שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    ניחוח בצל: זה סימן שהקיץ מגיע
    החמסין הראשון כבר ביקר אותנו והביא איתו טמפ' גבוהות, אבל גם פריחה קיצית של תוצרת נפלאה - מיכל וקסמן עם סלט וסשימי עם ירקות קיץ, משמשים בוסריים ופרחי בצל
    הקיץ כבר נותן את אותותיו בגינת הירק שלי. מלפפונים ראשונים ופאקוסים פרוותיים מגיעים לפרקם. גם פרחי הקישואים מעטרים במלוא פריחתם הכתומה את ראשיהם של גורי קישואים זקורים ומוצקים.

    מהגינה היישר לצלחת - סלט ירקות קיץ (צילום: מיכל וקסמן)
    מהגינה היישר לצלחת - סלט ירקות קיץ(צילום: מיכל וקסמן)
     

    שיחי העגבניות מטפסים במרץ על קונסטרוקציית הבמבוק המפוארת שהקים עבורם בני הגנן. עלי בננה רעננים נפרשים בירוק זרחני, מפתים אותי לעטוף בהם דגים לאידוי או לקלות בהם משחת שרימפס תאילנדית עזת טעם וריח.

    לקטוף, לשטוף, לקצוץ ולאכול (צילום: מיכל וקסמן)
    לקטוף, לשטוף, לקצוץ ולאכול(צילום: מיכל וקסמן)

    שלושה סוגי בזיליקום מצמיחים עלים שישמחו לבשם קארי או סלט. גם הפלפלים החריפים הקטנטנים והאימתניים חזרו לקשט את השיח שנגזם בעונה שעברה. הלוביות שולחות גבעולים ולופתות בחוזקה את חוטי המתכת, תופסות מקום ראוי לתלות ממנו את תרמיליהן שיצמחו עוד מעט.

    תיבול מהטבע (צילום: מיכל וקסמן)
    תיבול מהטבע(צילום: מיכל וקסמן)
     

    עץ היוזו הקטן התמלא לראשונה בפרי שקליפתו אוצרת בתוכה בושם הדרים, שני בניחוחו רק לזה של קפיר ליים טרי. מעבר לגדר אפשר כבר לראות פירות קטנים של ליים, שמאז הביקור בבנגקוק אין בי את היכולת להסתדר בלעדיהם במטבח.

    לא רק יפים אלא גם אכילים (צילום: מיכל וקסמן)
    לא רק יפים אלא גם אכילים(צילום: מיכל וקסמן)
     

    ירקות ראשונים לעונה מביאים איתם אושר גדול והרבה רעיונות לאוכל שאפשר להכין מהם, שכמו נולדים מעצמם כשאני קוטפת אותם במו ידי ומביאה אחר כבוד למטבח. לא תכננתי לקנות אותם, לא היתה התראה מוקדמת להבשלתם, אבל הם כאן עכשיו וברור שכדאי לנצל את טריותם ואת טעמם, שאין דומה לו בשום חנות או דוכן בשוק, ולהכין מהם מה שמתחשק לאכול באותו רגע ממש.

    מה לקטוף לכם לצהריים? (צילום: מיכל וקסמן)
    מה לקטוף לכם לצהריים?(צילום: מיכל וקסמן)
     

    אני מוצאת שאחד הבונוסים הגדולים בגידול עצמי של ירקות ופירות הוא המפגש עם הצמח ותפוקתו בשלבים שונים במחזור חייו, לאו דוקא השלב הקונבנציונלי והמוכר בו נקטפים בדרך כלל הפירות או הירקות ונשלחים לממכר בשוק.

     

    פרחי כוסברה מניבי זרעים טריים, תפרחות שומר שעוד מעט יצמיחו גם הם זרעים מבושמים בניחוח אניס, כדורי פריחה עתירי טעם של זעתר, מיורם, רוזמרין, לבנדר או בזיליקום – כל אלה ישמחו לקשט ולתבל בטעמם העדין אך נוכח צלחות של סלט, נתחים קרירים של דג נא, קרפצ'יו דקיק של בשר ועוד ועוד, כיד הדמיון הטובה עליכם.

     

    פירות צעירים של מלון, עדיין ירוקים ודומים יותר למלפפון, ישמחו להצטרף לסלט של מלפפון או פאקוס עם אפרסק או משמש בשלים או בוסריים, פפאיה ירוקה תגולח שבבים-שבבים לסלט סום טאם תאילנדי, עלי גפן וענבי בוסר יחגגו בסיר עם טלאים ופריקה חדשה (מבטיחה מתכונים בשבוע הבא). אין סוף לאפשרויות שמזמן המפגש בין גינה מניבה לדמיונם של טבחים מרובי תשוקה.

    ישר לסלט (צילום: מיכל וקסמן)
    ישר לסלט(צילום: מיכל וקסמן)
     

    גם אם אין לכם גינה או מכל משלכם לגדל בו ירקות, קפיצה קטנה לשוק תזמן לכם מפגש עם ירקות ופירות קיץ ראשונים. אם השוק אליו הזדמנתם הוא במקרה שוק איכרים של מגדלים שקטפו את תוצרתם באותו בוקר והתייצבו איתה בעצמם מול לקוחותיהם הבלתי מתפשרים - תוכלו להרגיש כמעט כאילו קטפתם הכל בעצמכם.

     

    התחושה הזו בדיוק מביאה אותי מדי שישי בבוקר, קיץ או חורף, גשם או חמסין, אל הדוכן של שלמה בשוק הנמל. השבוע מצאתי שם בין השאר פאקוסים ומלפפונים צעירים, משמשים מהחווה השכנה שחלקם עדיין קצת בוסריים, קשים וחמצמצים, וגם ראשים עגולים ויפים של תפרחות בצלים לבנות וצפופות שהקדימו לפרוח בשל החום הגדול. כמה יפים ומלאי טעם בצלי עדין הם הפרחים האלה.

     

    חריפים, מתקתקים וטעימים (צילום: מיכל וקסמן)
    חריפים, מתקתקים וטעימים(צילום: מיכל וקסמן)
     

    יחד הולידו כל אלה שתי צלחות רעננות ומשמחות:

     

    סלט תחילת הקיץ עם פרחי בצל

    המרכיבים:

    2 פאקוסים מקולפים

    3 מלפפונים דקים, צעירים ומוצקים

    4 משמשי בוסר (או כמה שפחות בשלים), חצויים, ללא גרעינים

    1 בצל חתוך לאורכו

    1 פלפל ירוק חריף פרוס דק (לא חובה)

    חופן נדיב של פרחי בצל

    כמה תפרחות שומר (אם יש)

    מיץ סחוט טרי מלימון שלם

    מלח ים

    שמן זית בנדיבות

    סלט של קיץ (צילום: מיכל וקסמן)
    סלט של קיץ(צילום: מיכל וקסמן)
     

    אופן ההכנה:

    1. חוצים את הפאקוסים והמלפפונים לאורכם ופורסים כל חצי לפרוסות אלכסוניות לא עבות.
    2. פורסים את חצאי המשמשים לפרוסות דקות לאורכם.
    3. חותכים את חצאי הבצל לפלחים אורכיים דקים.
    4. בקערה מערבבים מלפפונים, פאקוסים, משמשים, בצל, פלפל חריף אם משתמשים, פרחי בצל ופרחי שומר, אם משתמשים.
    5. מוסיפים מיץ לימון, מלח ושמן זית ומערבבים.

    ----- 8335 8341 ------

     

     

     

    סשימי דג ים לבן עם ירקות קיציים ופרחי בצל

    המרכיבים:

    1 פילה דג ים לבן (אינטיאס, טרחון, פרידה ודומיהם) טרי שבטריים, ללא עור ועצמות

    1 פאקוס מקולף ופרוס דק

    2 משמשי בוסר (או כמה שפחות בשלים) חצויים ופרוסים דק

    1 פלפל ירוק חריף פרוס דק

    חופן נדיב של פרחי בצל (או בצל ירוק פרוס דק)

    מלח ים

    שמן זית לזילוף

    פלחי לימון להגשה

     

    שוחים בירקות (צילום: מיכל וקסמן)
    שוחים בירקות(צילום: מיכל וקסמן)
     

    אופן ההכנה:

    1. פורסים את בשרו של הדג לנתחים דומים בגודלם, שעוביים כחצי ס"מ.
    2. מסדרים אותם בצלחת הגשה במרחק מה זה מזה.
    3. לצד כל נתח או מעליו (ראו תמונה) מסדרים פרוסת פאקוס, פרוסת משמש ופרוסת פלפל חריף.
    4. ממליחים בעדינות.
    5. מזלפים על הכל שמן זית משובח בנדיבות.
    6. מפזרים מעל נתחי הדג פרחי בצל.
    7. ממש לפני שאוכלים, כשהצלחת כבר על השולחן, סוחטים מעל הדגים מעט מיץ לימון. אם סוחטים את הלימון על הדגים מראש הם נכבשים ומשנים את צבעם ואת מרקמם.

    סשימי של קיץ (צילום: מיכל וקסמן)
    סשימי של קיץ(צילום: מיכל וקסמן)

     

    לבלוג האוכל של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"

    לכל הטורים של מיכל וקסמן  


     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה "ניחוח בצל: זה סימן שהקיץ מגיע"
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים