שתף קטע נבחר

ריקול של איקאה בארה"ב: 29 מיליון שידות אחרי ש-6 ילדים נמחצו למוות

התאונות קרו לילדים בני פחות מ-4 בתקופה שבין 1989 ועד פברואר 2016. אחת האימהות שבנה בן השנתיים נהרג ב-2014, תובעת את איקאה. מדובר בריקול וולונטרי: החברה תאסוף את השידות ותזכה, אך אלו מהצרכנים שירצו לשמור אותן, יקבלו ערכות קיבוע

איקאה הכריזה על ריקול של 29 מיליון שידות בארה"ב, אחרי ש-6 ילדים בני פחות מ-4, נמחצו מהן למוות ולפחות 36 ילדים נפצעו מהשידות שנוטות ליפול אם הן לא מקובעות לקיר. התאונות קרו בין 1989 לפברואר 2016. הריקול הנוכחי הוכרז בעקבות המקרה האחרון שאירע לתינוק טד מק'גי מפנסילבניה, שנהרג משידת MALM. שלושה מהילדים נהרגו מפגיעת שידות מסוג MALM והאחרים נפגעו מ"שידות נוספות" ששמותיהן לא פורטו. 

 

טד מק'גי, התינוק שנהרג בפברואר 2016 ושידת MALM ()
טד מק'גי, התינוק שנהרג בפברואר 2016 ושידת MALM

 

מדובר באיסוף וולונטרי: החברה תאסוף את השידות ותזכה את בעליהן, אך אלו מהצרכנים שירצו לשמור אותן, יקבלו ערכות קיבוע. לפי דיווח של ABC news, לקוחות שקנו את השידות בין 2002 ל-2016 יהיו זכאים להחזר כספי מלא. לקוחות שרכשו אותן לפני 2002, יקבלו זיכוי חלקי לקנייה באיקאה. כל זה נעשה בתיאום עם הנציבות האמריקנית לבטיחות מוצרי צריכה (CPSC).

 

איקאה מסרה כי כבר חילקה 300 אלף ערכות קיבוע לצרכנים. עד האיסוף או הקיבוע, הנציבות מבקשת מצרכנים לאחסן את השידות במקום בטוח שילדים לא יוכלו להגיע אליהן.

 

שידות מסוג MALM באתר איקאה ישראל ()
שידות מסוג MALM באתר איקאה ישראל

 

החברה כבר הכריזה על חלוקת ערכות קיבוע ביולי 2015

האיסוף הזה נעשה אחרי שהחברה דיווחה על סכנה בשידות ביולי 2015, אך לא אספה אותן, אלא שלחה צוותים שיקבעו אותן לקיר. איקאה פרסמה אז שבעקבות מותם של שני ילדים, היא מציעה לצרכנים בצפון אירופה פתרון לקיבוע 27 מיליון שידות לקיר, כיוון שהן עלולות להתהפך ולגרום לתאונות הימחצות.

 

 

פטי לובל, מנהל הפרסום של איקאה בארה"ב, מסר אז בהצהרה מטעמו כי החברה מביעה צער עמוק על מקרי המוות, ומקווה כי "מאמציה ימנעו טרגדיות נוספות". ההכרזה על ריקול נעשית כאמור, בעקבות מקרה המוות האחרון של טד מק'גי מפברואר 2016.

 

בעקבות מקרה זה, באיקאה הסבירו שוב כי השידה לא הייתה מחוברת לקיר. עוד מסרו אז כי החברה חוקרת את נסיבות המקרה, ובוחנת את המשך שיווק המוצר.

 

אם תובעת את איקאה על מות בנה בן השנתיים

במקביל, אם תובעת את איקאה אחרי שבנה בן השנתיים נהרג כך ב-2014. ג'וסלין קולאס מפנסילבניה ניסתה להנשים את בנה אחרי שנמחץ בין השידה למיטה. מותו הוכרז שעות לאחר מכן.

 

בתביעתה היא טוענת שהחברה כשלה בלהזהיר צרכנים שהשידות האלה עלולות ליפול קדימה בשל כובד משקלן ומשקל תכולתן. התביעה הוגשה במאי 2015. בתשובתה לתביעה, איקאה הכחישה כל האשמות בנוגע לפגם במוצר, לעיצוב ותכנון בעייתיים, לרשלנות ולאזהרות לא מספקות לצרכן. עוד טענה כי בארה"ב, ילד נהרג כל שבועיים מתאונה עם מכשיר או ריהוט ביתי.

 

גם בישראל נמכרות שידות מסדרת MALM

ומה לגבי ישראל? איקאה ישראל מוכרת בארץ שידות מסדרת MALM וכן שידות נוספות.

 

ביולי 2015, איקאה ישראל מסרה בתגובה לחלוקת ערכות הקיבוע לשידות, כי הידיעה שפורסמה בכלי התקשורת בארה"ב היא תוצר של "קמפיין בטיחות ברהיטים" המתנהל בארה"ב בשיתוף איקאה, הקורא לכלל הציבור לקבע רהיטים לקיר. "גם איקאה ישראל מבקשת להזכיר כי קיבוע רהיטים לקיר יוודא את בטיחות ילדיכם", מסרה. כעת מתגלה שלא מדובר בקמפיין בטיחות, אלא באיסוף של ממש.

 

תגובת איקאה ישראל: "הריקול אינו מיועד ואינו מבוצע בישראל ובמדינות נוספות מלבד צפון אמריקה. מקור הריקול הינו תקן מקומי וולונטרי הנוגע ליציבות השידות ואינו קיים במדינות אחרות מלבד ארה״ב וקנדה. אנו באיקאה ישראל, מקפידים לתקשר את ההוראות המנחות לקבע את השידה לקיר, ומבקשים מלקוחותנו לוודא כי הרהיטים בביתם מקובעים לקיר על פי ההנחיות. איקאה ישראל פועלת כל העת למען בטיחות לקוחותיה ועל פי הנחיות החוק והתקינה במדינת ישראל".

 

עוד נאמר בתגובה: "איקאה סיפקה מאז ומתמיד, לכל רהיט שיש לקבעו לקיר, אביזר קיבוע מתאים באריזת המוצר המקורית. לקוחות שמעוניינים לקבל שוב את אביזר הקיבוע, מוזמנים להתקשר לשירות הלקוחות של איקאה ולקבל את אביזר הקיבוע".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים