שתף קטע נבחר

מבצע טיהורים: 6,000 נעצרו, ארדואן: נסלק את הווירוס

נמשך הבליץ של שלטונות טורקיה נגד הצבא ומערכת המשפט. בין העצורים: מזכירו הצבאי של ארדואן. צרפת ופוטין מזהירים את אנקרה: "ניסיון ההפיכה לא נותן לכם צ'ק פתוח לבצע טיהורים". תמונות חדשות מתעדות את הלינץ' של תומכי ארדואן בחיילים. יוון לטורקיה: טרם החלטנו אם להסגיר את העריקים. ובצהריים: רעידת אדמה באיסטנבול

שר המשפטים של טורקיה אמר בצהריים (יום א') לרשת NTV הטורקית כי 6,000 בני אדם כבר נעצרו בחשד למעורבות בניסיון ההפיכה שסוכל בסוף השבוע. השר אמר כי מבצע הטיהור והמעצרים צפוי להימשך. אחד העצורים הוא מפקד בסיס חיל האוויר אינצ'ירליק, הבסיס הטורקי שמשמש את ארה"ב לתקיפות נגד דאעש בסוריה ובעיראק. מאוחר יותר התברר כי גם מזכירו הצבאי של הנשיא הטורקי נעצר בחשד למעורבות בהפיכה.

 

בינתיים ממשיך העולם להפנות עוד ועוד אזהרות לממשלת טורקיה: צרפת ורוסיה קראו בצהריים לאנקרה להימנע מנקיטת צעדים בלתי-חוקתיים, ודרשו מארדואן שלא לנצל את ניסיון ההפיכה לביצוע מהלכים לא דמוקרטיים. ארדואן עצמו הגיע בצהריים להלוויית כמה מהרוגי ניסיון ההפיכה, והבטיח להמשיך "לסלק את הווירוס הזה" ממוסדות המדינה, כשכוונתו לתומכי רעיון ההפיכה. גם ראש הממשלה ילדרים הצהיר כי "מבצע הטיהורים" - כפי שכינה זאת בעצמו - יימשך ויבוצע במהירות.

 

דבריהם של בכירי השלטון הטורקים באים אחרי שאתמול כבר נעצרו 2,800 אנשי צבא ו-2,700 שופטים הודחו מתפקידם בגין קשר לכאורה למנהיגי ניסיון ההפיכה ולאידיאולוגיה שהנחתה אותם. בינתיים פרסמו הבוקר סוכנויות הידיעות תמונות חדשות המתעדות רגעי לינץ' של תומכי ארדואן בחיילים שהשתתפו בניסיון ההפיכה.

חייל שהואשם במעורבות בניסיון ההפיכה מוכה על-ידי ההמון (צילום: AP) (צילום: AP)
חייל שהואשם במעורבות בניסיון ההפיכה מוכה על-ידי ההמון(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

תמונות שהתפרסמו בסוף השבוע, ובהן נראים חיילי ההפיכה מושפלים ומוכים על-ידי אזרחים (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
תמונות שהתפרסמו בסוף השבוע, ובהן נראים חיילי ההפיכה מושפלים ומוכים על-ידי אזרחים(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 

העיתון הבריטי "טלגרף" דיווח הבוקר כי דיפלומטים מערביים מביעים בשיחות סגורות חשש מצעדיו הבאים של ארדואן: "לעת עתה כולם שמחים שהדמוקרטיה הושבה לטורקיה, אבל החשש הוא ממה שיבוא בהמשך". מקור אמר לעיתון כי הניסיון לשמור על הדמוקרטיה בטורקיה יעמוד בראש סדר היום של ישיבת שרי החוץ של האיחוד האירופי שתיערך היום. היחסים בין האיחוד לטורקיה הפכו מתוחים בחודשים האחרונים בעקבות הצעדים של ארדואן לדיכוי חופש הביטוי, אבל מצד שני אירופה תלויה מאוד ברצונו הטוב של ארדואן בכל הקשור להגבלת זרם הפליטים שיוצאים מטורקיה ליבשת הישנה.

 

היום בצהריים קיבל ארדואן שיחת טלפון מנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, שהביע בפניו צער על ניסיון ההפיכה ואיחל לו שהסדר והיציבות יחזרו לטורקיה במהרה. פוטין אמר לארדואן כי הוא מקווה שטורקיה יכולה להבטיח את שלומם של התיירים הרוסים, וקרא לו שלא לנקוט צעדים הנוגדים את החוקה במסגרת הטיפול שלו במצב הנוכחי. שיחת הטלפון בין שני הנשיאים באה אחרי חודשים ארוכים של קרע ביחסים בין רוסיה לטורקיה, בעקבות האירוע שבו הפיל צבא טורקיה מטוס רוסי שחדר למרחב האווירי הטורקי משטח סוריה. טייס רוסי נהרג. לפני שבועות אחדים נעתר ארדואן לאחת מדרישות רוסיה והתנצל רשמית בפני הרוסים, ובכך החל תהליך פיוס בין המדינות.

חיילים טורקים שברחו במסוק ליוון וביקשו מקלט מדיני, מובלים על-ידי הרשויות שם, היום (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילים טורקים שברחו במסוק ליוון וביקשו מקלט מדיני, מובלים על-ידי הרשויות שם, היום(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

זמן קצר אחר כך אמר שר החוץ של צרפת כי ניסיון ההפיכה אינו נותן לטורקיה "צ'ק פתוח" לצאת למבצע טיהורים. בצהריים השתתף ארדואן בהלוויית הרוגי העימותים שהתפתחו במהלך ניסיון ההפיכה. הוא חזר וטען כי ניסיון ההפיכה בוצע על-ידי "ארגון טרור" של יריבו המר פתחוללה גולן, ואמר כי הניסיון סוכל בעזרת רצון העם. ארדואן הבטיח שיימשך סילוקו של "הווירוס הזה", כדבריו, מכל מוסדות המדינה. הוא אמר כי הארגון שהרס את הכוחות המזוינים נמצא בשלבי מעצר, וכי משרד המשפטים ומשרד החוץ ידרשו מממשלות במערב להסגיר לידי טורקיה את אנשיו של גולן. ארדואן קרא לתומכיו להישאר בכיכרות, ואמר כי הטלטלה שעוברת כעת טורקיה היא "לא עניין של 12 שעות".

 

החיילים שברחו ליוון: "לא ידענו שיש הפיכה"

שר החוץ של קנדה סטפן דיון קרא הלילה לטורקיה להתמודד עם ניסיון ההפיכה בהתאם לעקרונות היסוד של הדמוקרטיה. "חשוב להימנע מענישה קולקטיבית נגד מארגני ההפיכה. הדמוקרטיה נשמרה. עלינו לעשות הבחנה כדי לוודא שאלה העומדים לדין יקבלו את האפשרות להוכיח את חפותם או להציג את נקודת מבטם בהתאם לחוקי היסוד של הצדק שאנחנו חייבים לשאוף לכבד", אמר. אתמול דיווחה רשת הטלוויזיה הרוסית RT כי לפי העיתון הטורקי "הורייט" חלק מהחיילים שנעצרו במהלך ניסיון ההפיכה טענו כי היו בטוחים שהם משתתפים בתרגיל צבאי, ואמרו בחקירתם כי רק כשאזרחים החלו לטפס על הטנקים שלהם הם הבינו מה מתחולל. גם שר החוץ של איטליה, פאולו ג'נטילוני, הביע "הקלה" על כך שניסיון ההפיכה לא צלח, אבל הדגיש גם הוא כי החזרת היציבות חייבת להיעשות ללא אלימות.

תומכי ארדואן חוגגים הלילה באיסטנבול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תומכי ארדואן חוגגים הלילה באיסטנבול(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ארדואן וראש ממשלת טורקיה ילדירים הבטיחו אתמול לשקול את דרישת תומכיהם להחזיר את עונש המוות שבוטל בטורקיה ב-2004, כדי להחיל אותו על מנהיגי ההפיכה. עונש המוות בוטל בעקבות

שאיפתה של טורקיה להצטרף לאיחוד האירופי, שבו חל איסור על עונש כזה, אבל על רקע ההשתהות בצירופה לאיחוד ומה שנראה כחוסר הרצון של כמה ממדינות אירופה לאפשר את כניסתה אליו, בשנים האחרונות הועלתה בטורקיה כמה פעמים האפשרות להחזיר את עונש המוות.

 

בינתיים טורקיה ממשיכה לדרוש מיוון את הסגרתם של שמונה אנשי צבא טורקים שברחו במסוק לעיר אלכסנדרופוליס שבצפון יוון וביקשו שם מקלט מדיני. יוון הודיעה שהיא תחזיר לטורקיה את המסוק שבו הם ברחו, אבל באשר להחזרת החיילים עצמם - עליה לבחון ראשית את בקשתם למקלט מדיני. עורכת דינם של שמונת הטורקים טוענת כי הם כלל לא ידעו בתחילה על ניסיון ההפיכה. לדבריה הם קיבלו פקודה לפנות אנשים פצועים במסוק שלהם, וכשנודע להם שמתחולל ניסיון הפיכה – נפתחה לעברם אש מצד המשטרה והם נבהלו וחצו את הגבול תוך כדי שהם משדרים אותות מצוקה. הותר להם לנחות באלכסנדרופוליס, שם שוכן שדה התעופה היווני הקרוב ביותר לגבול.

 

היום בצהריים הורגשה רעידת אדמה קלה באיסטנבול, שעות אחרי שהפגנות התמיכה בנשיא ארדואן הסתיימו ואוהדיו חזרו לבתיהם. מוקד הרעש, בעוצמה 4.0, היה בצפון-מערב טורקיה, ולא דווח על נפגעים.


פורסם לראשונה 17/07/2016 13:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
חייל סופג מכות מההמון
צילום: AP
מומלצים