שתף קטע נבחר

4 מזונות שנמצאו כמעכבי תסמינים של מחלת האלצהיימר

לאחר ניתוח של עשרות מחקרים מכל העולם מצביע ד"ר מייקל גרגר, רופא המתמחה בתזונה, על תותים, פירות יער, עלים וירקות ירוקים וזעפרן כמזונות בעלי השפעה מוכחת בטיפול ועיכוב תסמיני מחלת האלצהיימר. מה אומרים המחקרים, כמה צריך לאכול בשביל השפעה מיטיבה ומאיזה גיל? פרק מספרו איך לא למות, גלו את המזונות המוכחים מדעית למניעה ולטיפול במחלות"

אלצהיימר נחשבת למחלה האופיינית לקשישים, אבל כמו מחלת לב ורוב סוגי הסרטן, זו מחלה שיכולה להתפתח במשך עשרות שנים. אני מסתכן בכך שאשמע לכם כמו תקליט שבור או נגן MP3 מקולקל, אבל לעולם לא מוקדם מדי לאכול בריא. הבחירות התזונתיות שלנו כיום עשויות להשפיע ישירות על הבריאות שלנו בעתיד, כולל על בריאות המוח.

 

רוב חולי האלצהיימר מאובחנים רק בשנות ה-70 לחייהם, אבל כיום ידוע לנו שהמוח מתחיל להידרדר שנים רבות קודם לכן. על סמך אלפי ניתוחים שלאחר המוות, פתולוגים אבחנו את השלבים הראשונים והסמויים של המחלה (ממצאים שנראים כמו גושי סיבים במוח) אצל מחצית מהאנשים בגיל 50 ואפילו אצל 10% מבני ה-20. החדשות הטובות הן שבדומה למחלת לב, מחלת ריאות ושבץ, ניתן גם למנוע את ההתבטאות הקלינית של מחלת האלצהיימר.

 

עוד במדור 60 פלוס:

20 שאלות: כך תאבחנו בעצמכם חשד לאלצהיימר

תזונה מרפאה: למה כדאי לעבור לטבעונות גם בגיל מבוגר

למה מגיל 40 רובנו משמינים - ואיך נמנעים מכך?

אלצהיימר נחשבת מחלה של קשישים אבל שלביה הראשונים כבר בגיל-20 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אלצהיימר נחשבת מחלה של קשישים אבל שלביה הראשונים כבר בגיל-20(צילום: shutterstock)
 

מזון עשיר בשומן רווי: סיכון עצום למוח

תזונה צמחית מומלצת למניעת המחלה בגלל סוג המזונות שאותם היא מעודדת לאכול וסוג המזונות שמהם היא מעודדת להימנע. התזונה הים-תיכונית, למשל, העשירה בירקות, קטניות, פירות ואגוזים ודלה בבשר ומוצרי חלב, הוכחה כקשורה להאטת הירידה הקוגניטיבית ולהקטנת הסיכון לאלצהיימר. כשהחוקרים ניסו לבודד את המרכיבים המגִנים בתפריט, הם הגיעו למסקנה שמקורה של ההשפעה החיובית הוא בתכולת הירקות הגבוהה וביחס הנמוך בין שומנים רוויים לשומנים בלתי רוויים.

 

מסקנה זו מחזקת את הממצאים שהתקבלו ממחקר בריאות האישה של אוניברסיטת הרווארד, שלפיהם צריכה מרובה של שומנים רוויים (שמקורם בעיקר במוצרי חלב, בשר ומזונות מעובדים) הייתה קשורה לביצועים גרועים יותר בכל הנוגע לתפקוד קוגניטיבי ולזיכרון. בקרב נשים שצרכו את הכמויות הגבוהות ביותר של שומן נרשם סיכון גבוה ב-70%-60% להידרדרות קוגניטיבית במשך הזמן. לעומת זאת, לנשים שצרכו את הכמויות הקטנות ביותר היה תפקוד קוגניטיבי זהה לזה של נשים צעירות ב-6 שנים.

 

טעים, בריא ואפשר קפוא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טעים, בריא ואפשר קפוא(צילום: shutterstock)

חופן פירות יער ביום: יעכבו הזדקנות

היתרונות של תזונה צמחית עשויים לנבוע גם מהמזונות הצמחיים עצמם. מזונות צמחיים מלאים מכילים אלפי תרכובות בעלות תכונות נוגדות חמצון, שחלקן יכולות לחצות את המחסום דם-מוח ולהגן על העצבים מפני נזק חמצוני, או במילים אחרות, מפני "החלדה". המוח שלנו אמנם מהווה 2% בלבד ממשקל גופנו, אך הוא צורך עד 50% מהחמצן שאנחנו נושמים, מה שכפי הנראה גורם לו לשחרר כמויות עצומות של רדיקלים חופשיים. פיגמנטים נוגדי חמצון מיוחדים המצויים בפירות יער ובירקות עליים בצבע ירוק כהה הופכים אותם למזונות הטובים ביותר למוח מבין כל הפירות והירקות האחרים.

 

ב-2010 פורסם המחקר הראשון שהוכיח כי אוכמניות משפרות את הזיכרון בקרב קשישים עם ביטויים מוקדמים של ירידה קוגניטיבית. ואז, ב-2012, חוקרים מאוניברסיטת הרווארד הצליחו לכמת את הממצאים בעזרת נתונים שנאספו ממחקר האחיות, שעקב החל משנת 1980 אחרי הרגלי התזונה והבריאות של 16,000 נשים. החוקרים גילו כי אצל נשים שצרכו מדי שבוע לפחות מנה אחת של אוכמניות ו-2 מנות של תותים, הירידה הקוגניטיבית הייתה איטית יותר. ההפרש בשיעורי ההידרדרות בינן לבין נשים שלא אכלו פירות יער היה שנתיים וחצי. ניתן להסיק מהתוצאות שאכילת חופן פירות יער ביום, שינוי טעים וקל לביצוע, עשויה לעכב את הזדקנות המוח ביותר משנתיים.

 

אפילו שתיית מיצי פירות וירקות יכולה להועיל. מחקר בן 8 שנים שהקיף כמעט 2,000 איש מצא אצל משתתפים ששתו מיצי פירות וירקות באופן קבוע סיכון נמוך ב-76% לפתח אלצהיימר. מסקנתם של החוקרים הייתה כי "מיצי פירות וירקות עשויים גם למלא תפקיד מפתח בעיכוב התפרצותה של מחלת אלצהיימר, במיוחד אצל אנשים בסיכון גבוה ללקות בה".

 

החוקרים חושבים שהמרכיב הפעיל עשוי להיות הפוליפנולים, קבוצה עוצמתית של נוגדי חמצון שיכולים להגיע למוח. אם אכן כך הדבר, מיץ ענבים סגולים מזן קונקורד הוא הבחירה הטובה ביותר, אף שבדרך כלל, פירות מלאים עדיפים על פני מיצים. ענבי קונקורד אינם זמינים בכל עונה, ולכן, נסו למצוא פירות יער, שגם הם עשירים בפוליפנולים, ובצורתם הקפואה נמכרים כל השנה.

 

מעבר לתכונותיהם נוגדות חמצון, מחקרי מעבדה הוכיחו שהפוליפנולים מגִנים על תאי העצב באמצעות מניעת היווצרותם של משקעי הרובד הטרשתי וגושי הסיבים האופייניים לפתולוגיה של מחלת האלצהיימר. באופן תיאורטי, הם יכולים גם "לשלוף החוצה" מתכות שמצטברות באזורים מסוימים במוח וממלאות תפקיד בהתפתחותן של מחלת אלצהיימר ומחלות ניווניות אחרות של המוח.  

שימוש בזעפרן במנות של ארז קומרובסקי. עשוי לעזור לתסמיני האלצהיימר (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
שימוש בזעפרן במנות של ארז קומרובסקי. עשוי לעזור לתסמיני האלצהיימר(צילום: דודו אזולאי)
 

זעפרן: מפחית תסמיני אלצהיימר

למרות מיליוני הדולרים שמוזרמים למחקר בנושא מחלת האלצהיימר, אין בידינו טיפול יעיל שיכול לרפא את המחלה או להסיג אותה לאחור. עם זאת, יש תרופות שעשויות לסייע בטיפול בתסמינים, והן נמכרות בחנות הירקות הקרובה אליכם.

 

אף שמחקרים בודדים הצביעו על יעילות השימוש בכורכום, הממצאים המשכנעים ביותר הדגישו את יתרונותיו של הזעפרן, תבלין שמופק מפרח הכרכום (Crocus sativus). מחקר כפול סמיות בן 16 שבועות מצא כי זעפרן תורם להפחתת תסמיני אלצהיימר.

 

במסגרת המחקר, מטופלים עם אלצהיימר בדרגת חומרה קלה עד בינונית שקיבלו כמוסות זעפרן הפגינו בממוצע תפקוד קוגניטיבי טוב יותר במידה משמעותית בהשוואה למטופלים שקיבלו פלצבו.

 

בואו נשווה את השפעת הזעפרן לזו של דונפזיל (הנמכרת גם בשם "אריספט"), התרופה הפופולארית ביותר לטיפול באלצהיימר. במחקר כפול סמיות (מחקר שבו הן החוקרים והן הנבדקים אינם יודעים עד לשלב המסקנות מי קיבל את התרופה ומי קיבל את התבלין) התברר אחרי 22 שבועות שהזעפרן היה יעיל בטיפול בתסמינים לא פחות מהתרופה המובילה. למרבה הצער, יעילות זהה לזו של תרופה כלשהי אינה הישג משמעותי, אך לפחות צריכת התבלין אינה כרוכה בתופעות הלוואי של הטיפול התרופתי, כמו בחילה, הקאות ושלשול.

 

אף שאין דרך מוכחת לעצור את מחלת האלצהיימר, אם אתם מכירים מישהו שסובל ממנה, בשלו לו מאכלים מתובלים בזעפרן. זה עשוי לעזור לו.

 

הכותב הינו רופא ומומחה בתזונה. מחבר רב המכר האמריקאי "איך לא למות, גלו את המזונות המוכחים מדעית למניעה ולטיפול במחלות".  בהוצאת פוקוס. בספר המלצות תזונתיות מפורטות למניעה ולטיפול בגורמי התמותה המובילים בעולם. עריכה מדעית: אופיר פוגל, נטורופת

 

גם החוקרים והרופאים מסכימים שלתזונה נכונה מגיל צעיר יש השפעה מכרעת על אלצהיימר. צפו בראיון:

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: אדווה לויד
הזעפרן שמופק מפרח הכורכום מפחית את תסמיני האלצהיימר
צילום: אדווה לויד
צילום: יח"צ
מייקל גרגר. M.D
צילום: יח"צ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים