שתף קטע נבחר

גוף חלק לקיץ: כל השיטות להיפטר משערות הגוף

מגילוח ועד לייזר, שעווה חמה לעומת קרה ואיפה מתאים להסיר מה. לא צריך להישאר שעירה, לעזאזל: "זמנים בריאים" עם כל השיטות לעבור את הקיץ בצורה החלקה ביותר

יש לא מעט שיטות להיפטר משיער הגוף המיותר. איך תדעו באיזו מהן לבחור? קבלו את המדריך השלם להסרת שיער.

 

גילוח

השיטה: שיטה ביתית וזמינה, מעבירים את סכין הגילוח על פני האזור השעיר, והעור על פניו נראה חלק.

סף כאב: לא כואב בכלל – אבל חשוב לעשות זאת בזהירות כדי שלא להיחתך (רצוי עם ג'ל או סבון).

מחיר: כמה שקלים בודדים לסכין חד־פעמית ועד עשרות שקלים לסכין רב־פעמית.

למה כן: זהו האמצעי הזול, המהיר והפשוט ביותר, הוא אינו מכאיב ומתאים להסרת שיער מהרגליים, מבתי השחי ומצידי המפשעה (חשוב להקפיד על שימוש בסכין גילוח חד ונקי וכמובן למרוח קצף).

למה לא: סכין גילוח חותך את השערה רק מעל פני העור ואינו מורט אותה מהשורש, ולכן יש לחזור על פעולת הגילוח לעיתים תכופות. מאוד לא מומלץ באזור הפנים בעיקר בגלל המראה הלא אסתטי של הזיפים שנוצר בימים שלאחר הגילוח.

 

 (צילום: index open) (צילום: index open)
(צילום: index open)
 

 

קרם

השיטה: פעולה דומה לגילוח, וגם דומה בתוצאותיה, אלא שבמקום לעבור עם סכין על פני העור, מורחים את המשחה, מחכים ומסירים בעזרת "שפכטל" קטן מפלסטיק שמצורף לאריזה. חשוב לבדוק על מקום נסתר בעור לפני השימוש כדי לוודא שאין רגישות לחומר.

 

סף כאב: לא כואב בכלל.

מחיר: כמה עשרות שקלים.

למה כן: המשחה ממיסה את השערה הבולטת מעל פני העור ומסירה אותה ללא כל כאב. טיפול זול מאוד.

למה לא: טיפולים תכופים עלולים לגרות עור יבש ובעייתי ולגרום לריח בלתי נעים. הצמיחה החוזרת גסה כמו בגילוח, ולא ניתן להשתמש במשחה על עור סדוק ופצוע.

 

שעווה

השיטה: יש שני סוגים של שעווה – שעווה קרה ושעווה חמה. את שני הסוגים צריך לחמם לפני השימוש. את השעווה החמה מסירים בלי אמצעי עזר, ואילו את השעווה הקרה מסירים בעזרת רצועות בד. אפשר לעשות זאת לבד בבית, ותמיד עדיפה ידה המיומנת של הקוסמטיקאית.

 

סף כאב: כאב התלישה משתנה בהתאם לסף הסיבולת וכן למידת הרגישות של האזור בגוף.

מחיר: תלוי באזור ובגודלו. 150-40 שקלים לכל טיפול אצל קוסמטיקאית.

למה כן: יעיל וזול יחסית, מתאים לכל גיל, השערה אינה מתעבה וגדלה יותר ברכות. אחרי שימוש ממושך בשעווה מתחילות להיווצר "קרחות" בשיער.

למה לא: לאחר כמה זמן השיער שוב גדל, השיטה די מכאיבה, לא מומלץ להסיר באזורי בית שחי ומפשעות בגלל מערכת הלימפה, ויש גם אפשרויות לכוויות, לרגישויות ולפצעונים וסכנת זיהום.

 

אהבה זה כואב. שעווה? פחות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אהבה זה כואב. שעווה? פחות(צילום: shutterstock)

 

אפילציה

השיטה: מחט חשמלית המוחדרת לזקיק השערה ומעבירה זרם חשמלי הצורב וממית את שורש השערה וכך מונע צמיחת שיער חוזרת. הטיפול באפילציה במחט חשמלית נעשה במהלך סדרת מפגשים ובעל שיעורי הצלחה גבוהים. תהליך האפילציה הוא מעין "כווייה מבוקרת" ומחייב מיומנות רבה, ולכן עליו להתבצע על ידי אפילטורית או קוסמטיקאית מוסמכת. כאשר הטיפול נעשה על ידי איש מקצוע הוא אינו מסוכן כלל, אך בהיעדר המיומנות הנדרשת יכול הטיפול להסב נזק לאזור המטופל ובמקרים חמורים יותר עלול להשאיר צלקת, כווייה, דלקת ואף כתמי פיגמנטציה. יש להקפיד על מחט חד־פעמית הנשלחת לפח מיוחד מיד בסיום הטיפול. אל תוותרו ובקשו במפורש לפתוח את המחט לנגד עיניכם. מכוני הקוסמטיקה הלא מקצועיים מוכרים ללקוח מחט אחת ומבקשים להביאה.

 

סף כאב: כואב בכל חדירה של המחט. מומלץ לאלחש מראש עם משחה כמו "אמלה" שניתנת בקופות החולים בהנחה משמעותית.

מחיר: 80-60 שקלים לרבע שעה, במצטבר כ־2,000 עד 4,000 שקלים לאזור – תלוי בגודלו ובצורך לחזור על התהליך.

למה כן: יעילות גבוהה מאוד, אם כי לא אצל כל המטופלים, והיחידה מהשיטות האפקטיביות לאורך זמן שמתאימה גם לשיער לבן ולשיער פלומתי. מצוינת לאזורים קטנים ולשערות מקריות בעור ומתאימה לכל גיל.

למה לא: שיטה כואבת מאוד שמחייבת אלחוש ופחות מתאימה לשטחי גוף גדולים כגון רגליים וידיים. יש להביא בחשבון מצב בריאותי – לדוגמה, אפילציה אסורה על חולי סוכרת ועל הסובלים מבעיות בקרישת דם.

 

לייזר

השיטה: בלייזר קיימות כמה שיטות וכמה מכשירים מתקדמים, והרעיון הוא כזה: קרן מונוכרומטית מזהה את המלנין (האחראי על הצבעים בגוף), האנרגיה מועברת אל הזקיק, והשערה מתנתקת מהזקיק. כשהעור יותר כהה האפקטיביות נמוכה יותר כי דרושה חדירה עמוקה יותר. מי שבוחר לעשות טיפולי לייזר כדאי שיברר ויבחר במקום עם מוניטין, עם ותק ועם ניסיון בתחום, כשהוא יודע שיוכל לחזור אם תהיה בעיה. חשוב שזה יהיה מקום שעובד עם טכנולוגיה מתקדמת כי זה גם מקצר משמעותית את התהליך וגם בטוח יותר. חשוב שתהיה מחויבות לתוצאה וכן שהמכשיר קיבל את אישור המ"ר של משרד הבריאות, את תו התקן האירופאי (CE) ורצוי את אישור ה־FDA האמריקאי.

 

סף כאב: בדרך כלל תחושה לא נעימה של עקצוצים או של חום, אולם לא מדובר בכאב חד. במכשירים המובילים בשוק יש מנגנון קירור מובנה שמפחית משמעותית את עוצמת הכאב.

מחיר: 8,000-2,000 שקלים באזורים הפופולריים. באזורים קטנים יותר, כמו שפם, המחיר נע סביב 1,200 שקלים (המחירים הם לכל תקופת הטיפולים).

למה כן: משך היעילות הוא ארוך, וברוב המקרים, כשהאזור מטופל במקצועיות, הצמיחה לא חוזרת.

למה לא: יש סיכון מזערי לכוויות בדרגה נמוכה, והוא גדול מזה שב־IPL בגלל העוצמה, אולם מטפל מקצועי לא יגרום לכך ברוב המקרים. הטיפול לא עובד כשמדובר בשיער בלונדיני, לבן או פלומתי. התוצאות מתקבלות אחרי כמה טיפולים.

 

 (צילום: shtterstock) (צילום: shtterstock)
(צילום: shtterstock)

 

טכנולוגיית IPL

השיטה: בדומה ללייזר, הבסיס הוא שימוש בקרן אור, אלא שעומק החדירה של הקרן בשתי השיטות שונה וגם האופן שבו קרן האור עוברת. ב־IPL זה עובר כפולס, ובלייזר האנרגיה יותר חזקה. תהליך הסרת השערה מבוצע על ידי תרמוליזה – הפיכת אנרגיית אור לאנרגיית חום, אשר נבלעת במלנין של השערה ומוליכה אותו לזקיק. קרן האור מועברת באמצעות השערה המשמשת כאנטנה לזקיק השערה ומנתקת ביניהם, ובדרך זו הזקיק מפסיק להצמיח שערות חדשות. השיטה עובדת על ספקטרום רחב של קרניים ומתאימה להן בעלי גוון עור בהיר והן לבעלי גוון עור שחום, הן לשערות דקות והן לעבות. השיטה מתאימה לטיפולים בכל אזורי הגוף. מספר הטיפולים הנדרש משתנה מאדם לאדם – בממוצע 10-9 טיפולים, בדרך כלל כל שלושה חודשים (לשיער יש מחזור חיים, וזה פרק הזמן שדרוש). חשוב לוודא שהמכשירים קיבלו את אישור המ"ר של משרד הבריאות, את ה־CE האירופי ורצוי גם את של ה־FDA האמריקאי.

 

סף כאב: פחות כואב מלייזר, בגלל השוני שבחדירת הקרן – מועברת בו פחות אנרגיה.

מחיר: 8,000-2,000 שקלים, תלוי באזור.

למה כן: כואב פחות מלייזר. הסרת השיער מחזיקה לזמן ארוך יחסית, וברוב המקרים כשהאזור מטופל במקצועיות, הצמיחה לא חוזרת.

למה לא: זה דורש מחויבות ועקביות. מי שלא מגיע בזמנים שנקבעו לו יראה פחות תוצאות.

 

מכשירי הסרה חשמליים

השיטה: מכונה ידנית קומפקטית שמשתמשים בה באופן ביתי בהתאם לאזור שרוצים להסיר ממנו את השיער. ככל שעובר הזמן, המכשירים בשוק משוכללים יותר ונוחים יותר לשימוש. באופן כללי ניתן לומר כי המכשירים תולשים את השערה מהשורש, גם אם היא קצרה, ולכן הצמיחה דומה לאחרי טיפול בשעווה. בממוצע – מחזיק שבועיים עד ארבעה שבועות.

 

סף כאב: קצת כואב, כמו עקצוצים, אבל עניין אינדיבידואלי של סף כאב וגם עניין של הרגל.

מחיר: מ־150 שקלים ועד כמה אלפי שקלים למכשיר, תלוי בסוג.

למה כן: טיפול זול, נגיש, נוח וזמין. עשוי לשמש כמשלים לטיפול אחר (כשיש צמיחה של שערות בודדות ושולפים את המכשיר לשתי דקות), לא כרוך בלכלוך (בשונה משעווה ביתית, למשל), יעיל ובטוח ולא יוצר שריטות כמו שעלולות להיווצר בגילוח.

למה לא: לא מתאים לטווח ארוך – תמיד תהיה צמיחה חוזרת של שיער. יש מכשירים שבהם יש להחליף את הראש מדי פעם, ואז התחזוקה יותר מסורבלת ולא משתלמת. כואב באזורים רגישים.

 

מכשירי לייזר/IPL ביתיים

השיטה: העיקרון דומה למכשירי הלייזר במכונים המורשים, אלא שרמת האנרגיה כמובן נמוכה יותר – אחרת עלול לקרות נזק למשתמש. המכשיר דורש לפחות ארבעה טיפולים יסודיים, ולפעמים זה מגיע להרבה יותר מזה.

 

סף כאב: פחות כואב מטיפולי לייזר רגילים, אם כי גם הם לא כרוכים בכאב אלא בחוסר נוחות.

מחיר: 1,500 שקלים ומעלה למכשיר עצמו, ויש לרכוש ראש פולסים אחת לכמה זמן (מחירו 300-150 שקלים)

למה כן: לפעמים זול יותר מאשר במכוני הלייזר, פחות כואב, זמין ונגיש ושומר על פרטיות המטופל.

למה לא: לא מתאים לכל עור (מתאים בעיקר לבעלי עור בהיר ושיער כהה), לא מותאם אישית לכל משתמש. מפחית את הצמיחה אבל תמיד יש סיכוי לצמיחה חדשה. דורש הרבה עבודה סיזיפית בבית.

  

טכנולוגיית IPL

השיטה: בדומה ללייזר, הבסיס הוא שימוש בקרן אור, אלא שעומק החדירה של הקרן בשתי השיטות שונה וגם האופן שבו קרן האור עוברת. ב־IPL זה עובר כפולס ובלייזר האנרגיה חזקה יותר. תהליך הסרת השערה מבוצע על ידי תרמוליזה - הפיכת אנרגיית אור לאנרגיית חום אשר נבלעת במלנין של השערה ומוליכה אותו לזקיק. קרן האור מועברת באמצעות השערה המשמשת כאנטנה לזקיק השערה ויוצרת ניתוק ביניהם, ובדרך זו הזקיק מפסיק להצמיח שערות חדשות.

 

השיטה עובדת על ספקטרום רחב של קרניים ומתאימה לבעלי גוון עור בהיר והן לבעלי גוון עור שחום, הן לשערות דקות והן לעבות. השיטה מתאימה לטיפולים בכל אזורי הגוף. מספר הטיפולים הנדרש משתנה מאדם לאדם – בממוצע 10־9 טיפולים, בדרך כלל כל שלושה חודשים (לשיער יש מחזור חיים וזה פרק הזמן שדרוש). חשוב לוודא שהמכשירים קיבלו את אישור האמ"ר של משרד הבריאות הישראלי, את אישור ה־CE האירופי ורצוי גם את האישור של ה־FDA האמריקאי.

 

סף כאב: כואב פחות מלייזר, בגלל השוני שבחדירת הקרן - מועברת בו פחות אנרגיה.

מחירים: 2,000־8,000 שקלים, תלוי באזור.

למה כן: כואב פחות מלייזר. הסרת השיער מחזיקה לזמן ארוך יחסית וברוב המקרים אם האזור מטופל במקצועיות, הצמיחה לא חוזרת.

למה לא: זה דורש מחויבות ועקיבות. מי שלא מגיע בזמנים שנקבעו לו יראה פחות תוצאות.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מכשירי הסרה חשמליים

השיטה: מכונה ידנית קומפקטית שמשתמשים בה באופן ביתי באזור שרוצים להסיר ממנו את השיער. ככל שעובר הזמן, המכשירים בשוק משוכללים יותר ונוחים יותר לשימוש. באופן כללי ניתן לומר כי המכשירים תולשים את השערה מהשורש, גם אם היא קצרה, ולכן הצמיחה דומה לאחרי טיפול בשעווה. בממוצע – מחזיק שבועיים עד ארבעה שבועות.

 

סף כאב: קצת כואב, כמו עקצוצים, אבל סף כאב אינדיבידואלי וגם עניין של הרגל.

מחירים: מ־150 שקלים ועד כמה אלפי שקלים למכשיר, תלוי בסוג.

למה כן: טיפול זול, נגיש, נוח וזמין. יכול לשמש כטיפול משלים לטיפול אחר (כשיש צמיחה של שערות בודדות ושולפים את המכשיר ל־2 דקות), לא כרוך בלכלוך (בשונה משעווה ביתית, למשל), יעיל ובטוח, ואי־אפשר להיחתך כמו בגילוח.

למה לא: לא מתאים לטווח ארוך - תמיד תהיה צמיחה חוזרת של שיער. יש מכשירים שבהם יש להחליף את הראש מדי פעם ואז התחזוקה מסורבלת יותר ולא משתלמת. כואב באזורים רגישים.

 

הסרת שיער: למה, איך ומתי?

בתרבות הישראלית הנוכחית השאלה היא לא אם להסיר את שיער הגוף הנשי, אלא באיזו דרך לעשות זאת. "מה נחשב שיעור נורמלי ומה נחשב שיעור יתר תלוי, בין השאר, בגורמים של אתניות ותרבות", מסבירה ד״ר ורד עטר-שניר, מומחית לרפואת עור ורפואת עור ילדים. "הסיבות לשיעור יתר מגוונות ויכולות להיות בשל גנטיקה, הפרעות אנדוקריניות או טיפול תרופתי. עלייה בצפיפות שערות יכולה להיות מקומית או כללית ולקרות גם בנשים וגם בגברים. שכיחות שיעור היתר היא 5%־10% בקרב נשים בגיל הפוריות".

 

בדומה לתפיסה בעולם הקוסמטיקה, גם ד"ר עטר-שניר מחלקת את השיטות המקובלות להסרת שיער לשניים: לטווח קצר ולטווח ארוך (במקרה הטוב - לצמיתות), מהן גילוח, שהיא כידוע שיטה זמנית, היא הכי שכיחה. בניגוד למיתוס הרווח, הגילוח לא גורם לעלייה בצמיחת השיער ולא גורם לשיער לגדול כהה ועבה יותר. אבל כמובן שהוא יעיל לימים בודדים ויש להתחשב בעובדה הזו. "למעשה, אין שיטה אחת שהיא מושלמת ומתאימה לכל המטופלים", אומרת ד"ר עטר־שניר.

 

"תמיד יש לקחת בחשבון גורמים כגון מצב רפואי בסיסי שעלול כשלעצמו להיות הגורם לשיעור יתר, גודל ומיקום איזור הטיפול, גיל המטופל, רצון המטופל וכמובן - מיומנות המטפל בשימוש במכשירים השונים.

 

"יש להבחין בין שיעור יתר בקרב בנות ובקרב בנים. מבחינה חברתית תופעת שיעור היתר בעייתית יותר אצל בנות היות וגם אם ילד או נער הינו שעיר במיוחד, בחברה שלנו זו תופעה מקובלת יותר. אנו בוחרים להתחיל את השיטה המתאימה ביותר בהתאם לגיל, וכמובן בהתאמה לחומרה של הבעיה ולאיזור הגוף הבעייתי".

 

 (צילום: shtterstock) (צילום: shtterstock)
(צילום: shtterstock)
 

 

מאיזה גיל מותר להסיר שיער?

"כשמדובר בילדים צעירים הסובלים משיעור יתר, ייתכן שהתופעה נובעת מסיבות הורמונליות או על רקע גנטי (רוב המקרים). לרוב מדובר בשיעור יתר בפנים, בגבות ובגב. היום פונים בגיל מאוד צעיר עקב הערות של ילדים אחרים ומחפשים פתרונות. במקרים אלה צריך כמובן לחזק את הילדים האלה גם עם תמיכה מהבית, ולהציע טיפולים מקומיים וקלים יותר.

 

"אמנם היום מכונים מציעים טיפול בלייזר גם לילדים צעירים מאוד, אבל מומחים רבים בעולם לא ממליצים על טיפול זה לפני השלמת גיל ההתבגרות והתייצבות המצב ההורמונלי וקבלת מחזור סדיר אצל בנות. טיפול בגיל מוקדם יחסית עלול להוביל לכך שהגוף יצמיח שוב שיער לאחר תקופה מסוימת. יחד עם זאת, אין היום בעולם התוויה חד־משמעית נגד שימוש בלייזר מתחת לגיל 20 ומדובר בתעשייה שלמה. אין הוכחה חד־משמעית לכך שישנה סכנה ממשית בשימוש במכשירים אלה, אך שימוש לא מקצועי ולא זהיר בגיל מוקדם עלול לגרום לכוויות שיובילו להצטלקות העור, לשינויים בפיגמנטציה ולאדמומיות".

 

איך בוחרים את השיטה המתאימה?

אורנה ובר, יו"ר ארגון הקוסמטיקאיות בישראל, מסבירה: "רוב השיטות להסרת שיער כיום טובות, אך הכלל החשוב ביותר זה לדעת מי איש המקצוע שמבצע את הטיפול. הצלחת הטיפול טמונה במיומנות באבחון (צבע העור וסוג השערה: עבה, דקה, פלומתית, כהה או בהירה) ובמיומנות בהסרה עצמה. אני ממליצה לעשות סקר שוק ולבדוק אם הגורם המטפל שבחרתם מוכר ומומלץ".

 

האם אפשר לדבר על הסרה לצמיתות?

יפית רפאל טוענת שאף טיפול לא יכול להבטיח הסרה לצמיתות, כי תמיד יש סיכוי שחלק לא נקלט או יצמח מחדש. ובר, לעומת זאת, אופטימית: "מניסיון של שנים בכל מיני שיטות להסרת שיער, אני בהחלט יכולה לומר שיש תוצאות של הסרה לצמיתות. ברגע שהשערה מתנתקת ממקור המזון שלה, שהוא כלי הדם, היא 'מתה' ונעלמת לצמיתות".

 

סייעו בהכנת הכתבה: יפית רפאל, מנכ"ל מרכזי רונית רפאל – מדע היופי; ערן שלינגבאום, סמנכ"ל מוצרים ופיתוח עסקי באמריקן לייזר; ד״ר ורד עטר־שניר, מומחית לרפואת עור ורפואת עור ילדים; ואורנה ובר - יו"ר ארגון הקוסמטיקאיות בישראל.

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הסרת שיער: חד וחלק
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים