שתף קטע נבחר

לא תאמינו איך חומוס יכול לתרום להרזיה

רוצים מערכת עיכול נינוחה יותר? הנביטו אותו. רוצים לשפר את הפוריות, לשבח את נוזל הזרע, להעלות את כמותו ואת קצב התנועה שלו? הבריאות שבגרגרי החומוס - ואיך ניתן להנביט אותם בבית. דיאטנית מסבירה ל"זמנים בריאים"

החומוס עשיר יחסית בחלבון צמחי, בין הקטניות, והמאפיין הבולט שלו הוא עושרו בחומצה אמינית חופשית בשם ארגינין (Arginine). מארגינין מייצר הגוף חומר בשם חנקן חמצני (Nitric Oxide), שנמצא בכמויות גדולות בנוזל הזרע.

 

הארגינין חיוני לייצור תאי הזרע, והוא משפיע על כמות תאי הזרע ועל התנועתיות שלהם. חנקן חמצני משפיע בין השאר על הרפיית כלי הדם ועל זרימת דם תקינה החיונית גם בתהליך איזון לחץ דם.

 

החומוס מפחית את החשק לאכול

כמו לכל משפחת הקטניות, גם לחומוס יש אינדקס גליקמי נמוך. כלומר, קצב ספיגת הפחמימות מהחומוס במערכת העיכול איטי, וקצב הופעת הגלוקוז בדם עקב אכילת חומוס איטי בהשוואה לאכילת לחם, פסטה, קוסקוס, אורז וכד'.

 

לחומוס יש השפעה מיטיבה על תחושת השובע, כך מצאו חוקרים אוסטרלים מאוניברסיטת טסמניה. אלה בדקו את צריכת המזון, את מידת השובע ואת פעילות מערכת העיכול של 42 נבדקים בריאים במשך כמה שבועות שבהם צרכו תזונה רגילה וכמה שבועות שבהם הוסיפו לתפריט היומי 2/3 כוס גרגירי חומוס מבושלים (104 גרם).

 

החוקרים גילו ירידה משמעותית בצריכת מזון ועלייה בתחושת השובע של המתנדבים בתקופה שבה הוספו גרגירי החומוס לתפריט. החוקרים דיווחו גם על שיפור בפעילות מערכת העיכול – למעט 15 נבדקים שגילו אי־נוחות במערכת העיכול ונמנעו מאכילת החומוס.

 

בתקופת המעקב ללא תוספת החומוס נטו הנבדקים לאכול יותר חטיפים ומזונות עתירי קלוריות ודלים בסיבים תזונתיים. החוקרים מסכמים שהוספת גרגירי חומוס לתזונה הרגילה יכולה לתרום ליותר שובע וליותר שליטה בבחירת מזונות.

 

הנבטת חומוס יכולה להפחית את התופעות של אי נוחות במערכת העיכול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הנבטת חומוס יכולה להפחית את התופעות של אי נוחות במערכת העיכול(צילום: shutterstock)

 

מנביטים ומרגישים נינוחות בבטן

חלק מאיתנו עלול לסבול מאי־נוחות במערכת העיכול עם אכילת קטניות, ובהן חומוס. כדי להתגבר על מכשול זה אפשר להנביט את החומוס. בתהליך ההנבטה של החומוס מתפרקים החומרים שגורמים לריבוי גזים, כמותם פוחתת ומונעת את התסיסה ואת ייצור הגזים האופייני לאנשים רגישים.

 

הנבטת החומוס תורמת לא רק לנינוחות במערכת העיכול, אלא גם לקיצור הזמן הדרוש לבישול החומוס וכן לעליית ערכיו התזונתיים.

 

חוקרים גילו כי בתהליך ההנבטה מתפתחים חומרים בעלי פעילות ביולוגית המכונים איזופלבונים (Isoflavones). תכונות האיזופלבונים של החומוס מאפשרות להם לנטרל חומרים רעילים שרמתם בדם עולה במצבי סטרס, דלקת והפרעות בריאותיות. צריכה מוגברת של מזונות עשירים באיזופלבונים הופכת את הגוף לנקי, בריא וחסין יותר למחלות.

 

החוקרים בדקו ארבע שיטות הנבטה של גרגירי חומוס במטרה לבדוק מהי השיטה שבה נוצרת כמות האיזופלבונים הגבוהה ביותר: הנבטה בחושך, הנבטה באור, הנבטה במים עם תוספת קטנה של מלח, והנבטה בתוספת מעט אלכוהול. תוצאות ההנבטה הראו יתרון להנבטה באור גם לאחר תוספת של מעט מלח או מעט אלכוהול. הנבטה בחושך הייתה מדורגת אחרונה. החוקרים מסכמים שתהליך הנבטה של גרגירי חומוס משבח ומעלה את ערכו התזונתי של גרגיר החומוס לרמה של "מזון־על" בעל פעילות ביולוגית.

 

הנבטת חומוס: עשו זאת בעצמכם 

בחרו בגרגירי חומוס קטנים והשרו אותם למשך לילה בקערה עם מים בנפח של פי 4 מכמות החומוס היבש.

 

בבוקר העבירו את גרגרי החומוס למסננת, שטפו היטב תחת זרם מי ברז והניחו את המסננת מעל הקערה.

 

הרטיבו את החומוס תחת זרם מים שלוש פעמים נוספות: בצהריים, אחר הצהריים ולפני השינה.

 

כעבור יומיים יופיע נבט קטן בגרגירי החומוס. בשלו את הגרגירים המונבטים בסיר עם הרבה מים בתוספת 2 כפיות סודה לשתייה על כל 1 ק"ג חומוס.

 

הביאו לרתיחה ובשלו עד שגרגירי החומוס נימוחים.

 

שטפו היטב, חלקו לשקיות קטנות והקפיאו.

 

מהגרגירים הנימוחים תוכלו להכין ממרח חומוס ביתי בתוספת טחינה משומשום מלא, לימון, מלח ותבלינים. חלקו לקופסאות קטנות ושמרו במקפיא – ותיהנו מאספקת חומוס ללא חומר משמר לאורך זמן.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית. טל הבריאות, המרכז לתזונה נכונה, חברת עמותת הדיאטנים עתיד





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ריאן
גרגרי חומוס. בריאים עבורכם
צילום: ריאן
ד"ר רק שאלה
מומלצים