שתף קטע נבחר

מכות בחצר, מזריקים בבניין: החיים ב"מדינה בתוך מדינה"

התושבים באזור מרכז גילת בבאר שבע לא יוצאים מהבית בערב. "מפחיד כאן", מספרת שירן, אם לילדה קטנה. גם מבצע מעצרים והצבת מצלמות לא הביאו לשינוי: "נרקומנים מזריקים, מעשנים ומוכרים, והכול בתוך הבלוק". עיריית ב"ש: "אחרי עשרות שנות הזנחה - אין פתרון קסם"

 

 

 

"בכניסה לבלוק יש סוחר סמים. מאחורי הבית יש מכות, עסקאות סמים. משעה שבע אני לא יוצאת מהבית".

 

מצלמות אבטחה יש. גם סיורים משטרתיים. אבל את סוחרי הסמים שמבצעים עסקאות בכניסה לבתים באזור מרכז גילת שבשכונה ד' בבאר שבע כל זה לא מרתיע. והתושבים? הם כבר מזמן התייאשו. מרכז גילת בפרט ושכונה ד' בכלל הם "מדינה בתוך מדינה". צפו בכתבה הראשונה בסדרה.

 

כבר שנים רבות מתריעים התושבים באזור מרכז גילת על תופעת הסחר בסמים, המשטרה הגבירה את הפעילות בחודשים האחרונים - אבל הדיירים לפחות סבורים שכלום לא השתנה. אלו החיים באחד משני המרכזים המסחריים של שכונה ד', אחת משכונות העוני המפורסמות בישראל.

"המשטרה מגיעה, והם בורחים - וחוזרים". במרכז גילת (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
"המשטרה מגיעה, והם בורחים - וחוזרים". במרכז גילת(צילום: רועי עידן)

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

"אני גרה בבלוק הזה 21 שנה, ו-21 שנה יש לנו בעיה עם נרקומנים", מספרת לריסה גולדין. "הם מזריקים, מעשנים, מוכרים. הכול הולך פה, והכול בתוך הבלוק". שירן, אמא צעירה שאף היא מתגוררת במקום, מוסיפה: "ממש פחד, משעה שבע אני לא יוצאת מהבית. אנחנו משתדלים לעשות הכל לפני שיורדת החשיכה".

 

לפני כמה חודשים כתב אב לילדים המתגורר בשכונה ד' לשר לביטחון פנים גלעד ארדן, ודרש ממנו עזרה מיידית. "אני לא יכול להוריד את ילדיי בחוץ שישחקו, מכיוון שברחוב בר גיורא מתגורר בחור שמוכר חשיש. אדוני השר, בבקשה ממך, עזור לנו שלא יהיו לנו סמים בשכונה".

 

"באתי לכאן וחטפתי חום"

בעקבות זאת הפעילה היחידה המרכזית של מרחב נגב סוכן סמוי במרכז גילת והוא קנה מהסוחרים נייס גאי, חשיש, קוקאין והרואין. אותו סוכן הוביל בסופו של דבר למעצר במרס האחרון של 26 תושבי באר שבע והפזורה הבדואית בחשד לסחר בסמים, וחודש לאחר מכן נעצרו שלושה חשודים נוספים במכירת נייס גאי.

"משעה שבע אני לא יוצאת מהבית". פחד במרכז גילת (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
"משעה שבע אני לא יוצאת מהבית". פחד במרכז גילת(צילום: רועי עידן)
 

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

לצד זאת הוגברו הסיורים והותקנו מצלמות אבטחה. "בפעם הראשונה שבאתי לכאן חטפתי חום", מודה רב פקד יורי מזובובסקי. "המקום הזה לא היה הכי סימפטי. קיבלנו החלטה אסטרטגית לבצע טיפול שורש ושילבנו גם יחידות מובחרות. שעות הפעילות שלנו הן יותר בערב ובלילה, כשעבריינים יוצאים החוצה".

