שתף קטע נבחר

דירוג בתי החולים: איפה תקבלו טיפול מהיר - ואיפה תתעכבו

משרד הבריאות פרסם דירוג גלוי של כל בתי החולים בישראל לשנת 2015 על בסיס 19 פרמטרים שונים. התוצאות: לאדם שעבר התקף לב עדיף להגיע לבית החולים מאיר; אחרי שבץ מוחי כדאי להגיע להדסה עין כרם ובמקרה של שברים בצוואר הירך, בתי החולים שמיהרו לאשפז היו אסף הרופא ולניאדו

משרד הבריאות מפרסם היום (ד') את מדדי איכות בתי החולים בישראל. הדו"ח מתייחס ל-19 פרמטרים שונים ונבחנו בסך הכול 90 בתי חולים ומוסדות אשפוז. זו השנה השנייה בה מתפרסם הדו"ח ובשנים הבאות התכנית תתרחב ותכלול היבטים נוספים בניטור איכות הטיפול. בשנה שעברה פורסמו ארבעה מדדים והשנה פורסמו 19 מדדים. עשרה מדדים מתייחסים לבתי החולים הכללים, ארבעה מדדים לבתי החולים הגריאטריים וחמישה מדדים עוסקים בבריאות הנפש. המדדים מתייחסים לשנת 2015.

 

התקף לב

התקפי לב הם אירועים שכיחים בעולם המערבי. בישראל עוברים כ-11,500 אנשים מדי שנה התקף לב. במשרד הבריאות בדקו ביצוע צנתור לב תוך 90 דקות מרגע ההגעה לבית החולים במטופלים עם אוטם חד בלב. בראש הרשימה נמצאים בית החולים מאיר (94%), קפלן (93%) והדסה עין כרם (92%). בית החולים היחיד שלא עמדו ביעד של 80% שקבע משרד הבריאות הוא בני ציון בחיפה.

 (צילום: אלעד גרשגורן)
(צילום: אלעד גרשגורן)

 

בנוסף, משרד הבריאות בדק מתן המלצה לאספרין לאחר התקף לב. אספירין מוריד את הסיכוי ללקות בשבץ מוחי ושבץ לב, ואת סיכויי התמותה. מחקרים הראו שהטיפול באספירין לאחר התקף לב מפחית את הסיכון לאירועים לבביים חוזרים ולתמותה ב-20%. במקומות הראשונים, עם 100% המלצות לנטילת אספירין, נמצאים בית חולים מאיר, בילינסון, העמק, הדסה הר הצופים ולניאדו.

 

בתי החולים שלא עמדו ביעד של 95% שהציב משרד הבריאות הם איכילוב, בני ציון ובית החולים הסקוטי. באופן מפתיע נמצא כי הרופאים ממליצים פחות למבוגרים על נטילת אספירין בשחרור.

 

מה השתנה משנה שעברה? קראו בדו"ח הקודם

 

שבץ מוחי

שבץ מוחי הוא מצב חירום רפואי וגורם תחלואה ותמותה מרכזי בישראל ובעולם. בארצות הברית, שבץ מוחי מהווה 5% מכלל מקרי התמותה בשנה. על-פי סקר של ארגון הנוירולוגים בישראל, בכל שנה מאובחנים כ-13 אלף מקרים.

 

משרד הבריאות בדק את פרק הזמן עד שבוצעה בדיקת סי.טי ראש לחולים שהגיעו תוך שלוש שעות וחצי מרגע הופעת התסמינים לשבץ מוחי. הסיבה לבדיקה נובעת מכיוון שאבחון מהיר של מקור הבעיה נחשב קריטי לקביעת המשך הטיפול בחולה. בתי החולים שביצעו את הבדיקה הכי מהר הם נהריה (23 דקות), הדסה עין כרם (24 דקות) והכרמל (31 דקות). בתי החולים בהם המתינו במשך הזמן הארוך ביותר הם: בני ציון (112.5 דקות), השרון (106 דקות) ואיכילוב (95 דקות).

 (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)

 

משרד הבריאות בדק גם טיפול בהמסת קרישים שניתן דרך הוריד לאחר אירוע שבץ מוחי. בעזרת הטיפול ממוססים את קריש הדם הגורם לשבץ ומחזירים את אספקת הדם לרקמת המוח הפגועה. המדד בחן מה שיעור המטופלים (ביחס של 1:1000) שהגיעו תוך 3.5 שעות לבית החולים, וקיבלו את הטיפול להמסת הקרישים או צנתור מוח בתוך פחות מ-8 שעות. בראש הרשימה: הדסה עין כרם (6.4), אסף הרופא (5.3), קפלן (4.1). בתי החולים בתחתית הרשימה: בני ציון (0.2), שערי צדק (0.5) ופוריה (0.5).

 

שבר צוואר ירך

שברים בצוואר הירך הם שכיחים בקרב קשישים, ומהווים מקור משמעותי לתחלואה ולתמותה. נשים סובלות יותר משברים בצוואר הירך, וזאת בשל הקצב המהיר של איבוד צפיפות העצם אצלן לעומת הגברים. מחקרים רבים מצאו כי המועד מרגע שקרה השבר ועד לביצוע ניתוח לתיקון, משפיע רבות על תוצאות הניתוח והשיקום. נמצא כי ניתוח תוך 48 שעות קשור באופן מובהק לירידה בשיעורי התמותה והתחלואה.

 

משרד הבריאות בדק מה אחוז המאושפזים שעברו את הניתוח הזה ב-48 שעות הראשונות. במקומות הראשונים נמצאים: לניאדו (92%), אסף הרופא (91%), השרון (89%) וסורוקה (89%). מי שלא עמד ביעד של 80% אלו בית החולים הסקוטי, פוריה, קפלן, וולפסון והעמק.

 

כיצד נבדקים בתי החולים?

אחת לרבעון כל בתי החולים בארץ מדווחים למשרד הבריאות על מדדי איכות. בהמשך, נדגמים באופן אקראי כ-25% מהמקרים המדווחים באופן אקראי. אחיות מפקחות מטעם התכנית הלאומית למדדי איכות, מאמתות למול הגיליון הרפואי של החולה בבית החולים את הנתונים.

 

בתי חולים שהיקף הפעילות השנתי שלהם נמוך מ-30 מטופלים לא נכללים בהשוואות בין בתי החולים. אך יחד עם זאת, בתי החולים קיבלו דיווח לגבי הממצאים שהתקבלו אצלם, גם אם מספר המטופלים היה נמוך. הדו"ח המלא צפוי להתפרסם בימים הקרובים באתר משרד הבריאות.

 

מרבית בתי החולים הגדולים בישראל לא מופיעים בראש הרשימה לעומת בתי החולים הבינוניים. ניתן להעריך שבגלל שבתי החולים האלו מטפלים בכמות גדולה של חולים ועם בעיות מורכבות יותר. הדו"ח לא עושה השוואה בין בתי חולים בעלי אותו גודל אלא נערכה השוואה כללית בין כל בתי החולים בישראל.

 

העומס בבתי החולים נמשך שנים. צפו בראיון עם שרת הבריאות הקודמת:

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutetrstock
מי עומד בזמנים?
צילום: shutetrstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים