שתף קטע נבחר

היועמ"ש נגד חוק ההסדרה: "הוא לא חוקתי"

הצעת החוק, שמבקשת להסדיר מעמד יישובים שהוקמו על אדמות פלסטניות פרטיות, הייתה אמורה לעלות לוועדת השרים. אבל כפי שפורסם ב"ידיעות אחרונות", אביחי מנדלבליט הזהיר: "החוק לא יעבור את מבחן בג"ץ, והוא מזיק להתיישבות"

 

מנדלבליט והשרה שקד, שתומכת בחוק (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מנדלבליט והשרה שקד, שתומכת בחוק(צילום: מוטי קמחי)

כפי שפורסם ב"ידיעות אחרונות" - היועץ המשפטי לממשלה מתנגד לחוק ההסדרה : בישיבת פורום ראשי המפלגות שהתקיימה היום (א') אמר אביחי מנדלבליט כי הפתרון המוצע להסדרת מעמדם של עמונה ויישובים אחרים שהוקמו על אדמות פלסטיניות פרטיות ביהודה ושומרון, אינו חוקתי ולא יעבור את מבחן בג"ץ. מעבר לכך, הוסיף היועמ"ש, הוא יזיק להתיישבות.

 

בעקבות הדברים הוחלט לדחות את הדיון וההצבעה בחוק, ולא להעלותו היום לוועדת שרים לחקיקה.

 

חוק ההסדרה אמור היה לעלות היום להצבעה כתשובה להחלטת בג"ץ הנוגעת לפינוי היישוב עמונה המתוכנן לדצמבר. החוק מבקש להסדיר את מצבם של כמה יישובים ביהודה ושומרון. אנשי הבית היהודי והליכוד מקדמים אותו, והיוזמים הם ח"כ שולי מועלם וח"כ יואב קיש.

 

ההצעה מבקשת להעניק "פיצויים ביד נדיבה לבעלי המקרקעין הפלסטינים, הן בקרקע והן בכסף, והסדרתם התכנונית של היישובים במיקומם הנוכחי".

פינוי עמונה ב-2006 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
פינוי עמונה ב-2006(צילום: גיל יוחנן)

המקרקעין שעליהם הוקמו היישובים הם בחלקם אדמות נפקדים ("נכס נטוש") ובחלקם אדמות פרטיות. ביחס לאלו מהמקרקעין שהם בבעלות פרטית קובע סעיף 2 כי הם יופקעו ותמורתם יקבלו הבעלים המקוריים קרקע חלופית באדמת מדינה ובסמיכות למקום מגוריהם.

 

לאלו מהמקרקעין שבעליהם נפקדים קובע סעיף 3 כי הממונה על הרכוש הממשלתי והנטוש יקצה אותם לצורך היישובים, וכי אם ביום מן הימים ישובו הבעלים ויהיו זכאים על פי החוק להשבת המקרקעין, המקרקעין יופקעו ובעליהם יקבלו פיצוי זהה לפיצוי שיקבלו בעלי המקרקעין הפרטיים.

 

"שווי המקרקעין לעניין הפיצוי ייקבע ביום ההפקעה ובכך יישמרו זכויות הנפקדים, שהפקעת אדמותיהם תיעשה ביום שישובו".

 

בדברי ההסבר לחוק נכתב: "חוק זה בא לתקן עוול כפול – עוול לאלפי משפחות, תושבי מספר יישובים ביהודה ושומרון אשר נשלחו ברובם להקימם ולהתגורר בהם בידיעה, בעידוד ובמימון של רשויות השלטון והממשלות בישראל וגופים מיישבים נוספים, ועוול עם בעלי המקרקעין שעליהן הוקמו בתי אותן משפחות או יורשיהם, אשר זכאים לפיצוי בעד אדמותיהם ועד כה טרם קיבלוהו... אצל התושבים נוצרה במהלך השנים התחושה שהעיכובים בהסדרתם התכנונית הם עיכובים טכניים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
היועמ"ש אביחי מנדלבליט
צילום: מוטי קמחי
מומלצים