שתף קטע נבחר

הפטיטיס C: הקושי לאבחן - והתסמינים הנפוצים

כ-2% מתושבי ישראל הם נשאים של הנגיף מסוג C, אך רובם אינם מודעים לכך כלל. למה כל כך קשה לזהות את המחלה, מהם התסמינים שעלולים לבלבל ואיזה נזקים עלולים להיגרם אם לא מטפלים בזמן?

בשיתוף עמותת ח"ץ

 

נגיף דלקת הכבד מסוג C הנקרא גם נגיף הפטיטיס C, חודר לגוף דרך העור ,"מתיישב" בתאי הכבד וגורם למחלת כבד נגיפית, הנקראת גם הפטיטיס או דלקת כבד נגיפית.

 

 בכ-30-20 אחוזים מהמקרים מתפתחת הדלקת הכרונית למחלת כבד משמעותית העלולה להתקדם לשחמת הכבד, סרטן הכבד ואי ספיקת כבד עד כדי צורך בהשתלת כבד.

 

קשה לפתח חיסון נגד הנגיף

כ-2% מתושבי ישראל הם נשאים של הנגיף מסוג C, אך רובם (כ-75%) אינם מודעים לכך כלל. הנגיף עצמו הינו בעל כושר הישרדות יוצא דופן ומשתמש בדרכים רבות להתחמק מהמערכת החיסונית, מה שמקשה מאוד על פיתוח חיסון כנגדו והופך אותו לבלתי אפשרי.

 

קיימים מאות סוגים שונים של הנגיף אשר יוצרים 7 "משפחות" או זנים עיקריים הנקראים גנוטיפים ואלו ממוספרים מ 1-7. בישראל גנוטיפ 1 הינו השכיח באוכלוסיית החולים ומהווה כ- 70% מסך הגנוטיפים.

 

אבחון המחלה מתבסס על בדיקת דם פשוטה ולאחריה אפיון הגנוטיפ הנגיפי והערכת חומרת המחלה, כאשר לצורך זה עומדות לרשותנו כיום שיטות לא פולשניות.

 

בישראל ישנן 3 אוכלוסיות עיקריות הנמצאות בסיכון גבוה להפטיטיס C:

יוצאי ברית המועצות לשעבר

מטופלים שקיבלו דם ומוצריו לפני שנת 1992,

משתמשים בסמים.

 

חיוני ביותר, כי מי שנמנה על אוכלוסיות אלה, ייבדק בבדיקת דם פשוטה, כך שאם יימצאו נשאים או חולים במחלה, ניתן יהיה למנוע החמרה במצבם.

 

קיימת חשיבות עצומה לאבחון הלוקים בזיהום הנגיפי, מאחר שכיום חלה מהפכה בטיפול במחלה ועומדות לרשותנו תרופות יעילות, הניתנות דרך הפה (פומיות) בטבליות, בדרך כלל למשך 3-6 חודשים, ומביאות לריפוי מוחלט מהזיהום הנגיפי בשיעור גבוה ביותר של 95%-100%.

 

תרופות יעילות שיכולות להביא לריפוי מוחלט. הפטיטיס c (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תרופות יעילות שיכולות להביא לריפוי מוחלט. הפטיטיס c(צילום: shutterstock)

 

קושי לזהות את המחלה

הבעיה העיקרית בזיהוי תסמיני המחלה נעוצה בעובדה שהמחלה "שקטה" ברוב המקרים, ולכן לא ניתן לסמוך על הופעת תסמינים שונים שיביאו לבדיקת הנשאים.

 

סימנים הקשורים במחלת כבד, כמו הופעת צהבת, מיימת (נוזל בחלל הבטן), בלבול, ירידה במשקל או דימום מדליות בוושט, מופיעים במחלה מתקדמת ביותר, ואז אפשרויות הטיפול מוגבלות ומכוונות לסיבוכי המחלה, כולל השתלת כבד למועמדים המתאימים.

 

המצב האידיאלי כמובן הוא זיהוי המחלה לפני פגיעה משמעותית בכבד, בשלב בו ניתן להביא לריפוי מוחלט. מה שמקשה עוד יותר את זיהוי הנשאים היא העובדה, שהנגיף גורם לעתים לתסמונות שאינן ספציפיות ואינן מעלות חשד שמדובר בזיהום בנגיף דלקת הכבד. תסמינים אלו נגרמים על ידי הנגיף, הגורם למערכות שונות בגוף להגיב כנגדו.

 

תופעות אלו משפיעות רבות על איכות החיים וכוללות: חולשה ועייפות רבה עד תשישות מוחלטת, הפרעות בריכוז, ירידה בחדות המחשבה ולעתים החולים מתארים "ערפל במוח", המפריע לחשיבה בהירה ללא קשר לחומרת מחלת הכבד ועלולים להופיע גם במחלה קלה יחסית.

 

מעניין לציין, כי מחקרים הראו שינויים באזורים שונים במוח בבדיקת M.R.I בחולי הפטיטיס C, החולפים לאחר טיפול אנטי-ויראלי מוצלח.

 

התסמינים שעלולים להטעות

טיפול בזיהום הנגיפי מביא להיעלמות תופעות אלו, משפר את איכות החיים ואת הרגשת הנשאים, משפר את יכולתם וביצועיהם בעבודה ומפחית את היעדרותם כתוצאה מהמחלה. קושי נוסף קשור בעובדה שהנגיף "מתיישב" גם בתאי המערכת החיסונית הנקראים לימפוציטים וגורם לתופעות שונות שאינן קשורות למחלת הכבד, ולכן נקראות תופעות "אקסטרה-הפטיות" extra-hepatic או "חוץ-כבדיות".

 

תופעות אלה כוללות כאבי מפרקים עד כדי דלקת מפרקים, הדומה מאוד ומחקה דלקת מפרקים שגרונית (rheumatoid arthritis ). עירנות מצד הריאומטולוגים תמליץ על בדיקה לנגיף הפטיטיס C והפנייה למרפאות הכבד, במקרים של בדיקה חיובית.

 

מחלה

 שכיחה יחסית בחולי הפטיטיס C היא מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס, הגורמת לתת פעילות הבלוטה, ברוב המקרים. הנגיף קשור גם לתופעות עוריות שונות, הגורמות לתפרחות מסוגים שונים כמו וסקוליטיס (דלקת של כלי דם קטנים בעור), מחלת עור וריריות הנקראת ליכן פלנוס ( lichen planus ) ועוד.

 

תסמינים שונים נגרמים בגלל תופעה הנקראת קריוגלובולינמיה ולעתים חומרתם קשה מאוד ואף עלולה לסכן חיים, ואלו כוללים, מלבד דלקת מפרקים ותפרחת עורית, גם פגיעה במערכת העצבים המתבטאת בנימול וכאבים ברגליים (נוירופתיה היקפית), תופעת ריינו באצבעות הידיים (כאבים ושינוי צבע בעור בקור בגלל שינויים בכלי הדם) ופגיעה כלייתית היכולה להביא לדלקת כליה, הפרשת חלבון בשתן ואי ספיקה כלייתית.

 

ראוי לציין שהתופעות החוץ-כבדיות עלולות להוות את הביטוי העיקרי, בעוד שלא קיימים כלל תסמינים הקשורים במחלת כבד. הבשורה הטובה היא, שזיהוי מוקדם של הפטיטיס C כאחראי לתסמונות וטיפול מוצלח בו, עשוי להביא לריפוי ונסיגה מוחלטת של תופעות אלה במרבית המקרים.

 

ניתן לומר כי נגיף ההפטיטיס C אינו גורם רק למחלת כבד, אלא אחראי גם לתופעות רבות חוץ-כבדיות. אבחון מוקדם באמצעות בדיקת דם פשוטה עשוי להביא לריפוי ונסיגת התופעות, וזאת בעזרת טיפול אנטי ויראלי יעיל ביותר ונוח לשימוש הנמצא ברשותנו כיום.

 

לאתר עמותת ח"ץ - ארגון ישראלי לבריאות הכבד

 

 

הכותב הוא מנהל היחידה למחלות כבד מחוז חיפה וגליל מערבי, מרכז רפואי כרמל, שירותי בריאות כללית




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עייפות, תשישות ובלבול. סימנים שעלולים להצביע על המחלה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים