שתף קטע נבחר

צילום: EPA, רויטרס

סיפורו של בוריס ג'ונסון: המנצח הגדול בבריטניה, למרות אבא

הפוליטיקאי הצבעוני שהוביל את בריטניה אל מחוץ לאיחוד, ועשוי להיות רה"מ הבא שלה, נתקל בהתנגדות בני משפחתו. בעיקר הכוונה לאביו סטנלי, מראשוני הנציגים הבריטים בקהילה האירופית בשנות ה-70 וממובילי קמפיין ההישארות. ולמרות המחלוקת האידיאולוגית, האב דווקא מפרגן אחרי משאל העם

 

 

בוריס ג'ונסון  הוא המנצח הגדול של משאל העם בבריטניה ויש מי שמסמן אותו כראש הממשלה הבא. לכל אורך הקמפיין שהוביל ליציאת בריטניה מהאיחוד האירופי, נתקל חבר הפרלמנט הצבעוני בהתנגדות מבית: אביו סטנלי (חבר פרלמנט לשעבר), אחותו רייצ'ל ואחיו ג'ו (שמכהן כיום כחבר פרלמנט) - שלושתם הודיעו שהם תומכים בהישארות של בריטניה באיחוד. רק בוריס ואמו שרלוט הודיעו כי יצביעו בעד עזיבה. אולם לאור התוצאות הדרמטיות של משאל העם ביום חמישי, אתמול (שבת) האב כבר נשמע קצת אחרת.

 

כשנשאל על סיכויי בנו להחליף את דיוויד קמרון ולהתמנות לראש הממשלה הבא של בריטניה, אמר האב: "אם אדם מצליח להביא 17.5 מיליון איש להצביע עבור התוכנית שלו – כמובן עם שאר מובילי ב'ברקסיט' – מגיע לו מקום ברשימה".

 

בריטניה בחרה לצאת מהאיחוד - כתבות נוספות:

 

עמדה זו נמצאת בניגוד מוחלט לדעה שהציג סטנלי ג'ונסון בדבקות ובאדיקות לאורך התקופה האחרונה, נגד המחנה שהוביל בנו. ג'ונסון האב הוא פוליטיקאי לשעבר, חבר פרלמנו מהמפלגה השמרנית, סופר ומומחה לסוגיות סביבה ואכלוס. הוא היה יו"ר משותף של קבוצת "אנשי איכות הסביבה עבור אירופה" - שסייעו לקמפיין שקרא לבריטים להשאר באיחוד האירופי.

מימין: האב, משמאל: הבן  (צילום: MCT, 	gettyImage  ) (צילום: MCT, 	gettyImage  )
מימין: האב, משמאל: הבן (צילום: MCT, gettyImage )

משפחת ג'ונסון. משמאל: בוריס ()
משפחת ג'ונסון. משמאל: בוריס
   

רק לפני כשבוע הוא פרסם מאמר ב"טלגרף" תחת הכותרת "למה נשארתי תומך של בריסל", שבו הסביר מדוע הוא בעד הישארות בריטניה באיחוד האירופי. הוא סיפר על ימיו כנציג בריטי בקהילה האירופית בבלגיה בתחילת שנות ה-70, ועל כך שגם בנו בוריס גדל שם ולמד בבית ספר בינלאומי.

 

"היינו 'אירופאים טובים' והיינו גאים בכך", כתב. "תומכי העזיבה טוענים שהאיחוד האירופי בירוקרטי מדי, עולה יותר מדי. המילה 'בריסל', אם להיות הוגנים, עמוסה בקונוטציות שליליות. אבל אני לא חושב שצריך לזנוח את הפרויקט האירופי. כן, יש בו הרבה דברים שגויים, אבל לדעתי שום דבר שבריטניה ואחרות לא יכולות לתקן. אז אני חולק על תומכי העזיבה, כולל בוריס".

 

כריזמה, צבעוניות, פה גדול

ביום שישי בבוקר, אחרי שהתברר שכמעט 52% מאזרחי בריטניה תמכו בעזיבת האיחוד, הודיע קמרון בשידור חי שיתפטר מהתפקיד עד אוקטובר. לפי סוכנות ההימורים לדברוקס, ג'ונסון הוא הפייבוריט להחליפו. ברשימת המועמדים נמצאים גם שרת הפנים תרזה מאי ושר המשפטים מייקל גוב, שיחד עם ג'ונסון הוביל את הקמפיין לעזיבת בריטניה את הגוש האירופי. גם שרי קבינט נוספים עשויים להתמודד על המשרה המתפנה.

 

עוד כתבות על בוריס ג'ונסון:

 

ג'ונסון (51), המכונה "בוריס הליצן", הגיע לפוליטיקה מעולם התקשורת, והעולם זכה להכיר אותו בשל הצבעוניות, הכריזמה והעובדה שעמד בראש העיר לונדון. הוא ייזכר כמי שעמד בראשה בזמן האולימפיאדה ב-2012 וגם כזה שהכניס שירות השכרת האופניים למרכז העיר.

 

 

מורשת ג'ונסון. אופניים ציבוריים בלונדון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מורשת ג'ונסון. אופניים ציבוריים בלונדון(צילום: AFP)

ידוד ישראל ומתנגד ל-BDS. ג'ונסון בשוק מחנה יהודה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ידוד ישראל ומתנגד ל-BDS. ג'ונסון בשוק מחנה יהודה(צילום: gettyimages)

בנאום הניצחון שלו אמר כי "חשוב לציין כי אין צורך להזדרז, וכמו שראש הממשלה אמר, דבר לא ישתנה בטווח הזמן הקרוב". לדבריו, בריטניה תרוויח בעתיד מהצבעתה לעזוב את האיחוד: "נוכל למצוא שוב את הקול שלנו בעולם, כמדינה עם הכלכלית החמישית בגודלה בעולם. אני חושב שיש לנו הזדמנות נפלאה - אנחנו יכולים להעביר את החוקים ולקבוע את רמת המסים בדיוק על פי צרכי הכלכלה הבריטית".

 

בלונדון רוב גדול דווקא תמך בהישארות באיחוד - כ-60% מהמצביעים בבירה – ולאחר היוודע התוצאות בשישי בבוקר זכה ג'ונסון לקריאות בוז וגנאי בעת שעזב את ביתו. "חלאה", צעקו לעברו מפגינים.

 

במהלך הקמפיין השווה ג'ונסון בין האיחוד האירופי לבין אדולף היטלר, וטען שמטרת הגוש בן 28 המדינות הוא ליצור מדינת-על דומה בדיוק לניסיון של המנהיג הגרמני ושל הקיסר הצרפתי נפוליאון בונפרטה לשלוט ביבשת האירופית. "ההיסטוריה אופיינה בניסיונות חוזרים של אנשים לגלות מחדש את הילדות האבודה של אירופה על ידי הניסיון לאחד אותה. נפוליאון, היטלר, אנשים שונים ניסו לעשות את זה - וזה הסתיים בצורה טרגית. האיחוד האירופי הוא ניסיון לעשות זאת בשיטות שונות". 

הצעירים בלונדון מאוכזבים מתוצאות משאל העם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הצעירים בלונדון מאוכזבים מתוצאות משאל העם(צילום: AFP)

 (צילום:AP) (צילום:AP)
(צילום:AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ג'ונסון נשוי לעורכת הדין רינה ווילר, שאיתה החל במערכת היחסים עוד כשהיה נשוי לאשתו הראשונה. שמו נקשר גם בשמה של האמנית הלן מקינטייר, שנפרדה מבעלה לאחר שבבדיקת דם התברר כי הוא אינו אביה של בתה. בקרב הקהילה היהודית בלונדון הייתה בעבר תמיכה רבה בג'ונסון, בין היתר עקב שורשיו היהודיים (אבי סבו היה יהודי שחי ברוסיה) והתבטאויותיו נגד החרם האקדמי על ישראל.

 

אירופה דוחקת את בריטניה: החוצה מהר

קמרון הבהיר שישאיר ליורשו את מלאכת הפעלת "סעיף 50" ואת המגעים ליציאה, אבל לראשי האיחוד האירופי אין זמן והם דורשים מבריטניה הכרעה וגירושים מהירים. שר החוץ הגרמני פרנק וולטר שטיינמאיר אמר היום בפגישת שרי החוץ האירופים כי "בריטניה חייבת להפעיל את סעיף 50 בהקדם האפשרי כדי שלא נישאר תקועים בדרך ללא מוצא, ונוכל להתמקד בעתידה של אירופה".

 

שר החוץ הצרפתי ז'אן-מארק איירו הוסיף שבריטניה חייבת להפעיל מיד את "סעיף 50", וכי קמרון חייב לפרוש ולאפשר למנהיג חדש לנהל את הליך היציאה מהאיחוד. איירו אמר בתום ישיבת החירום בברלין של שרי החוץ של גרמניה, צרפת, הולנד, איטליה, בלגיה ולוקסמבורג, כי יש דחיפות לנוכח ההשלכות הכלכליות והפוליטיות מהמהלך הבריטי. שר החוץ ההולנדי ברט קונדרס אמר כי "צריך להפוך דף. אירופה אינה יכולה לקבל ואקום פוליטי ולא לשדר עסקים כרגיל".

 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הביעה צער עמוק על החלטת אזרחי בריטניה, והוסיפה: "סוגיית תחילת השיחות לא אמורה להימשך לנצח, אבל הכול תלוי בבריטניה".

 

נשיא הנציבות האירופית ז'אן-קלוד יונקר אמר בראיון לרשת ARD הגרמנית כי המשא ומתן על ההיפרדות מבריטניה צריך להתחיל מיד: "הבריטים הכריעו שהם רוצים לעזוב את האיחוד האירופי, ולכן אין טעם לחכות עד אוקטובר כדי לנסות לשאת ולתת על תנאי העזיבה".


פורסם לראשונה 25/06/2016 21:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT, 	gettyImage
סטנלי ג'ונסון (מימי) והבן בוריס. זכרונות מבריסל
צילום: MCT, gettyImage
מומלצים