שתף קטע נבחר

לראשונה מאז השואה: תנועת נוער בוורשה

תנועת נוער יהודית ציונית קמה מחדש בוורשה, לאחר שבעה עשורים - מאז השואה: בקן "השומר הצעיר" סניף ורשה מעבירים המדריכים פעילויות בנושאי יהדות וערכים יהודיים, ומקווים להפגיש בין בני נוער יהודים: "כילד זה חסר לי מאוד, אז רציתי ליצור את ההזדמנות הזו עבור הדור הבא"

 

70 שנה אחרי השואה - שוב תנועת נוער יהודית וציונית: לראשונה על אדמת פולין - סניף וורשה של “השומר הצעיר”. את התנועה הקים אמיל ג'זווסקי, עוזרו האישי של הרב הראשי של פולין. ג'זווסקי יגיע היום לישראל כדי להשתתף בועידת ROI של יזמים יהודים מכל העולם.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >> 

 

הרעיון ניטע לראשונה במוחו של אמיל כשהיה בן 16. חבר הזמין אותו לבקר במחנה של "הצופים" הפולנים, ולהעביר פעולה על התרבות והערכים היהודיים. בערב מול המדורה, שמע לראשונה מהמדריכים שלפני השואה היו קבוצות יהודיות רבות בתוך "הצופים", וגם תנועות נוער יהודיות נפרדות. לדבריו, הוא עצמו היה יוצא בילדותו למחנה קיץ יהודי, אבל זו הייתה חוויה חד-פעמית, ולא פעילות שמתקיימת לאורך השנה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות  

 

לפני כשנתיים פגש במקרה בשני צעירים ישראלים, בארוחת ליל שישי לציון שנה לפעילות של סניף "מכבי" (מועדון ספורט יהודי) בוורשה, אחד מהם היה שליח של "השומר הצעיר" באירופה. אמיל שמע מהם רבות על "השומר הצעיר" ועל ההיסטוריה של התנועה וגבורת חבריה, דרך הסיפור של מרדכי אנילביץ', מפקד מרד גטו ורשה – ממנהיגי התנועה. תוך זמן קצר הקדישו השלושה את כל זמנם הפנוי לבניית מחודשת של התנועה בוורשה.

 

הפעולות - בנושאי יהדות

פעילות "השומר הצעיר" המתחדש פורסמה על גבי פוסטרים שנפרסו בקהילות היהודיות, בארגונים יהודיים,

בבתי ספר ובתי כנסת. בעקבותיהם קיבל אמיל שיחת טלפון מנערה בת 16 בשם נינה נווקוואסקה. כילדה קטנה הלכה נווקוואסקה ל"צופים" הפולנים, כמו כל חבריה - אבל כשרצתה להפוך למדריכה, גילתה כי הדבר נבצר ממנה: טקס השבועה היה נוצרי.

 

נווקוואסקה החליטה להקים קבוצה יהודית עצמאית, וברגע ששמעה על תקומת "השומר הצעיר", התקשרה לאמיל וביקשה להצטרף יחד עם הקבוצה שהובילה.

 

כך ניפגשים בשנה האחרונה, פעם בשבוע, עשרות ילדים ובני נוער מהקהילה היהודית בוורשה - לפעולות של תנועת "השומר הצעיר". לצד גיבוש כוללות הפעולות ערכים יהודיים ולימודי יהדות. התנועה מעודד את החניכים לקחת אחריות, לעצב את עתידם, לצאת להכשרה ולהצטרף לצוות ההדרכה בגיל המתאים - ובכך לשמור על המסורת, ולהרחיב את המעגלים.

 

"לבנות חברויות עם ילדים יהודים אחרים"

הקהילה היהודית בוורשה מונה כמה אלפי יהודים (ההערכות משתנות ונעות בין 2,500-5,000 חברי קהילה, לפי שיוך למוסדות), ונחשבת לגדולה ביותר בפולין. יש בה הם מתחלקים בין שתי קהילות רפורמיות ושלוש קהילות אורתודוכסיות.

 

 

ההערכה היא שבפולין חיים כיום כ-25 אלף יהודים - מספר מזערי בתוך אוכלוסייה של 40 מיליון תושבים, ויחסית למספר היהודים שחיו בה לפני השואה: 3.5 מיליון. לפני המלחמה פעלו בפולין כל תנועות הנוער היהודיות של אותה התקופה, ובהן "הצופים", "השומר הצעיר", "בני עקיבא", "גורדוניה", בית"ר, "הבונים", "דרור" ועוד.

 

 

ג'זווסקי אמר כי "מתוך ההיכרות והמעורבות העמוקה בקהילה היהודית, ראיתי שיש צורך ליצור מקום שיהווה פלטפורמה עבור ילדים ובני נוער מהקהילה היהודית ללמוד על התרבות והערכים היהודיים, לחזק את הזהות והשייכות שלהם לקהילה, ולבנות חברויות חזקות עם ילדים יהודים אחרים.

 

"כילד זה חסר לי מאוד, אז רציתי ליצור את ההזדמנות הזו עבור הדור הבא. אני מקווה שבעתיד הקרוב נוכל להוביל ולמצוא שותפים שיפתחו סניפים נוספים של 'השומר הצעיר' בפולין, ובתקווה שגם תנועות נוער אחרות כמו בית"ר ו'בני עקיבא'", הוסיף.

 

ג'זווסקי ישתתף השבוע בועידה השנתית העשירית של קהילת ROI שתיערך בירושלים. ROI היא רשת בינלאומית של צעירים אקטיביסטים, יזמים ומובילי שינוי מהעולם היהודי. חברי הקהילה מגיעים מעשרות מדינות ברחבי העולם, ופזורים בתפקידי מפתח במגוון תחומים וביניהם פוליטיקה, שינוי חברתי, כלכלה, תרבות, היי-טק, תקשורת ואמנות. הקהילה היא חלק מקרן שוסטרמן, ארגון גלובלי שפועל להעצמת צעירים המניעים שינוי בזירה הבינלאומית ובעולם היהודי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים