שתף קטע נבחר

כשהשכנים עושים על האש בחצר הבניין

המנגל הפך לסמל הרשמי של חגיגות יום העצמאות. אבל איך מתמודדים עם מטרדי העשן והריחות כשהשכנים מחליטים לחגוג ברכוש המשותף? מדריך

אזרחים רבים נוהגים לחגוג את יום העצמאות על ידי מפגשים חברתיים ומשפחתיים סביב המנגל, שהפך במרוצת השנים לסמל הרשמי של החגיגות. אלא שלא מעט מעדיפים לא לבזבז את יום החופש והחג בנסיעות עם האוכל והציוד - ובוחרים להדליק את המנגל בחצר הרכוש המשותף, בחניה המשותפת או במרפסת.

 

מדריכים נוספים במדור שכנים שכנים :

מותר להתקין מצלמת אבטחה בבית משותף?

היזהרו מחכמולוגים: החובות של ועד הבית

מי צריך גם ועד בית וגם ועד שכונה?

 

במקרים כאלו, ישנם שכנים שעבורם החג הופך מטרד המלווה בעשן וריחות לא נעימים. מה עושים במצב כזה - האם ניתן למנוע מהשכנים "למנגל"? במישור הבית המשותף, נקבע בפסיקה כי ככל שאין התייחסות מפורשת בתקנון הבית המשותף או בהחלטה מפורשת של אסיפת דיירים, אין בעל דירה חוטא כאשר הוא עושה שימוש סביר ורגיל בחצר הבית, בתנאי המקום והזמן ובתנאי שאיננו מונע שימוש דומה מבעלי הדירות האחרים.

 

נשאלת השאלה האם הדלקת מנגל נחשבת לשימוש סביר ברכוש השותף? כמובן שתלוי את מי שואלים, אולם חשוב לזכור כי כאשר בית המשפט בוחן את השאלה האם פעולה מסוימת היא בבחינת שימוש סביר או לא, נלקחות בחשבון כלל הנסיבות - כגון השעות בהן מתבצעת אותה פעולה, תדירות הפעולה (כלומר האם מדובר ב"ממנגל סדרתי" או שמדובר רק בפעמים בודדות בשנה כגון ביום העצמאות) וכו'.

 

ככל שהדיירים מעוניינים למנוע מראש את עריכת המנגל או אירועים אחרים ברכוש המשותף, עליהם לכנס אסיפת דיירים כללית ולקבוע הוראות מפורשות בתקנון הבית המשותף.

 (צילום אילוסטרציה: Shutterstock) (צילום אילוסטרציה: Shutterstock)
(צילום אילוסטרציה: Shutterstock)

מישור נוסף הוא המישור הנזיקי. פקודת הנזיקין מגדירה מטרד ליחיד באופן הבא: "מטרד ליחיד הוא כשאדם מתנהג בעצמו או מנהל את עסקו או משתמש במקרקעין התפושים בידו, באופן שיש בו הפרעה של ממש לשימוש סביר במקרקעין של אדם אחר או להנאה סבירה מהם בהתחשב עם מקומם וטיבם".

 

כלומר, גם אם קיימת זכות לעשות שימוש ברכוש המשותף, ובכלל זה "למנגל", אם המנגל ימנע שימוש סביר של דייר אחר בביתו בשל העשן והריחות, הרי שיהיה בכך מטרד. אולם, גם כאן ייבחנו כלל הנסיבות וככל שמדובר באירוע חד פעמי, ויש יסוד סביר להניח שהדבר לא יעלה לכדי מטרד המקים עילת תביעה.

 

כאשר דרך החגיגה המסורתית מפריעה לאחר, הדבר הנכון והראוי הוא לדבר ולהגיע להסכמות משותפות על מנת שהחג לא ילווה במריבות וסכסוכי שכנים המעכירים את אווירת החג. בהקשר זה נזכיר כי החוק האוסר השמעת רעש בחוזק מסוים בשעות המנוחה מחריג את הרעש שמקורו בחגיגות השמחה של יום העצמאות. לפיכך זכרו כי כל פנייה לעירייה או למשטרה בתלונות על רעש הבוקע המחגיגות, גם בשעות הלילה המאוחרות, מיותרת.

 

הכותב הוא שותף בכיר במשרד עוה"ד ד"ר מילר ושות. הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
צילום: עופר עמרם
עו"ד ד"ר אופיר מילר
מומלצים