שתף קטע נבחר

הגבול נחצה: שופטת תחת מתקפה

לא זכורה פגיעה קשה מאת נושא תפקיד ממלכתי-ציבורי בנושא משרה שיפוטית כפי שפגעו עורכי דינה של שרה נתניהו בשופטת דיתה פרוז'ינין. אפילו עורכי דין של משפחות פשע לא נוהגים כך

המתקפה שבה פתחו אמש עורכי דינה של שרה נתניהו נגד השופטת דיתה פרוז'ינין היא חסרת תקדים. לא זכורה פגיעה כזאת קשה מאת נושא תפקיד ממלכתי-ציבורי בנושא משרה שיפוטית. אפילו עורכי הדין של ראשי משפחות הפשע יודעים: לא פותחים פה על שופט.

 

לשופטת פרוז'ינין אמנם יש מעטפת הגנה איתנה: החל מנשיאת בית־המשפט העליון וכלה באחרון השופטים. אבל הבעיה היא בראש הממשלה (שמסרב הרי למסור מסמכים שנדרשים לחקירה). דבקה בו היסטריה בשל הצטברות הפרשות נגדו ונגד אשתו, ואי-יכולתם לטאטא אותן מתחת לשטיח. לו היו אלה רק קיטורים, זה היה סביר: אבל במערכת המשפטית חוששים שנתניהו עלול לנסות ולפגוע במערכת המשפט.

שרה נתניהו בבית הדין לעבודה. ארכיון (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
שרה נתניהו בבית הדין לעבודה. ארכיון(צילום: אלי מנדלבאום)
 

גיא אליהו שזכה בתביעה ולצדו עו"ד נעמי לנדאו שייצגה אותו (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
גיא אליהו שזכה בתביעה ולצדו עו"ד נעמי לנדאו שייצגה אותו(צילום: מוטי קמחי)

התסכול שלו מאובדן שליטה על הגורמים הממונים על אכיפת החוק - היועץ המשפטי לממשלה, המפכ"ל ומבקר המדינה - שהוא עצמו מינה מתוך כוונה תחילה, כנראה, כדי שיבלמו את החקירות נגדו, הולך וגובר. המפכ"ל אלשיך אמנם ניסה לחבל בפרסום מסקנות חקירת המעונות - אך לא חיבל בחקירה עצמה. נתניהו גם מודאג שהיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שנתניהו קידם מתפקיד מזכיר הממשלה, יפעל כמתחייב כפרקליט הציבור - ולא כפרקליטה האישי של משפחת נתניהו.

 

אם בשבוע שעבר שודר מכיוון עורכי דינו של נתניהו ואפילו ממשרד המשפטים שמדובר אולי ב"זוטי דברים" שכל אחד אינו מחייב התערבות פלילית ושהעבירות בכלל התיישנו ואולי ניתן לפתור הכול בתשלום קנס, השבוע הטון השתנה. מילת המפתח היא "הצטברות" האירועים והחשדות שלכולם מאפיינים סדרתיים. כל ה"זוטות" הללו, כדברי הפרקליטים, מצטברים לתיק אחד גדול ושמן של הפרת אמונים, מרמה ושיטתיות בחליבת הקופה הציבורית.

 

מערכת המשפט שדרגה בשנים האחרונות את העבירות הקטנות הללו והיא טוענת שהצטברות פוגעת באינטרס הציבור, ומגדילה את עוצמת הפרת האמונים.

 

היועץ המשפטי מנדלבליט נפגש אתמול עם המפכ"ל כדי לפתור את הפארסה של פרסום ההודעה לעיתונות על ממצאי חקירת המשטרה בתיק המעונות. הזמן הקרוב מזמן להם אתגרים לא פשוטים. בעיקר ניצבו כאן שני אוכפי חוק ושומרי סף מבוישים, מודאגים וחוששים. בפרשה האחרונה אלשיך כבר הציל את נפשו. הוא ניסה לגלגל את התיק ללא המלצות לפתחו של היועץ, כגנב בלילה.

 

היועץ מנדלבליט, לעומת זאת, הוא פקיד ציבור הגון ובעל יושרה. הקדנציה שלו ודאי תשתרע על פני שש שנים. הוא הרי ידע מה אורב לפתחו ויודע מה מצפים ממנו. רק שלא כל כך מהר: איך שלא יטפל בתיק הזה הוא ייצא חבוט. אם יטפל בתיק הזה כראוי, בלי תירוצים ופלפולים משפטיים טרחניים, הוא אולי יאבד את הקרבה לנתניהו, אך ירוויח את עצמאותו כבר בראשית הכהונה - וכמובן את אמון הציבור. נכון, לא קל ליועץ משפטי לממשלה לתפקד בלי אמון של ראש הממשלה. זה ממש קטלני.

 

אם ינהג כמו קודמו בתפקיד יהודה וינשטיין ויטייח את התיקים הללו ואת הצטברות הראיות בטענות טכניות כמו התיישנות, גם כהונתו תתיישן מהר מאוד והוא ייהנה רק מאמון ראש הממשלה, רעייתו ופרקליטיהם - ומקרבתם ההפכפכה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
השופטת דיתה פרוז'ינין
צילום: גיל יוחנן
מומלצים