שתף קטע נבחר

מחקר מצא: כמה ניסיונות לוקח למעשן ממוצע להיגמל

מחקר חדש שכלל מאות מעשנים בקנדה מגלה כי נדרשים עשרות ניסיונות עד שמצליחים להיגמל מהעישון. החוקרים: "גם אם המעשנים נכשלו 10 פעמים, אין פירושו של דבר שלא יצליחו בהמשך"

לא כל כך פשוט להפסיק לעשן: חשבתם שנדרשים רק נסיונות בודדים עד שמצליחים באמת להפסיק לעשן? כנראה שטעיתם. מחקר חדש מגלה שמספר ניסיונות הגמילה גבוה בהרבה. הממצאים פורסמו בגליון האחרון של כתב העת BMJ Open.

 

במחקר השתתפו מעל 1,200 מבוגרים מעשני בקנדה. המספר הממוצע של ניסיונות גמילה מעישון הגיע ל-30. "כבר זמן רב אנו מדברים על 5 עד 7 ניסיונות גמילה בממוצע עד שמפסיקים לעשן", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר מייקו צ'ייטון מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת טורונטו, "אבל במחקר המספרים האמיתיים היו גבוהים הרבה יותר".

 

ההערכות הקודמות הנמוכות יותר בנוגע לניסיונות הגמילה הגיעו ממספר מחקרי עבר, שהיו מבוססים על אלה שהצליחו להיגמל מעישון. עם זאת מחקרים אלה לא ליוו אנשים שלא הצליחו להיגמל.

  

קיראו עוד על נזקי העישון

ארה"ב: תמונות זוועה על חפיסות הסיגריות

הכירו: 5 המחלות החדשות שנגרמות מעישון

תמונות קשות: מה קורה בגוף אחרי שאכטה אחת

 

30 ניסיונות עד שמפסיקים לעשן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
30 ניסיונות עד שמפסיקים לעשן(צילום: shutterstock)

 

החוקרים: לא להתייאש - עד שמצליחים

במחקר הנוכחי, החוקרים ניתחו נתונים מ-1,277 אנשים בחבל אונטריו שבקנדה, אחריהם עקבו במשך 3 שנים. בתחילת המחקר בשנת 2005, המשתתפים דיווחו על מספר הפעמים הזכורים להם בהם ניסו להפסיק לעשן.

 

בכל שישה חודשים נערך מעקב חוזר אחרי הנבדקים, בו נשאלו על ניסיונות נוספים שלהם לגמילה. ניסיון גמילה מעישון נקבע כמוצלח כאשר הנבדק דיווח כי לא עישן במשך שנה אחת לפחות לאחר הגמילה.

 

באמצעות מודלים חישוביים, מצאו החוקרים כי נדרשים כאמור כ-30 נסיונות גמילה בממוצע, עד להצלחה מוחלטת של הפסקת העישון.

 

"אנשים די גרועים בלזכור אירועים שקרו במהלך חייהם", הוסיף ד"ר צ'ייטון, "המחקר החדש מייצג טוב יותר מה עוברים מעשנים במהלך חייהם, אבל הוא לא אומר שבוודאות תצליח להפסיק גם אחרי 30 ניסיונות, או שלא תצליח לאחר ניסיון אחד".

 

המטרה המרכזית של החוקרים, להסביר למעשנים שגם אם נכשלו 10 פעמים בניסיונות הגמילה, אין פירושו של דבר שלא יצליחו בהמשך. עם זאת, 30 ניסיונות גמילה עלולים להימשך גם 10 שנים ויותר, ולכן חשוב לנסות להתחיל להיגמל כבר בגיל צעיר".

 

בישראל מעשנים יותר מאירופה

על פי תוצאות סקר שנערך בשנת 2014, שיעור המעשנים בישראל עומד על כ-19.7% בקרב בני 21 ומעלה. 26% מכלל הגברים בישראל מעשנים ו-13.6% מכלל הנשים בישראל מעשנות.

 

שיעור העישון בקרב גברים בישראל גבוה במעט מהממוצע הכולל במדינות האיחוד האירופי (24.2%), אך שיעור העישון בקרב נשים בישראל נמוך במעט ביחס אליו (15.5%).

 

מסקירה ארוכת שנים, משנות ה-80 ועד היום, עולה כי חלה ירידה חדה באחוז המעשנים בישראל. לפי הדו"ח, ב-35 השנים האחרונות ירדה כמות המעשנים בקרב הגברים היהודים ב-51%, הנשים היהודיות רשמו אחוז ירידה דומה - 52%.

 

כיום, אחוז המעשנים הגבוה ביותר הוא בקרב הגברים הערבים (כ-45%), אחריהם הגברים היהודים (כ-20%), אחריהם הנשים היהודיות (כ-15%) ואחריהן הנשים הערביות (כ-7% בלבד).

 

עוד עולה כי שיעור העישון באוכלוסייה הערבית עומד על 25.2% ו- 18.5% באוכלוסייה היהודית. כ-37% מהמרואיינים שאינם מעשנים דיווחו כי הם חשופים לעישון פאסיבי.

 

כ-30% מהיהודים ולמעלה ממחצית מהערבים דיווחו על חשיפה לעישון פאסיבי. המקומות המועדים ביותר לחשיפה לעישון פאסיבי היו בית המגורים (נשים) ומקום העבודה (גברים).

 

על פי הערכות, בשנת 2015 עמדה צריכת הסיגריות הלאומית על כ-283 מיליון חפיסות. במצטבר זוהי ירידה של כ-19% בארבע השנים האחרונות.

 


צפו בסרטון פרסומת נגד עישון של האגודה למלחמה בסרטן:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה ניסיונות לוקח להיגמל?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים