערי התיווך יישארו כה גבוהים, נמכור הכל בעצמנו".

 

דיברת עם הרשתות או המשווקים?

"לא יקשיבו לי. אני בורג קטן. לכן התחלתי במכירה עצמאית, אבל הציבור מצביע ברגליים. אם עוד 15-10 משקים היו פותחים מכירה כזאת, זה היה יוצר סחף. זה לא קורה".

 

כי מפחדים.

"נכון".

 

וכי זו לא העבודה שלך. אתה מגדל לא משווק.

"גם נכון. זה מאוד מאוד קשה לעשות את שני הדברים. עד השבוע שעבר לא מכרתי גרם אחד בחיי. אבל זה חצה את כל הקווים האדומים. החקלאים והציבור צריכים להיות באותו צד. אם אנחנו לא נהיה, לא יהיה לכם פה אוכל".

 

משרד האוצר תומך בייבוא.

"ואם תהיה בצורת בטורקיה? הם יוציאו גרם החוצה? ועוד לישראל? ומה עם חרם שעלולים לעשות עלינו? לא, אנחנו חייבים את נכסי צאן הברזל האלה. יש פה 6,000 חקלאים שצריך לשמר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים