שתף קטע נבחר

ההלוויה הייתה ביום ראשון. מתי קמים מהשבעה?

וגם: האם האבל מסתיים אחרי אחד-עשר חודשים? הרב חן שריג עונה

שאלה:

מתי מסתיימים ימי השבעה על מי שנקבר ביום ראשון? האם האבל נגמר אחרי אחד-עשר חדשים? (ר"ב).

 

תשובה:

כדי לדעת מתי קמים מהשבעה, עלינו לדעת כיצד מונים את ימי השבעה. מהו היום הראשון? זמן התחלת השבעה האמור בגמרא ובהלכה, הוא "משייסתם הגולל", כלומר מרגע שנסתם הקבר בעפר. מרגע זה מתחילים למנות את ימי האבלות. אם הקבורה נעשתה לפני השקיעה, יום הקבורה נחשב ליום הראשון בשבעה.

 

 

<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>

 

אמנם ישנם הסבורים שהאבלים צריכים להספיק לנהוג באבלוּת, כגון לחלוץ את נעליהם כדי שהיום ייחשב כיום ראשון. אך דעת רוב הפוסקים - יום הקבורה הוא היום הראשון, אפילו אם האבלים הגיעו לביתם והחלו לנהוג באבלוּת רק לאחר השקיעה (שו"ת יביע אומר ח"ח יו"ד סימן לד).

 

מהו היום האחרון?

יש כלל באבלות האומר: "מקצת היום ככולו", כלומר, גם חלק מהיום נחשב כיום שלם, ולכן מרגע שהגיע

היום השביעי לאחר שהתפללו תפילת שחרית, מסתיימים שבעת ימי האבלות. לפי זה, אם למשל הקבורה הייתה ביום שני לפני השקיעה, אזי, ביום ראשון בבוקר מסתיימת האבלות.

 

לגבי שבת החלה בתוך ימי ה"שבעה", קיים כלל אחר, הקובע שאבלות בפרהסיא (בציבור) אסורה בשבת. לכן, לובשים בגדי שבת ולא יושבים על הקרקע. לעומת זאת, מוסיפים לנהוג את מנהגי האבלות שבצנעה, כגון הימנעות מלימוד תורה.

 

אם היום השביעי חל בשבת - יש אומרים שכיוון שבשבת לא נוהגים מנהגי אבלות בפרהסיא, לא ניתן להפסיק את האבלוּת בשבת, והיא נמשכת לאורך כל היום. לפי דעה זו יש להימנע מלהעלות אבל לתורה בשבת (ב"ח, וכן הוא מנהג ארץ ישראל).

 

לדעת אחרים, גם בשבת חל הכלל "מקצת היום ככולו", ולכן מרגע שזרחה השמש נסתיימה האבלות. לדעה זו מותר להעלות את האבל לתורה ביום השבת ("טורי זהב", וכן היה מנהג חברון הקדום). וכן נהגו בקהילות רבות להעלות את האבל בשבת לתורה.

 

מדוע מסתיים האבל אחרי אחד-עשר חודשים?

כשם שאדם חייב לכבד את הוריו בחייהם כך הוא חייב לכבדם במותם. ההלכה קובעת כי על אב

ואם נוהגים מנהגי אבלות שנים-עשר חודשים. חלק מכיבוד ההורים הוא לומר "קדיש" לעילוי נשמתם, להדליק נר נשמה, לערוך אזכרה ולעלות לתורה ביום השנה לפטירתם.

 

ישנו כלל האומר כי משפט רשעים בגיהינום הוא שנים-עשר חודשים. מטעם זה קבעו להפסיק את אמירת הקדיש לאחר אחד-עשר חודשים, כדי שלא יאמרו שהנפטר היה רשע. יש הנמנעים מלומר קדיש רק בשבוע הראשון של החודש השנים-עשר, וממשיכים אחר כך. כל טוב (משיב: הרב חן שריג).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ShutterStock
מקומונים! קשישה זקנה מבוגרת בוכה חולה עצובה מתביישת מוכה
צילום: ShutterStock
מומלצים