שתף קטע נבחר

מנשנשים עולמות: סיורי אוכל

משכונת מאה שערים ועד שוק הכרמל: הסודות, הריחות והטעמים של סיורי האוכל שיפתחו בפניכם עולם חדש וטעים

אין משהו שיוצר חיבור טוב יותר למקום חדש מאשר האוכל. עבור פודיס, ובעצם לא רק עבורם, סיורי אוכל הם דרך נהדרת להכיר תרבויות חדשות ומקומות לא מוכרים. סיורי אוכל הם גם הזדמנות נפלאה להיחשף לעולמות קולינריים שמוכרים רק ליודעי דבר.

 

הסיורים האלה טובים לא רק לחובבי ההיסטוריה והבישול, אלא קודם כל למי שאוהב אוכל טוב. מובטח לכם שלא רק העיניים והאוזניים ייקחו חלק פעיל בכל אחד מהסיורים שמוצגים בכתבה זו, אלא גם הפה והאף. ההיכרות עם מדריכות הסיורים, שכל אחת מהן מביאה איתה אמביציה וקסם אישי שלא נגמר, הופכת את סיורי האוכל למנת כיף שלא תשכחו גם הרבה אחרי שתחזרו הביתה.

 

שוק הכרמל עם נורית גורן

במשפט אחד: סיור בין הדוכנים והמסעדות של שוק הכרמל ושל כרם התימנים עם מלכת השוק אדומת השיער, הזכורה מ"משחקי השף".

 

על המנחה: נורית היא אשת סוד של אחד השווקים המעניינים בארץ. היא יודעת הכול לפני כולם ומכירה באופן אישי את כל אחד מבעלי הבסטות. יש לה טונות של כריזמה אישית והמוח שלה מאחסן אנציקלופדיית שוק מלאה.

 

צפו בגילגול אותנטי של ג'חנון במהלך הביקור בשוק הכרמל:

מעבר לכך היא גם נכדתה של קצבית ממוצא גרמני שחיברה אותה לאוכל וגם מנהלת מסעדות בדימוס, שפרשה ממקצועה לאחר שעבדה במשך שנים בתחום, על מנת ללכת עד הסוף עם הלב שלה שנמצא, איך לא, בשוק.

לגלות את שוק הכרמל (צילום: איתן וקסמן ) (צילום: איתן וקסמן )
לגלות את שוק הכרמל(צילום: איתן וקסמן )
 

היא גרה כבר 8 שנים מעל שוק הכרמל, וחיה את המקום. אין סוד שעובר לידה מבלי להתגלות. יש לה אישיות כובשת, היא רבגונית, מצחיקה ורהוטה, ונראה כי הבסטיונרים בשוק מעריצים אותה.

 

תוכן הסיור: הסיור מתחיל עם כוס של משקה צונן שנורית הכינה באותו הבוקר ובחלוקה של סלי קניות לכל המשתתפים. לאחר מכן פוסעים הישר לתוך המרכז ההומה של השוק על מנת לטעום את הפלאפל הטעים ביותר בשוק, לפגוש את אשת המיצים העונתיים ולהכיר את "חנות הממתקים של נורית", חנות קטנטנה של דגים מלוחים ומעושנים הפועלת מאז ימי המנדט הבריטי.

 

לאחר מכן ממשיכים לחנות קפה שבעליה יפצח בשמחה בסונטה במיוחד עבורכם, ל"בית מרקחת של נורית" - חנות תבלינים מיוחדת במינה, ואז לבר שבו רוקחים את בירת "החתול השמן". בהמשך עוברים לסמטאות שכונת כרם התימנים, הסמוכה לשוק, ומגיעים למאפיה תימנית שבה מכינים את הפיתות הכי טעימות בעולם ואת הלחוח החלומי. בדרך לומדים על סכסוך החומוס הגדול ועל כל מיני סודות נוספים של השוק.

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

לסיום הסיור קופצים לביקור בחנות הממתקים הכי גדולה וצבעונים עם המון סוגי חלווה ואז לאחד הדוכנים המפורסמים בשוק שבו מכינים בוריק.

 

משך הסיור: כ-3 שעות

 

הערך המוסף: נורית מכירה את כל מה שמתרחש מאחורי הקלעים של השוק ההומה, את כל הגלגולים ואת הסיפורים העסיסיים ביותר והיא גם הראשונה לדעת על כל מה שחדש במקום. זה מאפשר לה להציג את השוק הססגוני מהפן האישי והמיוחד ביותר. נראה אתכם לא מתאהבים בשוק (וגם בה).

 

מחיר: 160 ש"ח

 

עוד משהו: הסיורים מתקיימים בימים שני-שישי ואפשר לשלב אותם עם סדנת בישול על גג ביתה של נורית.

 

פרטים ליצירת קשר: 054-3552611

  

שוק תלפיות עם נורית פורן

במשפט אחד: סיור בין הדוכנים והחנויות של שוק תלפיות שבחיפה עם מרקו פולו של השווקים הישראליים.

 

על המנחה: בגיל 40, לאחר שנים בהן עבדה בתעשייה בתור מנהלת ציי הרכב, נורית החליטה לחזור לשורשים, התחברה לזיכרונות הילדות של הטיול עם אמה בשוק ויצאה לדרך עצמאית בתור מורת דרך בשווקי אוכל בארץ ובעולם. היא מובילת דרך ודעה אמיתית שסוחפת אחריה והיא תגרום בהינף יד קלה ללכת אחריה לקצה העולם תוך כדי שאתם בולעים כל מילה שהיא אומרת.

מתי בפעם האחרונה הייתם בחיפה? ()
מתי בפעם האחרונה הייתם בחיפה?
 

תוכן הסיור: הסיור מציג את השוק של שכונת תלפיות בחיפה ואת הסביבה שלו. הוא מתחיל בביתה של אמנית טל גבעון, "כרמליסטית" שירדה לשכונה המעורבת שבה גדלה. היא תארח אתכם במרפסת הצופה לנמל חיפה עם דגים מלוחים ולחם כוסמין מהשוק ותספר את הסיפור המשפחתי שלה שנשזר בהיסטוריה ארץ ישראלית, ואת הסיפור האישי המדהים שלה שקשור באופן ישיר לשוק תלפיות.

נוף לנמל (צילום: מונט גלפז) (צילום: מונט גלפז)
נוף לנמל(צילום: מונט גלפז)

נורית מגישה הפתעה טעימה לפתיחת הסיור שתוגש עם ליקר ליצ'י שהיא רקחה בעצמה. לאחר מכן תקבלו עגלת שוק ונורית תוביל אתכם בין בנייני הבאוהאוס המצופים באבן ירושלמית, ומאפיינים את שכונת תלפיות ההיסטורית, לעבר מבנה עגול עצום מימדים בן 3 קומות ששימש בעבר כמבנה השוק.

 (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
(צילום: אבישג שאר-ישוב)

שוק תלפיות חיפה (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
שוק תלפיות חיפה(צילום: אבישג שאר-ישוב)

לאחר מכן הסיור ימשיך בשוק תוך כדי שנורית מתבלת את הסיור בסיפורים. תעצרו בדוכן חמוצים, תשמעו סיפורים מעניינים על ירקות שמעולם לא פגשתם ותמשיכו לחנות הדגים של כמאל שבה יכינו עבורכם סביצ'ה טרי.

 

לאחר מכן תעברו לדוכן הפלאפל, משם תמשיכו לעבר אימפריית הירוקים של רפי ואז לדוכן המיצים החדש של השפית הטבעונית ורד.

 

לאחר הפסקת התרעננות, תבקרו בחנות תבלינים של דוד שישלוף עבורכם מחברת מתכונים עתיקה עם תבלינים מרוקאים אסליים ותגיעו למעדנייה טבעונית שבה תטעמו פלטת ממרחים מיוחדת עם לחם טבעוני. לסיור הסיור תעצרו לטעימת בירות או לנשנוש שמח במיוחד בטברנה צבעונית של אילן פרון.

 

משך הסיור: כ-3 שעות.

 

ערך מוסף: היכרות עם אחד המקומות שטרם התגלו בו ניתן לצפות בדו קיום עדין בין עבר להווה ובין הקהילה הערבית והיהודית של חיפה.

 

מחיר: 150 ש"ח

 

משהו נוסף: נורית עורכת גם סיורי שבת מיוחדים בסמטאות תרשיחא, וגם סיורים מרתקים בשוק עכו.

 

פרטים ליצירת קשר: 052-8283022

 

שוק מחנה יהודה עם טלי פרידמן

במשפט אחד: חבילת בילוי קולינארי שכוללת סיור מודרך בין דוכני השוק, סדנת בישול ב"אטליה" (או ארוחת טאפסים על הגג) עם השפית טלי פרידמן שגדלה ליד השוק.

 

על המנחה: טלי פרידמן היא שפית ירושלמית בעלת 17 שנות ותק במקצוע הכי קשה ונחשק בעולם, מתוכן את עשר השנים האחרונות היא הקדישה לשוק מחנה יהודה. את ה"אטליה", סטודיו לבישול המתחבא במיקום חלומי בלב השוק ומשקיף אל רחובו הראשי, היא הקימה ב- 2009. מלבד הסיורים וסדנאות הבישול שטלי מנחה היא גם חברה בעמותת סוחרי השוק.

תוכן הסיור: הסיור של טלי יאפשר לכם להכיר באמת את האנשים שעושים את השוק מחנה יהודה לכל-כך מיוחד ואת האווירה ליוצאת דופן. בכל דוכן שבו עוצרים במהלך הסיור מדברים עם בעליו, מקבלים הסברים קולינריים על חומרי הגלם, שומעים סיפורים ואנקדוטות מהסוחרים, מקבלים טיפים, וכמובן זוכים לטעימות מהתוצרת של כל דוכן, שירפדו קצת את הבטן.

שוק מחנה יהודה - לא מה שחשבתם ()
שוק מחנה יהודה - לא מה שחשבתם
 

תוך כדי הסיור נבנה התפריט ונערכות הקניות לסדנת הבישול שתתחיל בהגעה אל האטליה. אל דאגה, את הקניות יסחבו עבורכם "הגמדים" שטלי תמצא בדרך. סדנאות הבישול של טליה הן סדנאות אקטיביות, המשמעות היא שכל המשתתפים מתפצלים לתתי-קבוצות, כשכל אחת מופקדת על חלק אחר בתפריט. בגמר הבישול תיהנו מפרי עמלכם – ארוחה ים-תיכונית אותנטית בלוויית יין משובח מבית יקב רמת הגולן. חשוב לציין כי הארוחה היא בשרית והתפריט מורכב מחמש עד שבע מנות.

 

משך הסיור: סיור עם סדנת בישול וארוחה נמשך כ-5 שעות, כאשר ישנה גם אפשרות לעשות את התוכנית המקוצרת שנמשכת כשעתיים וחצי ובה סיור עם ארוחת טאפסים על הגג הצופה על השוק.

 

ערך מוסף: הפן החינוכי והפן החווייתי נפגשים יחד לחוויה משותפת.

 

מחיר: לקבוצה של עד 15 משתתפים – 7,260 ש"ח (מחיר מינימום לפעילות). לקבוצה של 16-18 משתתפים – 484 ש"ח לאדם בתוספת 750 ש"ח בגין שירות. לקבוצה של 19-50 משתתפים – 550 ש"ח לאדם בתוספת 15% שירות (הארוחה נערכת על גג האטליה).

סלט שקדים של טלי פרידמן (צילום: itraveljerusalem.com) (צילום: itraveljerusalem.com)
סלט שקדים של טלי פרידמן(צילום: itraveljerusalem.com)
 

משהו נוסף: הסיורים מתקיימים בימים שני עד חמישי בבוקר, בשעה 09:30; או אחה"צ החל מהשעה 16:00; בימי שישי בשעה 08:30 בלבד

 

פרטים ליצירת קשר: 02-5370666 או 050-4619687 

  

עמק חפר עם local ways

במשפט אחד: סיור שאת התכנים שלו יתפרו במיוחד עבורכם, על מנת שתחוו את החוויה המקומית האולטימטיבית.

