שתף קטע נבחר

שלום לעולם: ספר בישול ערבי טבעוני

כיפאח דסוקי, מוסלמית פמניסטית טבעונית, פועלת למען דו קיום מעניין במיוחד - דרך הצלחת. בימים אלה היא מוציאה ספר בישול טבעוני מהמטבח הערבי, שייכתב בשתי שפות - ערבית ועברית זו לצד זו. "אני מאמינה שאנחנו צריכים להתמקד במשותף, בטוב ובשמח, במקום להתמקד בנקמה ובמלחמה"

כשמדברים על הסיכוי שיום אחד המציאות כאן תהיה שפויה קצת יותר, מתכוונים לאנשים כמו כיפאח דסוקי. לפני חודשים אחדים, בגיליון סיכום השנה החברתי של "24 שעות" מבית "ידיעות אחרונות", היא נבחרה כאחת הנשים המובילות בחברה הישראלית, כערביה מוסלמית, שפועלת כל העת למען קיום משותף – באמצעות עמוד הפייסבוק הפופולרי שלה, ובחלקת האלוהים הקטנה שהיא מקיימת סביבה.

ואם כבר קיום משותף, אין דבר מתאים יותר מאשר המטבח. שם, נטמעים ההבדלים בין הניחוחות וטעמים, ושם גם מתחיל החלום הקטן של כיפאח, שמגלם בתוכו את הייחוד שלה, כאישה פורצת דרך: כמוסלמית, פמיניסטית וטבעונית. על כן, אין טבעי יותר עבורה מיצירת ספר בישול טבעוני מהמטבח הערבי, שייכתב בשתי השפות – ערבית ועברית, זו לצד זו. דו קיום במטבח.

 

בימים אלה היא מקדמת את הפרויקט באמצעות הד סטראט, שם היא מקווה לגייס את 125 אלף השקלים הדרושים להוצאת הספר לאור. עד רגע זה כבר השיג המיזם שלה כמעט מחצית מהסכום הנדרש, כשנותר עוד כשבוע בלבד.

 

כיפאח דסוקי (צילום: שלו מן) (צילום: שלו מן)
כיפאח דסוקי(צילום: שלו מן)

דסוקי, בת 28 מצפון הארץ, היא בכלל מרפאה בעיסוק בתחום הגריאטריה, וכרגע מתגוררת בפראג להמשך לימודי שפה ותואר שני. בנוסף היא מלמדת שיעורי ערבית מדוברת, והיא טבעונית מזה תשעה חודשים.

 

"הרעיון התבשל אחרי התפתחות אישית של שנה שבה התחלתי לכתוב בפרופיל הפייסבוק האישי שלי בשפתי השפות, ערבית ועברית, ובזכות זה נחשפתי לאוכלסיה שונה ממני שהיה לי קשה להבין ולתקשר איתה לפני כן", היא אומרת. "ניסיתי לעורר מחשבות ושיח שונה, לנפץ סטיגמות ודעות קדמות על ערבים, ולייצר אווירה חיובית לדו שיח גם כששני הצדדים באים מאג'נדה שונה לחלוטין. יש אצלי בעוקבים אנשים מהימין ועד השמאל, מהאתיאיסט ועד המאמין, ערבים ויהודים, וזה פותח אופקים".

 

אחרי שעברה לטבעונות, הכירה כיפאח גם יהודים טבעונית והחלה לפרסם מתכונים טבעוניים מהמטבח הערבי. הפידבקים הם אלה שהביאו אותה להחלטה לנסות להרים משהו שונה.

 

"אני בחורה שאוהבת מאוד לאכול, ומי שאוהב לאכול צריך ללמוד איך לבשל", היא מחייכת. "בהתחלה למדתי את כל סודות המטבח הערבי של אוכלי הכל, ואחרי שעברתי לטבעונות לקחתי על עצמי אתגר למצוא את אותם מתכונים טעימים ומפוארים בגרסה הטבעונית, נטולת סבל בעלי חיים ובריאה".

 

בהמלצת חבר, ואחרי לא מעט מחשבות, היא הוציאה לדרך את המיזם, שמשלב בין אהבותיה. "בפינת הספר הקטנה שלי, אני עושה שלום עם כולם – עם בעלי החיים, עם האנשים השונים, עם הסביבה ועם העולם. יהיו אנשים שלא יבינו את הערבית, ואחרים את העברית, אבל בסופו של דבר ביחד ייצא מתכון טעים.

 

"כמשל לשכנות בין יהודים לערבים כאן בארץ. על הדרך אני רוצה ללמד קצת, בבסיס, את שתי השפות. בעיניי זה עצוב שאין חוק שמחייב לימודי ערבית בישראל. היינו פותרים הרבה מאוד בעיות אם היינו דוברים האחד את שפתו של השני. היינו יכולים לתקשר, אפילו לצעוק, אבל בלי פחד".

 

את המתכונים בספר ערכה שירי ברוק־שגיא, שותפה לפרויקט. "הספר הזה בא להוכיח לאנשים שאוכל טבעוני יכול להיות חגיגי, טעים בריא ומזין, ושערבית ועברית יכולות להיות אחת ליד השניה", אומרת כיפאח.

 

"אני מאמינה שאנחנו צריכים להתמקד במשותף ובטוב ובשמח, במקום להתמקד בנקמה ובמלחמה. אם אנחנו רוצים לבנות עולם יותר טוב לדורות הבאים – אנחנו חייבים להתחיל לעבוד על זה עכשיו. ועדיף להתחיל מהפשוט: שפה משותפת על שולחן אוכל טעים".

 

אפשר להגיע לעמוד דרך עמוד הפייסבוק "מטבח של שלום".

 

מנסף טבעוני

רוּז בְּלַבֵּן – יוגורט טבעוני מבושל ואורז

מנסף טבעוני (צילום: שלו מן) (צילום: שלו מן)
מנסף טבעוני(צילום: שלו מן)

המצרכים ל־6-4 מנות:

ליוגורט:

3 כוסות יוגורט טבעוני (מהכנה ביתית או קנוי ולא ממותק)

1/4 כוס מים חמים מהברז

1 כף קורנפלור + 1/4 כוס מים קרים

מלח לפי הטעם

מיץ מחצי לימון או מלימון שלם

למנסף:

2 כוסות אורז יסמין ארוך שטוף

4 כוסות מים חמים מהברז

1/3 כוס אטריות דקות למרק

תבלינים לפי הטעם: תבלין לאורז, פלפל שחור, מלח, אבקת מרק בטעם עוף פרווה, אגוז מוסקט

1 כף שמן צמחי

1/4 כוס טחון מהצומח

ראס אל חנות

1/4 כוס צנוברים ושקדים

 

אופן ההכנה:

  1. היוגורט: מערבבים בסיר את היוגורט הטבעוני עם המים החמים, מיץ הלימון והמלח על להבה בינונית עד לרתיחה.
  2. ממיסים את הקורנפלור במים קרים, מוסיפים ליוגורט וממשיכים לערבב – המרקם צריך להיות נוזלי־סמיך. אם הוא סמיך מדי אפשר להוסיף מים עד לקבלת המרקם הרצוי.
  3. למנסף: שוטפים את האורז במים קרים עד שהמים נקיים. מערבבים.
  4. מטגנים בסיר את האטריות עם השמן על אש נמוכה, עד להשחמה.
  5. מוסיפים לסיר את האורז ולאחריו את המים (חשוב לשמור על יחס של 1:2 בין האורז למים), ומערבבים.
  6. מוסיפים את התבלינים, מכסים היטב את הסיר ומבשלים על להבה קטנה כ־15 דקות עד שהמים כמעט מתאדים.
  7. לפני שהמים מתאדים לחלוטין, מכבים את האש ומכסים את הסיר במטלית נקייה ומעליה מניחים את המכסה.
  8. משאירים את האורז "לנוח" לפחות רבע שעה.
  9. בינתיים, מחממים במחבת עמוקה את השמן ומטגנים את הטחון מן הצומח עם ראס אל חנות וקמצוץ פלפל שחור.
  10. קולים במחבת קטנה את הצנוברים והשקדים עד להשחמה (עדיף לקלות במחבת נון-סטיק עם טיפת שמן בלבד).
  11. ההגשה: מסדרים בצלחת עמוקה שכבת אורז, מניחים מעליה את תערובת הטחון מהצומח ומפזרים מעל שקדים וצנוברים קלויים בנדיבות, מגישים עם היוגורט החם.  

 

טיפים למתכון בריא יותר:

  • במתכון המקורי יש בשר. כאן הוא הוחלף בטחון מן הצומח. לגרסה ביתית אפשר להשרות שבבי סויה במים חמים עם תבלין בשר, פלפל שחור, מלח, תבלין שום ותבלין בצל, ולטגן במחבת עם כף שמן צמחי עד להשחמה.
  • אפשר לוותר על אבקת המרק ולהחליף במי בישול של שום ובצל במקום במים רגילים. מומלץ להשתמש בתבלינים המצוינים במתכון אבל בהחלט אפשר להחליף בתבלינים אחרים לפי טעמכם.

 

כעכ אלעיד

פירוש השם: עוגיות החג. עוגיות בצק ממולאות תמרים בתיבול עז הנקראות גם כעכ בעג'ווה או מעמול, ונהוג להגישן בחג הקורבן.
עוגיות החג (צילום: שלו מן) (צילום: שלו מן)
עוגיות החג(צילום: שלו מן)

המצרכים ל־60-70 עוגיות:

לבצק:

1 ק"ג סולת

2 חבילות (400 גר') מרגרינה

1/2 כוס סוכר

1 כוס קמח

1 שקית אבקת אפייה

1 שקית סוכר וניל

3 כפיות מחלב טחון (תבלין, להשיג בחנויות המתמחות)

1 כוס (250 מ"ל) חלב סויה/שקדים/שיבולת שועל

למלית: 

500 גר' תמרים מגולענים (תמרי מג'הול מגולענים או 1 חבילה של תמרים בוואקום)

1/2 חבילה (100 גר') מרגרינה

3 כפיות מחלב טחון

3 כפיות ינסון (תבלין, להשיג בחנויות המתמחות)

3 כפיות אגוז מוסקט טחון

1 כפית הל טחון

לקישוט:

אבקת סוכר

 

אופן ההכנה:

  1. הבצק: מערבבים היטב את כל חומרי הבצק היבשים בקערה גדולה, מוסיפים את החלב ולשים עד לקבלת תערובת אחידה (יש ללוש כ-20 דקות עד שהבצק מתאחד היטב). מכסים בניילון נצמד ומשאירים במקרר למשך הלילה.
  2. המלית: מערבבים בקערה את כל חומרי המילוי ולשים עד לקבלת עיסה אחידה ונוחה לעיבוד.
  3. לוקחים פיסה מהבצק ומכדררים לכדור קטן, הגודל תלוי בטעם האישי שלכם ומשטחים את הכדור למלבן.
  4. לוחצים בעזרת הזרת בצורה אנכית באמצע המלבן כדי שנוכל להכניס פנימה את המילוי, סוגרים בעדינות באמצעות האצבעות ומקפידים להדק היטב. נעזרים במצבט עוגיות לקישוט הבצק.
  5. מסדרים את כדורי הבצק בתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות כ־12-10 דקות (יש להיזהר לא לשרוף את העוגיות ולאפות רק עד הזהבה).
  6. מקררים את העוגיות ומפזרים דרך מסננת קטנה את אבקת הסוכר.

 

לגיוון: אפשר לעצב עוגיות בצורות שונות ולהוסיף אגוזי מלך למלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלו מן
מנסף טבעוני מהמטבח הערבי
צילום: שלו מן
צילום: שלו מן
כיפאח דסוקי - ספר בישול טבעוני מהטבח הערבי
צילום: שלו מן
מומלצים