שתף קטע נבחר

מדליף "פנמה-ליקס": פעלתי בגלל אי-צדק

במניפסט של 1,800 מילים מסביר האיש שעורר סערה עולמית הדליף 11.5 מיליון מסמכים מחברה הפנמית שסיבכה לא מעט מנהיגים ברחבי העולם: "אני לא עובד בשביל אף אחד", הסביר המדליף שלא נחשף ואף טען: "ויקיליקס רצו לשתף פעולה"

האיש שעומד מאחורי אחד ההדלפות הגדולות בהיסטוריה מדבר: העיתון הגרמני "סוידויטש זייטונג" פרסם מניפסט בן 1,800 מילה של מי שהדליף את "מסמכי פנמה" ועורר סערה גדולה ברחבי העולם.

 

בהתייחסות ראשונה מסביר האיש, שלא נחשף, מדוע עשה זאת: "פעלתי בגלל אי-צדק שיש לשנותו. לא פעלתי בשמו של אף אחד ואני לא עובד עבור אף אחד", הוא כתב.

 

הדלפת הענק נחשפה על-ידי שורה של כלי תקשורת ברחבי העולם בתחילת החודש. ב-11 מיליון מסמכים שדלפו מהמאגר של חברת עורכי הדין Mossack Fonseca בפנמה, מהחברות הגדולות בעולם בתחומה, נחשפות עסקאות סודיות והלוואות עתק בשווי של שני מיליארד דולר שהפכו את מקורביו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לעשירים בקנה מידה בלתי נתפש. המסמכים חושפים בין השאר חשד להלבנת הון בשווי מיליארד דולר על-ידי רשת שהפעיל "בנק רוסיה", ושכללה מקורבים לפוטין.

 

ההדלפה חשפה גם את נכסיהם הסודיים של 12 מנהיגים מכהנים ושל פוליטיקאים אחרים ואישים מפורסמים. בין המנהיגים והאישים שנכסיהם הלא-מוצהרים נחשפו, גם רבים כאלה שהבטיחו להילחם בשחיתות בארצם.

הלך הביתה. ראש ממשלת איסלנד גונלאוגוסון (צילום: AP) (צילום: AP)
הלך הביתה. ראש ממשלת איסלנד גונלאוגוסון(צילום: AP)

גם הוא הלך. שר התעשייה הספרדי  (תילום: AFP) (תילום: AFP)
גם הוא הלך. שר התעשייה הספרדי (תילום: AFP)

שמו של פוטין עצמו לא מופיע במסמכים, אבל לפי העיתון הבריטי "גרדיאן", שהוא אחד העיתונים שפרסמו את החומר, עולה מהם שחבריו של נשיא רוסיה הרוויחו מיליונים מעסקאות שכנראה לא יכלו להיעשות ללא הסכמתו.

 

לא מעט פוליטיקאים ברחבי העולם שילמו בכיסא שלהם בעקבות החשיפה. ראש ממשלת איסלנד התפטר ואחריו גם שר התעשייה הספרדי. אפילו ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון נאלץ להודות לאחר כמה ימים כי הרוויח תשואה מקרן שהייתה בראשות אביו, אך הוא מכר את נכסיו לאחר שנבחר לראשות הממשלה.

 

האיש שעומד מאחורי אחד ההדלפות הגדולות בהיסטוריה מדבר: העיתון הגרמני "סוידויטש זייטונג" פרסם מניפסט בן 1,800 מילה של מי שהדליף את "מסמכי פנמה" ועורר סערה גדולה ברחבי העולם. בהתייחסות ראשונה מסביר האיש, שלא נחשף, מדוע עשה זאת: "פעלתי בגלל אי-צדק שיש לשנותו. לא פעלתי בשמו של אף אחד ואני לא עובד עבור אף אחד", הוא כתב.

 

במניפסט מסביר המדליף: "מסמכי פנמה מראים עד כמה חברות קש אינן חוקיות. הם מבצעות פשעים חמורים והגיע הזמן שהסקנדל הזה ייפסק".

החברה שהסתבכה. מוסק פונסקה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החברה שהסתבכה. מוסק פונסקה(צילום: רויטרס)

אז איך הגיע המדליף להוציא לפועל את חשיפתו? בשנה שעברה הוא יצר קשר עם בסטיאן אוברמאייר, עיתונאי של "סוידויטש זייטונג" הגרמני. "אתה רוצה מידע סודי?", שאל המדליף את העיתונאי.

 

כמובן שאוברמאייר לא היסס לרגע והחל לקבל נתונים על חברות קש, צילומי דרכונים ותכתובות דואר אלקטרוני. המידע הרב הוביל לשיתוף פעולה בין 100 כלי תקשורת ברחבי העולם מ-83 מדינות.

 

"בתחילה סירבו לי כלי תקשורת מרכזיים בעולם", כותב המדליף. "אף אחד לא רוצה לסקר את זה. אפילו ויקיליקס לא רצו לשתף אותי פעולה. התקשורת נחלה כאן כישלון חרוץ". לבסוף היה מי שהרים את הכפפה וזה היה אוברמאייר.

 

מדליף אחר שעלה במניפסט של חושף מסמכי פנמה היה אדוארד סנואודן שחשף בעצמו לא פרשיות: "הוא גיבור וצריך לקבל פרס, לא גינוי ואיומים", כתב המדליף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
החברה שהסתבכה. מוסק פונסקה
צילום: רויטרס
מומלצים