 

על המנחה: קלאודיה עלתה לישראל מארגנטינה בגיל 12 והרי"ש המתגלגלת שלה מוסיפה קסם לכל מה שהיא אומרת. חוץ מזה קלאודיה היא גם מורת דרך עם ניסיון של יותר מ-20 שנה שאוהבת את הסיפורים הפיקנטיים של המורשת ההיסטורית. בסיור איתה תשמעו את הסיפורים המרתקים ביותר של עמק חפר ותגיעו למקומות שמעולם לא שמעתם עליהם גם אם אתם תושבי העמק.

העוגות של שושנה (צילום: אלון תלמי) (צילום: אלון תלמי)
העוגות של שושנה(צילום: אלון תלמי)

גבינות משק יעקבס (צילום: אסף רונן) (צילום: אסף רונן)
גבינות משק יעקבס(צילום: אסף רונן)

תוכן הסיור: קלאודיה מציעה מגוון סיורים בעמק חפר, כשהסיור הקולינרי מתמקד בפן האישי של האנשים שעושים את העמק למקום כה טעים ומעניין. במהלך הסיור תוכלו להכיר את מי שמציע את האירוח הביתי בשיטת בר קיימא, את בתי הקפה והמסעדות הכפריים, את השדות האורגניים, את מחלבות הבוטיק ואת המאפיות.

 

הסיורים של קלאודיה יפגישו אתכם עם פינות החמד האמיתיות של עמק חפר ותכיר לכם את האנשים המעניינים ביותר שמביאים עם הסיפורים האישיים יוצאי הדופן, כמו תמי שעומדת מאחורי "המשאית האדומה", משפחת אליגוטה בעלת יקב גראז' שמייצר סן ז'ובזה נפלא ואילנה בעלת מחלבת הבוטיק "הגבניה" שהיא מפעל חיים של אישה אחת. בין לבין תשמעו סיפורי רכילות היסטוריים ואם תרצו תוכלו גם לשלב בסיור פעילות כמו סדנה להכנת בשמים בהתאמה לתכונות האופי.

ברקיז, דוכן נייד של אוכל יווני (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
ברקיז, דוכן נייד של אוכל יווני(צילום: לין לוי)
 

משך הסיור: אתם קובעים מראש את אורכו של הסיור.

 

ערך מוסף: להכיר את פינות החמד המוכרות רק למקומיים על מנת להרגיש את האותנטיות של המקום.

 

משהו נוסף: קלאודיה היא מומחית גם לתיירות צלבנית, גם לתיירות כפרית וגם ל- Agro Tourism שהיא תיירות חקלאית שמטרתה מינוף החקלאות לתיירות.

 

פרטים ליצירת קשר: 050-8780066

 

בני ברק עם חגית אברון

במשפט אחד: סיור החובק את כל ישראל עם אחת מאושיות הקולינריה היותר מעניינות שפועלות כיום בארץ.

 

על המנחה: חגית אברון, כתבת אוכל לשעבר של גלובס, מאמינה כי באמצעות האוכל ניתן להשיג קירוב לבבות, ומתוך אמונה זו היא משתמשת בקשרים שיצרה בקהילת האוכל של בני ברק על מנת להציג את הקהילה החרדית מהפן החדש.

 

תוכן הסיור: הסיור נועד להציג את ההתפתחות הקולינרית של ישראל מהזווית האנתרופולוגית-קולינרית מתוך כלל התרבויות הקולינריות שמתקיימות זו לצד זו בארץ, תוך התמקדות באוכל יהודי מזרח אירופאי.

אחת, שתיים, שלוש - דג מלוח (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אחת, שתיים, שלוש - דג מלוח(צילום: ירון ברנר)
 

הסיור מתקיים תמיד ביום חמישי בערב החל מהשעה 19:00 ובמהלכו עוברים בין 4-5 תחנות וטועמים את המאכלים מהמטבח היהודי האשכנזי, כמו דגים מלוחים, קיגל, טשולנט, חלות ויין, תוך כדי קבלת הסברים על האוכל ועל הקהילה. בסיום הסיור מגיעים לביתה של הקונדיטורית מירי זורגר למפגש שנועד לחשוף את מאחורי הקלעים של העדה ולהציץ לביתם של האנשים הפועלים בתחום הקולינאריה בקהילה החרדית של בני ברק.

להתחבר לבני ברק (צילום: ברוך גיאן) (צילום: ברוך גיאן)
להתחבר לבני ברק(צילום: ברוך גיאן)
 

משך הסיור: 3 שעות

 

הערך המוסף של הסיור: תיווך הקהילה החרדית של בני ברק באמצעות החשיפה לאוכל הייחודי שלה.

 

מחיר: 280 ש"ח

 

משהו נוסף שחייבים לדעת: חגית גם מנחה סדנאות ,ישראל בפיתה - מהצנע ועד הנה", המציגות את המקורות של התרבות הקולינארית של ישראל מקום המדינה ועד היום.

 

פרטים ליצירת קשר: באתר האינטרנט ובטלפון 054-2257366

 

מאה שערים עם איריס שרף ריינהרץ

במשפט אחד: סיור בשכונה הכי לא צפויה שמציג אותה כמו שבחיים לא דמיינתם.

 

על המנחה: יותר מכל דבר אחר, איריס אוהבת סיפורים ואנשים והיא גם מעריצה מושבעת של יין, של אוכל ושל העיר ירושלים, שמהווה עבורה מקור להשראה. להנחיית הסיורים היא הגיעה כשחיפשה להשתתף בעצמה בסיורים קולינריים למקומות שמעניינים אותה.


 (צילום: אוהד צויגנברג ) (צילום: אוהד צויגנברג )
(צילום: אוהד צויגנברג )

תוכן הסיור: כמו שכונת מאה שערים שנראית שונה מכל דבר אחר שהכרתם, כך גם ההיצע הקולינרי שבה. ההיכרות עם הפן הקולינארי של השכונה והקהילה משחררת את הדימויים שלנו ומאפשרת לראות את החיים של השכונה הזו מבפנים. לשם כך, במהלך הסיור מתארחים בבית אחד או שניים וטועמים טשולנט, קיגל ירושלמי, בלינצ'עס של פעם, הרינג מושלם, חלות שיוצאות מתנורים בני 150 שנים, חצילים אשכנזים ועוד.

3 פנים למאה שערים - רוצים לגלותם? (צילום: איריס שרף ריינהרץ) (צילום: איריס שרף ריינהרץ)
3 פנים למאה שערים - רוצים לגלותם?(צילום: איריס שרף ריינהרץ)
  

יש 3 פנים לשכונה שאיריס מעוניינת להציג בסיורים שלה: הפן הקולינרי מהעבר אל הווה דרך השינויים ומה הם אומרים לגבינו, הפן של הנוסטלגיה האישית של האשכנזים והפן השלישי הוא האפשרות של קירוב הלבבות.

 

משך הסיור: בין 2-6 שעות

 

הערך המוסף של הסיור: למרות שנדמה כי בשכונת מאה שערים הזמן עצר מלכת, איריס מאמינה שקורה במקום שינוי גדול ובכוונתה להציג את השינוי הזה באמצעות החיבור אל האוכל האשכנזי המופלא שמכינים באחת השכונות המסקרנות של ירושלים.

מהנעשה בשכונת מאה שערים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מהנעשה בשכונת מאה שערים(צילום: EPA)

מחיר: כ-200 ש"ח

 

משהו נוסף: מלבד הסיור במאה שערים, איריס גם מדריכה סיורים בעיר העתיקה וסיורים בין חוות בר קיימה, יקבי הבוטיק והמחלבות של הרי ירושלים.

 

פרטים ליצירת קשר:  073-7401000;054-4850881

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתן וקסמן
סיורי אוכל ששווה להכיר
צילום: איתן וקסמן
מומלצים