 

אבל תושבי האזור לא רואים את השינוי. "הם בורחים וחוזרים, רואים שהמשטרה שם והולכים לצד השני", מתארת לריסה, המתגוררת במקום עם הוריה הקשישים, את המתרחש בעת שהסוחרים מזהים את המשטרה. "המצלמות במרכז, והם כולם בבלוק".

 

"הכול כאן יצא משליטה"

תושב אחר מפנה אצבע מאשימה לרשויות: "יש פה אנשים מוכי גורל, אנשים קשי יום. יש הומלסים - קר להם בחורף, חם להם בקיץ. הם רעבים וכשהקיבה מציקה עושים דברים. העירייה צריכה לעשות משהו. זה שיש מצלמות זה לא אומר שמשהו בשליטה. הכול יצא כאן משליטה".

שכונה ד'. עשרות שנים של הזנחה (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
שכונה ד'. עשרות שנים של הזנחה(צילום: הרצל יוסף)

"המקום לא הכי סימפטי". באזור מרכז גילת (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
"המקום לא הכי סימפטי". באזור מרכז גילת(צילום: הרצל יוסף)
 

באופן לא מפתיע, גם מחירי הדירות באזור נמוכים מאוד. כך, למשל, על פי אתר מדלן מוצעת למכירה דירת 2.5 חדרים שגודלה 52 מ"ר בפחות מ-400 אלף שקל. דירה נוספת, עם מספר חדרים זהה וגדולה יותר, נמכרה לאחרונה ב-500 אלף שקל.

 

אבל שירן לא ממליצה לעבור: "בכניסה לבלוק יש סוחר סמים. מאחורי הבית יש מכות, עסקאות סמים. בהרבה מקומות אין מצלמות והם ממשיכים לעשות את מה שהם עושים. לא הייתי ממליצה לבוא לגור כאן, לא עם ילדים ולא בלי ילדים". 

 

מעיריית באר שבע נמסר בתגובה לטענות כי "בשנים האחרונות החלה העירייה ביישום תוכנית רב שנתית לשיקום וחידוש שכונות ותיקות. במקרה של מרכז גילת הנושא מורכב יותר, לאור היותו בבעלות פרטית ואולם העירייה בוחנת כיצד ניתן לשלבו באותה תוכנית. בתקופה הקרובה יתקיימו מבצעי נקיון ותחזוקה שכבר החלו, אכיפה כנגד משליכי פסולת, שמירה על כללי תברואה בבתי העסק ועוד".

 

בתגובה נאמר עוד כי "דווח לעירייה מהמשטרה כי גם היא מצדה רואה במרכז גילת יעד לטיפול. המשטרה ערכה מספר מבצעים ופועלת בתאום עם השיטור העירוני ואגף הפיקוח העירוני למיגור כל תופעה שלילית במקום. חשוב לציין כי עשרות שנים סבל המקום מהזנחה ועל כן הטיפול מורכב ואינו יכול לבוא לפתרון במטה של קסם".

 

מהמשטרה נמסר בתגובה לכתבה: "המשטרה פועלת באזור מרכז גילת זה זמן לשיפור הביטחון ולמיגור תופעות הפשיעה והאלימות באזור. נושא זה מהווה את אחד הנושאים המרכזיים בתוכנית העבודה של תחנת המשטרה בבאר שבע. במרכז גילת נעשית פעילות משותפת ביחד עם הרשות המקומית שמטרתה וייעודה הם שיפור מרקם החיים במקום למען תושבי השכונה. בין היתר מתבצעת פעילות סמויה שבה נכללה אף הפעלת סוכן משטרתי במהלך השנה החולפת. פעילות זו הביאה להפללתם של עשרות חשודים, בדגש על סחר ושימוש בסמים מסוכנים. בנוסף, הוצב במרכז גילת שוטר קהילתי הפועל יחדיו עם התושבים ומעניק לאלו מענה מהיר על בסיס קבוע".


פורסם לראשונה 29/07/2016 14:19

 

אילנה קוריאל השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
מרכז גילת
צילום: רועי עידן
מומלצים