שתף קטע נבחר

פלד: דרישת הוועד האולימפי הייתה טעות גדולה

אחרי אליפות אירופה מאכזבת למדי (למעט המדליה של מיננקו), יו"ר איגוד האתלטיקה מסביר לאבינעם פורת למה הדרישה להוכיח יכולת הלחיצה את הספורטאים, מציג את דעתו לגבי אזרוח ספורטאים ומצטער על ההשקעה הנמוכה של המדינה. ראיון

רפי פלד, יו"ר איגוד האתלטיקה, חזר בתחילת השבוע מאוכזב מאליפות אירופה , אבל עם הפנים קדימה. "התוצאות לא היו מרשימות בלשון המעטה, ובוודאי לא מספקות", הוא מספר בראיון ל-ynet ספורט, אך מסייג, "מצד שני, מלבד חנה מיננקו, שהיא בדרג הבכיר בעולם בקפיצה משולשת, אפשר למצוא עוד דברים טובים. למשל, דימה קרויטר שנתן בסך הכל הופעה טובה ולא פסל בשום גובה עד 2.23 מ'. רוב האכזבות נבעו גם מימים נתונים לא טובים של אתלטים מסוימים".

 

למשל?

"קח את דונלד סנפורד שהוא אתלט מהדרג הגבוה לפי כל פרמטר. סנפורד לא בכיין, ולכן לא סיפר שבגלל פציעה מסוימת הוא התאמן בצורה מאוד בלתי סדירה לקראת האליפות. אני לא מדבר על כך שהתוצאה שלו באליפות ישראל, 45.26 שניות, רק שבועיים קודם לכן, הייתה טובה יותר משל מרטין רוני הבריטי שזכה בזהב ב-400 מ' באמסטרדם, כי התנאים שונים, אבל מצד שני זה מראה על היכולות שלו. אני חושב שהאכזבה הטבעית באמסטרדם רק תדרבן אותו להגיע לריו הכי מוכן שאפשר ואז הוא יוכיח שמדובר ברץ מהשורה הראשונה בעולם".

 

"סנפורד התאמן בצורה לא סדירה בגלל פציעה" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
"סנפורד התאמן בצורה לא סדירה בגלל פציעה"(צילום: אורן אהרוני)

 

רוב הרצים למרחקים ארוכים נכשלו, ולמעשה חלקם נוסעים לריו בזכות הקלת הקריטריון. מה עושים עם זה?

"למיטב ידיעתי, רצי ה-10,000 מ' (איימרו עלמיה וגירמה אמרה) לא התחרו ברמה הזו, אולי פעמים בודדות, וחסר להם הניסיון. אני מקווה שבשנה הבאה נוכל לתת להם הרבה אפשרויות לתחרויות בינלאומיות. גם אלו שרצו חצי מרתון באמסטרדם היו חסרי ניסיון".

 

עד עכשיו, אולי מתוך הרצון לתת גב לאתלטים שלך, הגנת עליהם כאילו השיגו תוצאות סבירות.

"קודם כל, התפקיד שלי הוא להגן עליהם. תגיד, כמה אתלטים באמת גדולים יש לנו שאפשר לוותר על הטובים? זו לא חוכמה לקטול את הספורטאים האלה, כי בלעדיהם תהיה לנו אתלטיקה חלשה יותר. חוץ מזה, הגורם של יום נתון קיים בכל ענף ספורט. איך למשל צרפת, ששיחקה מצוין בכל טורניר היורו, הפסידה לפורטוגל, שהייתה פחות טובה דווקא בגמר?"

 

"מאמין שדורוז'ון תתחרה בריו"

ציפיתי לשמוע ממך איזו דוגמה מהכדורגל כי אתה אוהד שרוף  של מכבי ת"א. עם כל הסימפטיה לאתלטים שעשו קריטריונים בשנה שעברה, השנה הם מתקשים להוכיח יכולת עכשווית ערב האולימפיאדה. מה עושים איתם?

"אני מכבד את הוועד האולימפי, אבל דעתי שונה מתפיסתם. לדעתי, הדרישות ל'הוכחת יכולת' היו טעות גדולה. מאחר שהייתי קרוב לאתלטים, ראיתי כמה הם מתרגשים ולא שקטים בגלל הצורך להוכיח יכולת. התוצאות שנדרשו אמנם לא היו קשות כמו הקריטריונים, אבל כשאתה נוקב בתוצאה מסוימת שצריך להשיג בפעם השנייה, זה מלחיץ ומאוד השפיע על האתלטים".

 

"התפקיד שלי הוא להגן על הספורטאים". רפי פלד (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
"התפקיד שלי הוא להגן על הספורטאים". רפי פלד(צילום: אורן אהרוני)

 

אם כך, אתה טוען שצריך לאפשר לאתלטים פצועים ולכאלו שאינם בכושר להופיע באולימפיאדה?

"לא אמרתי את זה. אני רק טוען שאפשר לטפל בנושא אחרת. לבדוק אותם כל הזמן מבחינה בריאותית".

 

איך מרגריטה דורוז'ון, למשל, תוכל לנסוע אם לא קבעה העונה שום תוצאה בגלל פציעה?

"דורוז'ון אמורה להיות בסדר בזמן האולימפיאדה. באמסטרדם היא הייתה בדיוק פצועה. היא הרגישה כאילו הכריחו אותה להתחרות שם בשביל התוצאה. אני מכיר את מרגריטה ויודע שאם לא הייתה מאמינה שיש לה סיכוי להתחרות טוב בריו, היא הייתה מודיעה שהיא מוותרת על הנסיעה. אני בהחלט מאמין שהיא תתחרה בריו".

 

מה השגתם בשנה וחצי מאז נכנסת לתפקידך כיו"ר האיגוד?

"קודם כל יש לנו את המדליות של חנה, בבייג'ינג ובאמסטרדם. דבר שני, אנחנו שולחים לריו תשעה אתלטים, מספר שלא היה כבר כמה אולימפיאדות. דבר שלישי, צומח דור של צעירים מוכשרים שמקבל את כל התנאים האפשריים ומתחרה בהרבה תחרויות בינלאומיות, כולל אליפויות הבלקן שאנחנו משתתפים בהן בפעם הראשונה. הקשרים הבינלאומיים שלנו התהדקו מאוד, בשנה הבאה תתקיים אצלנו אליפות אירופה לאומות בדרג שלנו, וזו תחרות שעוד לא הייתה כאן. כמו כן יתקיים בארץ בספטמבר קונגרס של 15 מדינות הבלקן, שמהווה הבעת אמון בישראל מצד מדינות בעלות השקפות פוליטיות שונות".

 

"דורוז'ון הרגישה כאילו הכריחו אותה להתחרות" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
"דורוז'ון הרגישה כאילו הכריחו אותה להתחרות"(צילום: אורן אהרוני)

 

אני לא חושב שאתם צריכים לקחת קרדיט על ההישגים של חנה, כי היא השיגה אותם באמצעות יכולת אישית גבוהה. בקשר למספר האתלטים הגבוה בריו, אתה יודע שחלק מזה הגיע בזכות ההקלות במרתון.

"ברור שחנה היא חנה, גם בהתנהגות שלה וביכולת להיקלט ולהשתלב בחברה, לדבר עברית ולהצהיר על החלום לשמוע את 'התקווה'. הוועד האולימפי ואנחנו נתנו לה את כל התנאים וסייענו לה להרגיש אצלנו בת בית. בקשר לדברים האחרים: אנחנו מנסים לסייע בתנאים של האתלטים ולגרום לכך שכל אתלט ברמה טובה יוכל להתאמן, לפחות בגילו הצעיר, בלי בעיות כלכליות, זה לא דבר מובן מאליו".

 

"המדינה לא מתקצבת את האתלטיקה כראוי"

תסכים איתי שלהיות אתלט בישראל זה לא ביג דיל מבחינה כלכלית.

"בהחלט מסכים, מכיוון שמדובר בקריירה קצרה של ספורטאים שבאמת אוהבים לעשות אתלטיקה. אנחנו לא חוסכים מאתלט שנמצא במצוקה כשירותית. למשל, שלחנו את ניקי פאלי לטיפול בגרמניה כי האמנו שהוא עוד יכול לתרום. הבעיה היא שהמדינה לא מתקצבת באופן ראוי את האתלטיקה, ענף הספורט הבסיסי שעליו עומדת כל הפירמידה, בצורה שתתמרץ אנשים מוכשרים לעסוק באתלטיקה. גם החינוך בבתי הספר לא מעודד לכך".

 

מה צריכים לעשות בבתי הספר?

"קראתי אצלכם את הכתבה על איסלנד, שם עד גיל 14 כולם עוסקים באתלטיקה ורק אחר-כך בוחרים את המקצוע הספציפי שלהם. נדמה לי שד"ר איציק בן-מלך אמר את זה. אם גם אצלנו היו נוהגים כך, היכולת הפיזיולוגית של האתלטים הייתה עולה ובמקביל הייתה מקרינה לטובת כדורגל יותר אגרסיבי שמביא תוצאות".

 

"שלחנו את ניקי פאלי לניתוח כי האמנו שהוא יכול לתרום" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
"שלחנו את ניקי פאלי לניתוח כי האמנו שהוא יכול לתרום"(צילום: אורן אהרוני)

 

מה תקציב איגוד האתלטיקה?

"אני לא מוכן לדבר על תקציבים, חוץ מלהגיד שהם אינם מאפשרים תנאים אופטימליים שיכולים להשפיע על הענף החשוב הזה. יפה מצדו של אלכס אברבוך שחיפש ללא לאות והצליח לגייס ספונסר רציני למועדון שלו 'לידר ירושלים'. הוא באמת מעמיד תקציבים גדולים בהשוואה למועדונים האחרים. גם אנחנו מחפשים ספונסר שיניע את האתלטיקה, רוצים שאתלטים יוכלו להרוויח יותר מ-5,000 שקל בחודש (סכום המקסימום). אם האתלטיקה תנוע קדימה, כל הספורט הישראלי יצמצם פערים בהשוואה לעולם".

 

בשנה האחרונה ירדו 6 בנות מתחת ל-12 שניות ב-100 מ' וזה נתן אפשרות להרכיב רביעיית שליחות ב-100x4 מ'. האם זה נכון שזה לא יצא לפועל בגלל סכסוך בין המאמנות שהביא גם לעזיבתה של האצנית ריטה פוגרלוב ליפן?

"לא מכיר סכסוך בין המאמנות. הבעיה היא שהבנות התכוונו להתרכז במקצועות נוספים פרט ל-100. השנה ננסה לקדם את זה, והמועמדות שלי לאימון הן או אירינה לנסקי או אירינה וייסמן".

 

בכלל, מזמן כבר לא היו כל כך הרבה צעירות מוכשרות וגם כמה צעירים.

"אנחנו מתכוונים להקים בשנה הקרובה מסגרת מגובשת לכל הצעירים והצעירות האלה כמו גל קדמון, גל ארד, סיוון אורבך, ניצן לוי, הקופצת לגובה המוכשרת מבאר-שבע ורוניקה צ'יינוב, ובטח דיאנה וייסמן, ועוד אחרות. לא יודע אם הן יתאמנו ביחד, אבל נעשה פעולות להקים נבחרת קבועה עם גאוות יחידה".

 

פלד עם קנייזבה ודורוז'ון. "אם האתלטיקה תנוע קדימה, כל הספורט הישראלי יצמצם פערים" (צילום: אליסף דעואל) (צילום: אליסף דעואל)
פלד עם קנייזבה ודורוז'ון. "אם האתלטיקה תנוע קדימה, כל הספורט הישראלי יצמצם פערים"(צילום: אליסף דעואל)

 

נשמעו טענות שפעילותו של רוגל נחום גם כמנהל המקצועי של האיגוד וגם כמאמן אתלטים אישיים, לוקה בניגוד עניינים.

"אני לא חושב שיש פה ניגוד עניינים. קודם כל, רוגל עושה עבודה טובה. מצד שני, אני מחזיק בדעה שבעל תפקיד בכל תחום חייב להתרכז במסגרת התפקיד ולא לעסוק במספר תחומים".

 

טורקיה זכתה ב-12 מדליות ודורגה רביעית באירופה מכיוון שאיזרחה אתלטים מוכחים. תסכים שזה יקרה גם אצלנו?

"בטורקיה, מדיניות הממשלה היא לשים את האתלטיקה בראש. לא יודע איך הקהל בארץ היה מגיב אם מתאזרחים היו מביאים לנו מדליות. גם האתלטיקה הקפריסאית שמקבלת עדיפות מהממשלה עשתה דברים מצוינים באמסטרדם, כולל שלושה קופצים לגובה שעלו לגמר, וזה היה מרשים. מצד שני, אני בהחלט פתוח לכל תיגבור באמצעות עלייה ונישואין. חנה שהגיעה אלינו היא לא רק אתלטית מצוינת, אלא מודל לחיקוי, כך גם דונלד וככה אני רוצה את מרגריטה דורוז'ון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
רפי פלד
צילום: אורן אהרוני
מומלצים