שתף קטע נבחר

מביאליק לבית רה"מ: שווי הבתים ההיסטוריים

היכל העצמאות, הבית של דוד בן גוריון וגם מעון הנשיא - כולם מבנים אייקונים בישראל עם איכויות אדריכליות שלעולם לא ימומשו, אבל תמיד יהיה מישהו שישלם עבורם יותר. אז מה שוויים? מיוחד ליום העצמאות

 

 

חשבתם פעם מה שוויו של היכל העצמאות בשדרות רוטשילד שבו הוכרזה מדינת ישראל? כמה יכול לעלות בית ראש הממשלה או בית הנשיא בירושלים? או מה המחיר שניתן היה לשלם היום תמורת רכישת בתי המגורים של דוד בן גוריון וחיים נחמן ביאליק בתל-אביב? לרגל יום העצמאות בדקנו את ערכם של הבתים ההיסטוריים במדינה בעזרת אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין.

 

"חשוב להבין שמדובר בנכסים שחלים עליהם חוקים ולא ניתן יהיה לממש אותם אי פעם", מסביר דנוס. "אלה בתים אייקונים, בעלי איכויות ארכטיקטוניות יותר ופחות, ולמעשה מהווים נכסי צאן ברזל של מדינת ישראל אשר לעולם לא ימכרו".

 

את החישוב ערך דנוס לפי רמות מחירים גבוהות של כ-100 אלף שקל למ"ר, בהתאם למחירים המוצעים לבתי היוקרה בתל-אביב ובירושלים. "מדובר בהערכות ראליות גם אם הנכסים אינם נכסי יוקרה במגדלי פאר. אבל בגלל הפרסונות שהתגוררו או מתגוררים שם - תמיד יהיה מישהו שישלם יותר".

 

בית בן גוריון

בית בן גוריון, הממוקם בשדרות בן גוריון 17 בתל-אביב (שנקראו בעבר שדרות קק"ל), שימש כמקום המגורים של ראש הממשלה ושר הביטחון הראשון של ישראל, דוד בן גוריון, ומשפחתו בין השנים 1931-1973. זאת בנוסף לצריף בשדה בוקר ולבית ראש הממשלה בירושלים. הוא נבנה בשנים 1930-1931 על אדמת הקרן הקיימת לישראל, עם הקמתה של שכונת הפועלים הראשונה.

 

המבנה הקובייתי, שכלל דירה אחת בלבד ומצוי בקרבת חוף הים, משמש כיום כמוזיאון ומשתרע על מגרש בשטח של 449 מ"ר ועל שטח בנוי של כ-350 מ"ר. הוא הורחב ב-1946 ושופץ ב-1960. בעוד שבשנת 1931 עמד מחירו על 350 לירות ארץ ישראליות, כיום מוערך שוויו בכ-40 מיליון שקל. מחיר "צנוע" ביחס לשווי הבתים ההיסטוריים האחרים, כיאה לאדם הצנוע שהתגורר בו.

בית בן גוריון בתל-אביב (צילום: ליאור פז) (צילום: ליאור פז)
בית בן גוריון בתל-אביב(צילום: ליאור פז)

 

בית דיזנגוף (היכל העצמאות)

בית דיזנגוף, ששימש את היכל העצמאות בו הכריז דוד בן גוריון על הקמת המדינה בשנת 1948, ממוקם ברחוב שדרות רוטשילד 16 בתל-אביב. בבית הזה התגוררו ראש העיר הראשון של תל-אביב, מאיר דיזנגוף, ורעייתו צינה, והוא נחשב לאחד מבתיה הראשונים של העיר. הבית משתרע על מגרש בשטח של 752 מ"ר וכולל שטח בנוי של כ-500 מ"ר.

 

בנייתו של המבנה הראשוני, שכלל קומה אחת מקורה ברעפים, הסתיימה ב-1910, שנה לאחר ההכרזה על הקמת שכונת אחוזת בית שקדמה למיסודה של העיר תל-אביב. בשנות ה-20 התווספה לבניין קומה שנייה ובשלב מסוים הפך לבית העירייה הראשון. לאחר פטירתה של צינה דיזנגוף, הפך הנכס למוזיאון תל-אביב הראשון. לדברי דנוס, הבית שווה כיום כ-50 מיליון שקל.

בית דיזנגוף בתל-אביב (צילום: ליאור פז) (צילום: ליאור פז)
בית דיזנגוף בתל-אביב(צילום: ליאור פז)

 

בית ביאליק

בית ביאליק, הממוקם ברחוב ביאליק 22 בתל-אביב, היה ביתו של המשורר הלאומי חיים נחמן ביאליק. הבית, שנמצא בשימור, מצוי בסמוך לבית העירייה הישן בקרבת רחוב אלנבי, ומשתרע על פני שטח של לא פחות מ-1,183 מ"ר. הוא נבנה בין השנים 1925-1926 ומורכב משני מבנים - בית ביאליק ובית מאניה (רעייתו).

 

ב-2009 נפתח הבית מחדש לאחר פרויקט שחזור, שכלל את שיפוץ המבנה, תוך שימור ושחזור פרטיו המקוריים. בשל מיקומו והאיכויות האדריכליות הטמונות בו, דנוס מעריך כי ניתן לייחס לו בקלות שווי של כ-100 מיליון שקל.

בית ביאליק בתל-אביב (צילום: ליאור פז) (צילום: ליאור פז)
בית ביאליק בתל-אביב(צילום: ליאור פז)

 

בית ראש הממשלה

בית ראש הממשלה בירושלים, המכונה גם בית אגיון, ממוקם ברחוב סמולנסקין 9 פינת רחוב בלפור שבשכונת טלביה היוקרתית. המבנה מורכב ממספר גושים רבועים המחוברים יחד ומחופה אבן ירושלמית. הוא משתרע על מגרש בשטח של כ-1,550 מ"ר וכולל שטח בנוי של לפחות כ-500 מ"ר, כך לדברי דנוס.

 

המבנה נבנה עבור סוחר יהודי-יווני בשם אדוארד אגיון בין השנים 1936-1938. ב-1941 התגורר בו פטר השני, מלך יוגוסלביה, ובזמן מלחמת העצמאות שימש כבית חולים ללוחמי האצ"ל. ב-1952 רכשה ממשלת ישראל את הבית כדי שישמש כמעונו הרשמי של שר החוץ וב-1974 החליטה להעביר לשם את מעון ראש הממשלה. בשנות ה-90 נבנתה חומה סביב הבית. על פי ההערכות, שוויו עומד על כ-100 מיליון שקל.

בית ראש הממשלה בירושלים (צילום: גיא אסיאג "ידיעות אחרונות") (צילום: גיא אסיאג
בית ראש הממשלה בירושלים(צילום: גיא אסיאג "ידיעות אחרונות")

 

בית הנשיא

בית הנשיא ממוקם אף הוא בשכונת טלביה בירושלים, ברחוב הנשיא 3. הוא משתרע על שטח של לא פחות מ-13 דונם, עם שטח בנוי של לפחות כ-2,500 מ"ר. הבית משמש את משכן הנשיא מאז שנת 1971. הבית משמש למגורי הנשיא ומשפחתו, ובו ממוקמת לשכתו ומשרדי אנשי צוותו. הוא נחשב היקר ביותר מבין הבתים שנבדקו - וערכו על פי ההערכות עומד על כ-250 מיליון שקל.

בית הנשיא בירושלים (צילום: Google street view) (צילום: Google street view)
בית הנשיא בירושלים(צילום: Google street view)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאור פז
בית ביאליק בתל-אביב
צילום: ליאור פז
צילום: כפיר סיוון
אוהד דנוס, יו"ר לשכת השמאים
צילום: כפיר סיוון
מומלצים