שתף קטע נבחר

סיפורי סבתא: 3 מתכונים

עוגת ג'רבו, עגבניות צלויות וכרובית עם בשר: מיקי שמו, אביב משה ושגב משה בישלו עם חברים מעמותת "שורשים", וחוץ מתבשילים טעימים יצא להם גם ספר בישול

מיקי שמו מבשל עם מרים שפיצר

היתה לי זכות גדולה לפגוש את מרים ולהכין איתה את העוגה. זה היה מפגש מרגש מאוד, חוויה שלא אשכח. אני תמיד נהנה ללמוד דברים חדשים, במיוחד מאנשים מבוגרים שעברו כל כך הרבה בחייהם.

מיקי שמו ומרים שפיצר (צילום: יפית בשבקין ) (צילום: יפית בשבקין )
מיקי שמו ומרים שפיצר(צילום: יפית בשבקין )

על המנה:

הגרסה שלי דומה מאוד למתכון של מרים. את הבצק רידדתי מעט דק יותר, השתמשתי בשוקולד בלגי לציפוי וחתכתי את העוגה למעוינים שניתן להגיש לצד ספל קפה או תה. מאוד אהבתי את הגרסה של מרים, שהזכירה לי את טעם הילדות.

 

עוגת ג'רבו

המתכון של מרים שפיצר. מרים אומרת שהעוגה הזו אצלה בבית תמיד - כמו חלב ולחם.

 

המרכיבים:

לבצק:

400 גר' קמח

200 גר' חמאה רכה

מעט סוכר

מעט מלח

1 כפית אבקת אפייה

1/3 קוביית שמרים

1 ביצה + 1 חלמון

 

למילוי:

200 גר' אגוזים גרוסים - לא קלויים ולא טחונים לאבקה

200 גר' סוכר

1 צנצנת ריבת משמשים חלקה

 

לציפוי:

200 גר' שוקולד מריר

מעט חלב

העוגה של מרים (צילום: יפית בשבקין ) (צילום: יפית בשבקין )
העוגה של מרים(צילום: יפית בשבקין )
 

אופן הההכנה:

  1. הכנת הבצק: מערבבים את כל חומרי הבצק כ-5 דקות בקערת מיקסר עם וו לישה, עד קבלת בצק חלק.
  2. מחלקים את הבצק לשלושה חלקים, ועוטפים כל חלק ביריעת ניילון נצמד. מצננים 30 דקות במקרר.
  3. מערבבים בקערה את האגוזים עם הסוכר.
  4. על משטח מקומח מעט, מרדדים כל חלק של הבצק למלבן בגודל תבנית מלבנית ובעובי 3 מ"מ.
  5. מניחים מלבן מרודד בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מורחים חצי מכמות
  6. הריבה ומפזרים חצי מתערובת האגוזים.
  7. מניחים מעל מלבן בצק נוסף, מורחים עליו את שאר הריבה ומפזרים את שאר האגוזים. מכסים במלבןהבצק השלישי ודוקרים במזלג.
  8. אופים כ-30 דקות בתנור שחומם מראש לחום בינוני, 180 מעלות, עד שמזהיב. מוציאים מהתנור ומצננים.
  9. הכנת הקרם: ממיסים את השוקולד עם מעט חלב, אפשר במיקרוגל.
  10. מערבבים לתערובת אחידה ומורחים על העוגה. מצננים במקרר לפני החיתוך.
  11. מחלצים את העוגה מהתבנית באמצעות נייר האפייה וחותכים לריבועים או למעוינים. שומרים במקרר בכלי אטום, בשכבה אחת.

 

עוגת ג'רבו

המתכון של מיקי שמו. עוגת שכבות של בצק שמרים פריך וביניהן מילוי אגוזים גרוסים עם מעט ריבה לתוספת עסיסיות, וציפוי של קרם שוקולד.

 

המרכיבים (לתבנית מלבנית 20X30 ס"מ):

לבצק:

180 גר' חמאה רכה

50 גר' (1/4 כוס) סוכר

450 גר' (3 כוסות + 3 כפות) קמח

60 מ"ל (1/4 כוס) חלב

2 חלמונים מביצים גדולות

15 גר' שמרים טריים

קורט מלח

1/2 כפית תמצית וניל איכותית

 

למילוי:

200 גר' (1 כוס) סוכר

200 גר' (2 כוסות) אגוזי מלך גרוסים (לא לאבקה)

180 גר' (1/2 כוס + 2 כפות) ריבת משמש למריחה

 

לקרם שוקולד:

1/2 מכל (125 מ"ל) שמנת מתוקה

150 גר' שוקולד מריר קצוץ

 

אופן ההכנה:

  1. הכנת הבצק: לשים כ 5- דקות את כל חומרי הבצק בקערת מיקסר עם וו לישה, עד קבלת בצק חלק. מחלקים את הבצק לשלושה ועוטפים כל חלק ביריעת ניילון נצמד. מצננים 30 דקות במקרר.
  2. מחממים תנור ל-170 מעלות. משמנים מעט את התבנית ומרפדים בנייר אפייה.
  3. מערבבים בקערה את האגוזים עם הסוכר.
  4. על משטח מקומח מעט, מרדדים כל חלק של הבצק למלבן בגודל התבנית ובעובי 3 מ"מ. מניחים מלבן בצק מרודד בתבנית.
  5. מורחים חצי מכמות הריבה ומפזרים חצי מתערובת האגוזים.
  6. מניחים מעל מלבן בצק נוסף, מורחים עליו את שאר הריבה ומפזרים את שאר האגוזים. מכסים במלבן הבצק השלישי ודוקרים במזלג.
  7. אופים כ-30 דקות, עד הזהבה ומצננים.
  8. הכנת הקרם: מביאים את השמנת המתוקה לסף רתיחה, יוצקים על השוקולד ומערבבים לתערובת אחידה. מצננים שעה במקרר.
  9. מורחים את הקרם על העוגה ומיישרים באמצעות פלטה. בעזרת מזלג יוצרים דוגמה. מצננים 15 דקות במקרר לפני החיתוך.
  10. מחלצים את העוגה מהתבנית באמצעות נייר האפייה וחותכים לריבועים או למעוינים, בסכין ארוכה ומשוננת. שומרים במקרר בכלי אטום, בשכבה אחת, עד שבוע.

 

רוצים לראות את מיקי שמו מבשל עם אימא שלו? צפו:

 

הטיפ של מיקי:

כדי להמיס קוביית שמרים לא צריך מים, השמרים כמו גוף האדם, מכילים 70% מים, ולכן צריך רק מעט סוכר ו"ללטף" את השמרים, תחילה נוצר גוש ואז נוזל.

 

אביב משה מבשל עם יהודה זילברשטרס

המפגש היה מרגש מאוד לכל אורכו, הבנתי שיש דברים בחיים שמתגמדים לאחר מפגש אמיתי עם ניצול שואה, כל כך הרבה יותר מרגש מכל סיפור על התקופה. התרגשתי להבין שיש ביניהם אנשים שחיים ללא תחושת מרמור, למרות מה שעברו, עם שמחת חיים אמיתית. למדתי, הפנמתי והחוויה נצורה איתי.

אביב ויהודה עם העגבניות (צילום: צור ריכטר לוין) (צילום: צור ריכטר לוין)
אביב ויהודה עם העגבניות(צילום: צור ריכטר לוין)
 

על המנה: יהודה הכין עגבנייה ממולאת באורז ואני פירקתי ואווררתי את המנה. הכנתי רביולי עגבניות עם טווילים של אורז. אותם חומרי גלם עם פירוש שלי.

 

עגבניות ממולאות

המתכון של יהודה זילברשטרס

 

המרכיבים:

15 עגבניות בגודל בינוני

 

למילוי:

400 גר' בשר טחון

7 כפות אורז

 

תבלינים:

מעט מלח, מעט פלפל שחור

1 כף סוכר

6 כפות שמן

המנה של יהודה (צילום: צור ריכטר לוין) (צילום: צור ריכטר לוין)
המנה של יהודה(צילום: צור ריכטר לוין)
 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים את העגבניות וחותכים את החלק העליון (לא עד הסוף). בעזרת כפית מוציאים את פנים העגבניות מבלי לפגוע בשלמותן ומעבירים למסננת.
  2. את הליבות המסוננות חותכים לחתיכות קטנות ואת המיץ שומרים.
  3. מערבבים את חומרי המילוי וממלאים את העגבניות.
  4. מניחים בתחתית של סיר רחב את ליבות העגבניות החתוכות, מעליהן את העגבניות הממולאות ומתבלים במלח ומעט פלפל שחור, יוצקים מעל את מיץ העגבניות המסונן. מזלפים על העגבניות את השמן. מביאים לרתיחה בסיר מכוסה, מנמיכים את האש ומבשלים כחצי שעה, עד שלא נשארים נוזלים. כ 5- דקות לפני סיום הבישול מפזרים על העגבניות את הסוכר.
  5. מעבירים את העגבניות לתבנית חסינת אש ואופים כחצי שעה בתנור שחומם מראש לחום בינוני, 180 מעלות.

בתיאבון! (צילום: צור ריכטר לוין) (צילום: צור ריכטר לוין)
בתיאבון!(צילום: צור ריכטר לוין)
 

סינטה צרובה עם עגבניות צלויות על רביולי

המתכון של אביב משה

 

המרכיבים:

לבצק פסטה:

20 חלמונים

250 גר' קמח דורום

250 גר' קמח לבן

1/4 כפית מלח

 

למילוי:

10 עגבניות חתוכות לרבעים, ללא קליפה וגרעינים

1 כפית סוכר

1/2 כפית מלח גס

1/2 כפית תימין

מעט שמן זית

1/2 כוס אורז מבושל

 

לסינטה:

נתח סינטה במשקל 150 גר'

שמן זית

המנה של אביב (צילום: צור ריכטר לוין) (צילום: צור ריכטר לוין)
המנה של אביב(צילום: צור ריכטר לוין)
 

אופן ההכנה:

  1. הכנת הפסטה: מערבבים את כל מרכיבי הפסטה ומצננים כחצי שעה במקרר.
  2. מעבירים למכונת פסטה ופותחים לעלה דק. קורצים עיגולים בקוטר 10 ס"מ.
  3. הכנת המילוי: מסדרים את העגבניות על נייר אפייה, מפזרים מעל את התבלינים ומזלפים שמן זית. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני, 170 מעלות, עד שהעגבניות התרככו.
  4. מוציאים מהתנור וקוצצים דק.
  5. מניחים מילוי במרכז כל עיגול רביולי וסוגרים לחצי סהר.
  6. הכנת הסינטה: מחממים שמן זית במחבת ומטגנים כ-2 דקות מכל צד.
  7. פורסים דק.
  8. הרכבת המנה: מבשלים את הרביולי במים רותחים עד שהם צפים.
  9. מניחים בצלחת את הרביולי, מניחים מעל פרוסות של סינטה. מקשטים בעלים שאוהבים ומזלפים מעט שמן זית.

 

שגב משה מבשל עם שושנה בגדדלי

המפגש עם שושנה, הסבתא המתוקה, חימם לי מאוד את הלב. אני רוחש כבוד ואהדה לבני הגיל השלישי, הם אנשים מיוחדים. שושנה התגלתה כבעלת ידי זהב, ורק רציתי ללמוד ממנה ולטעום את מה שהיא מכינה.

שגב ויהודית מבשלים ביחד (צילום: שחר פליישמן) (צילום: שחר פליישמן)
שגב ויהודית מבשלים ביחד(צילום: שחר פליישמן)
 

על המנה: היה לי חשוב להשתמש באותם חומרי גלם שבהם שושנה השתמשה כשהכינה כרובית ממולאת בשר. אני אוהב מאוד כרובית ואוהב בשר, כך שהיה לי קל להתחבר למנה. הכנתי גרסה משלי, דומה מאוד, של נתח בשר עם כרובית, פלפלים חריפים ולימון

 

צפו בשף שגב משה מכין קרפצ'יו:

 

כרובית ממולאת בשר טחון

המתכון של שושנה בגדדלי

 

המרכיבים:

3 ראשי כרובית

 

למילוי:

1/2 ק"ג בשר טחון

2 ביצים

2 כפות בצל קצוץ

מלח ופלפל שחור

4-3 כפות פירורי לחם

 

לטיגון:

4 ביצים

פירורי לחם

שמן לטיגון עמוק

 

לאפייה או לבישול:

2 כפות אבקת מרק עוף

1 כפית כורכום

1/2 כוס מיץ לימון

4-3 כפות שמן זית

המנה של שושנה (צילום: שחר פליישמן) (צילום: שחר פליישמן)
המנה של שושנה(צילום: שחר פליישמן)
 

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את הכרוביות כ-10 דקות במים רותחים עם מלח, עד שהן מתרככות מעט. מפרידים לפרחים גדולים וחוצים להכנסת המילוי.
  2. הכנת המילוי: מערבבים את החומרים בקערה וממלאים את פרחי הכרובית החצויים, מהדקים לפרח.
  3. לפני הטיגון, טורפים בקערה את הביצים עם מלח ופלפל שחור.
  4. בקערה נפרדת שמים פירורי לחם, טובלים כל פרח ממולא בביצים ואז בפירורים.
  5. מכניסים את פרחי הכרובית המצופים לסיר גדול עם שמן עמוק רותח, מטגנים על אש בינונית עד שהזהיבו מכל הצדדים. מוציאים מהסיר בעזרת כף מחוררת ומניחים על מגבות נייר. מעבירים לסיר שטוח.
  6. מערבבים את אבקת המרק עם הכורכום, מיץ הלימון ושמן הזית,מתבלים במלח ופלפל שחור, מזלפים על פרחי הכרובית. ממלאים את הסיר עד חצי גובה הכרובית במים רותחים עם מעט אבקת מרק עוף.
  7. מכסים את הסיר ומבשלים כחצי שעה על אש בינונית-נמוכה, עד שרוב הנוזלים התאדו. אפשר להכין בתנור, מכסים את הסיר ברדיד אלומיניום.

 

נתח בשר עם כרובית, פלפלים חריפים

המתכון של שגב משה

 

המרכיבים:

1/2 ק"ג פילה עגל

שמן זית לטיגון

מלח ופלפל שחור

2 כפות בצל קצוץ

1 כרובית מופרדת לפרחים קטנים ומרוככת מעט

6 שיני שום

גבעולי פטרוזיליה וכוסברה

מיץ מ-1/2 לימון

3 כפות צנוברים

1/2 כוס זיתים ירוקים מגולענים קצוצים

1 פלפל ירוק חריף פרוס דק

המנה של שגב (צילום: שחר פליישמן) (צילום: שחר פליישמן)
המנה של שגב(צילום: שחר פליישמן)
 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים בסיר את הבצל הקצוץ, פרחי הכרובית, שיני השום, פטרוזיליה וכוסברה. מוסיפים את מיץ הלימון, הצנוברים, הזיתים והפלפל החריף. מוסיפים מעט מים ומביאים לרתיחה.
  2. מנגבים את נתח הפילה במגבות נייר ומטגנים מעט בשמן זית, מתבלים במלח ופלפל שחור. מנמיכים את האש ומבשלים מעט.
  3. מגישים את תערובת הכרובית בקערה ואת נתח הבשר בצלחת נפרדת.

 

המתכונים מתוך הספר "סבתא בישלה גורמה", הנמכר במחיר 70 ש"ח וכל ההכנסות ממכירתו עוברות לתרומה לקשישים ניצולי שואה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שחר פליישמן
שגב ויהודית מכינים כרובית ב-2 גרסאות
צילום: שחר פליישמן
מומלצים