שתף קטע נבחר

השפעות הגיל על הראייה - והפתרונות שיעזרו

התבגרות משפיעה על כל התחומים בחיים, בהם גם מצב העיניים והראייה. מה קורה לנו ככל שהשנים חולפות ומה נוכל לעשות כדי לשמור על העיניים?

בשיתוף לוכסוויז'ן

 

אחד התחומים המרכזיים המשתנים עם הגיל הוא תחום הראייה ומצב העיניים. החל מגיל 40, רובנו מתחילים לראות פחות טוב, זקוקים למשקפיים ומתחילים לסבול מתופעות כמו עין יבשה למשל. מה אפשר לעשות כדי להקל על החיים שלנו?

 

עוד כתבות בערוץ בריאות העין

  

עין יבשה

עין יבשה נגרמת כתוצאה מפגיעה בהפרשת דמעות לעיניים או מאידוי יתר שלהן כתוצאה מחוסר איזון באחת משכבות הדמעות.

 

ד"ר אודרי קפלן, מסבירה כי מחקרים מראים כי כ- 30% מבני ה- 50 ומעלה סובלים מעין יבשה וכי התופעה הולכת ומתרחבת אף יותר עם העלייה בגיל ובאה לידי ביטוי בירידה בהפרשת הדמעות ואף מלווה לעתים בתהליכים דלקתיים בעין החיצונית ובשינוי בהרכב הדמעות.

 

בנוסף היא אומרת כי נשים סובלות יותר מהתופעה, בעיקר בשל שינויים הורמונליים שהן עוברות בגילאים האלה.

 

התלונות הנפוצות לעין יבשה הן חוסר נוחות בעיניים, יובש, צריבה, גרד, עייפות, אודם ותחושה של חול בעיניים. בנוסף, לעתים למרות חוסר ההיגיון, ישנה דמעת מרובה. הדמעת נגרמת כרפלקס לתחושת היובש. עם זאת, דמעות אלה אינן מקלות על תחושת אי הנוחות כי אין להן את תכונות הסיכה של דמעות רגילות.

 

תחליפי דמעות מהווים כיום את הטיפול המקובל בעין יבשה. תחליפים אלו מנסים לחקות את מבנה הדמעות הטבעי, ומטרתם לשמור על לחות העין, ולשפר את הסיכה על גבי הקרנית, כדי לשפר את איכות הראייה.

  

ד"ר קפלן מוסיפה כי חשוב במקרים שבהם תחליפי הדמעות לא משפיעים לבדוק תהליכים דלקתיים שמתרחשים בעיניים, כמו למשל דלקת העפעף שיכולה לגרום ליובש.

 

תחליפי הדמעות שונים במרכיביהם הכימיים, בצורת הופעתם וברמת צמיגותם. השימוש בכל אחד מהמוצרים קשור לנוחות השימוש ולסיבת היובש וחומרתו.

 

 

שינויים הורמונליים עלולים לגרום לעין יבשה. גיל המעבר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שינויים הורמונליים עלולים לגרום לעין יבשה. גיל המעבר(צילום: shutterstock)

 

רואים פחות טב מקרוב - פרסביופיה

תופעה נוספת שמתרחשת באזור גיל ה-40 היא קושי בביצוע מטלות מטווח קרוב, והצורך להרחיק את העצמים מאיתנו כדי לראות טוב יותר. ענבר בכר, אופטומטרסטית בוגרת מכללת הדסה, מסבירה כי מדובר בפרסביופיה presbyopia - ירידה הדרגתית ביכולת של העין להתמקד באובייקטים קרובים.

 

לדבריה, פרסביופיה נגרמת באופן טבעי לכולנו במהלך החיים, כאשר איכות הראייה יורדת, בדרך כלל בסביבות גילאי ה- 40‏. חלק מהסימפטומים הטיפוסיים לפרסביופיה הם:

1. קושי בקריאה למרחקים קרובים יחסית (פרימרים),

2. כאבי ראש או עייפות מעבודה במרחק קצר

3. קושי להתרכז בעבודה או קריאה.

 

פעילויות שונות במהלך היומיום, דורשות מאתנו גמישות ראייתית, שמתבטאת במיקוד בעצמים קרובים (לדוגמא קריאת ספר או עיתון), ומיקוד בעצמים רחוקים (כמו לדוגמא התבוננות בנופים בעת טיולים ברחבי העולם).

 

"לא משנה כיצד אתם מנהלים חיים אקטיביים, אם אתם סובלים מבעיית ראיה כל הפעילויות הללו מאבדות מאיכותן ללא שימוש במשקפיים או עדשות מגע. הפתרון לפרסביופיה הוא פשוט ביותר- משקפי ראייה מולטיפוקל, או עדשות מגע מולטיפוקל, בהתאם לבחירתו של המטופל", היא מסבירה.

 

על מנת לטפל בפרסביופיה, האופטומטריסט שלכם יכול לעזור לכם לבחור את הפתרון הטוב והנוח ביותר המתאים לצרכיכם האישיים. אחד הפתרונות הנוחים ביותר, במיוחד לאנשים המנהלים אורח חיים אקטיבי או ספורטיבי הן עדשות מגע מולטיפוקליות, אשר מפחיתות את התלות של המשתמש במשקפיים ונותנות פתרון ראייתי לכל הטווחים.

 

בין אם אתם בעבודה, בבית, בנסיעות או בפעילות ספורטיבית, העדשות מעניקות נוחות תפקודית לכל אורך היום. וכמובן עוזרות לכם להיראות צעירים יותר ללא משקפיים על הפנים.

 

עדשות מגע מולטיפוקליות יכולות להיות פתרון טוב, כאמור, גם למי שעד היום הרכיב אך ורק משקפי ראייה. המלצת השימוש נתונה על פי הדרישות האינדיווידואליות שלכם בתור צרכנים, בין אם אתם מעוניינים להרכיב עדשות באופן קבוע בכל יום, או מעת לעת באירועים מזדמנים. ניתן למצוא עדשות מגע מולטיפוקליות בטכנולוגיות חדשניות, בהחלפה יומית או חודשית. חשוב להתייעץ עם אופטומטריסט מומחה טרם תחילת הרכבת עדשות המגע, על מנת שיתאים לכם את העדשות הנוחות והטובות ביותר עבורכם.

 

וטיפ נוסף למרכיבי עדשות מגע מולטיפוקליות, נוחות לאורך כל היום היא המפתח. הטכנולוגיה ממנה עשויות העדשות חשובה ביותר. ישנם פתרונות בדמות חומרים שונים, העלולים להשפיע באופן שונה על חוויית השימוש בעדשות מגע. חשוב להבין שגם בעדשות מגע המחיר הוא פקטור של איכות, נוחות וחדשנות טכנולוגית ההופכים את הרכבת העדשות לחוויה אחרת לגמרי.

 

בדיקת ראייה כדי לאבחן את הבעיה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בדיקת ראייה כדי לאבחן את הבעיה(צילום: shutterstock)
 

 

לבחור נכון את העדשות והמסגרות

מסגרות משקפיים עלולות לגרום לכאבים באזור האף, הסינוסים והעיניים. חלקן כבדות, לוחצות או לא מתאימות במידה ובצורה למבנה הראש. אצל אנשים מבוגרים הלחץ על גשר האף עלול לגרום לפצעים של ממש.

 

אביב בריל, אופטומטריסט, נותן כדוגמא את מסגרות הראייה של חברת סוויספלקס השוויצרית אשר החליטה לשים את נושא הנוחות במקום הראשון ולמצוא פתרון לקונפליקט שקיים כביכול בין נוחות לאופנה. סוויספלקס הביאה למהפכה בתחום נוחות המשקפיים, עם "מסגרות ללא מסגרת" (RIMLESS) קלות במיוחד (חלקן במשקל של 2.7 גרם בלבד), ללא ברגים, עשויות מחומר גלם היפו-אלרגני ומאפשרות לאופטומטריסט להתאים ולהרכיב מסגרת ללקוח לפי מבנה פניו.

 

בריל מספר כי לאחרונה השיקה חברת סוויספלקס קולקציות חדשות המביאות את הנוחות גם לעולם המסגרות המלאות ומסגרות החצי. גם בדגמים אלו, יכול הלקוח להרכיב לעצמו את המסגרת עפ"י טעמו האישי, מתוך מגוון רחב של צבעים וצורות.

 

מסגרת ללא מסגרת ( ) ( )
מסגרת ללא מסגרת

 



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttestock
לא רואים מקרוב? יש פתרון
צילום: shuttestock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים