שתף קטע נבחר

בקרוב בישראל: תרכובת מזון לתינוקות מחלב עזים

החל מספטמבר ישווק בארץ המותג ההולנדי קבריטה - פורמולה לתינוקות המבוססת על חלב עזים. המוצר, שנחשב קל יותר לעיכול מתחליפים המבוססים על חלב פרה, פונה לקהל נישה שמוכן לשלם יותר: מחירו יהיה גבוה ב-50% ממחירי מטרנה, סימילאק ונוטרילון

תחרות מעניינת למטרנה, סימילאק ונוטרילון: החל מספטמבר ישווק בישראל מותג תרכובת המזון לתינוקות (תמ"ל) קבריטה, של חברת היפרוקה (Hyproca) ההולנדית. מדובר בפורמולה לתינוקות המבוססת על חלב עזים. לחברה שלושה מוצרי תחליפי חלב לתינוקות: שלב 1 המתאים לתינוקות מרגע לידתם, שלב 2 המתאים לתינוקות בני 6 חודשים עד שנה, ושלב 3.

 

המותג "קבריטה גולד" מגיע בפחיות של 800 גרם ומשווק ברחבי אירופה, כמו גם בסין וערב הסעודית. המותג "קבריטה" מגיע ב-800 גרם וב-400 גרם ומשווק בצפון אמריקה, שם החברה מוכרת את שלב 3 בלבד.

 

צילום מסך מאתר האינטרנט של החברה. באתר יש גם צילומים של הצד האחורי של האריזה המציגים את הערכים התזונתיים והרכיבים שבמוצר ()
צילום מסך מאתר האינטרנט של החברה. באתר יש גם צילומים של הצד האחורי של האריזה המציגים את הערכים התזונתיים והרכיבים שבמוצר

 

את המוצר תייבא לארץ חברת בייבי גוט הולנד, שהיא חברה אחות של ביו קר (BioCare) המייבאת מבריטניה תוספי תזונה וקוסמטיקה טבעית אורגנית בשם Neal's Yard.  

 

היפרוקה היא חלק מקבוצת המחלבות Ausnutria Hyproca, שמייצרת מוצרי ורכיבי חלב עזים ופרות בשלושה מפעלים ברחבי הולנד. החברה קמה ב-1897 ומייצרת פורמולות לתינוקות מאז 1938. החברה מצהירה שיש לה מעל ל-75 שנות ניסיון בייצור תרכובות מזון לתינוקות. 25% מהחלב שהיא אוספת מהמחלבות מיועד לפורמולות שהיא מייצרת מחלב עזים ומחלב פרה (המותג Neolac).

 

כמה זה יעלה בארץ?

המחירים של קבריטה בארץ יהיו גבוהים. תרכובת מזון לתינוקות מחלב עזים תעלה 50% יותר מאשר הפורמולות מבוססות חלב פרה או סויה של מטרנה, סימילאק ונוטרילון. לא ברור אם מדובר ב-50% יותר ממחיר המדף שלהן או ממחירי המבצע שלהן.

 

בחברות שמשווקות חלב עזים ופורמולות לתינוקות מחלב עזים מסבירים, כי פרה מייצרת 35 ליטר ביום ועז מייצרת עשירית מהכמות - 3.5 ליטר ביום. זו הסיבה לכך שהמוצרים מחלב עזים יקרים יותר. בתעשיית תחליפי החלב, 8 ליטר חלב הופכים ל-1 ק"ג של אבקה.

 

המחיר הזה הופך את התמ"ל למוצר נישה, בטח לנוכח העובדה ששוק תחליפי החלב צפוי להיות שוק תחת פיקוח מחירים, וכן לנוכח העובדה ששופרסל מתכוונת למכור בקרוב תמ"ל תחת המותג הפרטי שלה – במחירים נמוכים יחסית לספקים המתחרים.

 

כמה זה עולה בארה"ב ובבריטניה?

מבדיקת מחירים באתרים אמריקניים ובריטיים עולה כי המחיר בארה"ב יהיה גבוה מהמחיר בארץ והמחיר בבריטניה נמוך יותר, ועקב כך יתכן שדומה למחיר ישראל (יש לקוות).



המותג בארה"ב. שלב 3 בלבד ויקר ()
המותג בארה"ב. שלב 3 בלבד ויקר

 

לפי האתר האמריקני של קבריטה, פחית של 400 גרם עולה 22.99 דולר - כ-88.4 שקל (לפי שער של 3.844 שקלים). כלומר, 22.1 שקל ל-100 גרם, יותר מפי 2 ממחיר 400 גרם תמ"ל "רגיל" בארץ. אם קונים דרך האתר 3 פחיות משלמים 242 שקל, ומארז של תריסר פחיות עולה 922.5 שקל.

 

ברשת האמריקנית הולפודס מרקט (Whole foods Market) - רשת שמוכרת את קבריטה לצד פורמולות אורגניות, מצאנו פחית של 400 גרם קבריטה ב-21.99 דולר, כלומר 84.5 שקל - 21.3 שקל ל-100 גרם.

 

אם רוכשים פחית של 800 גרם באתר האמריקני של קבריטה, יש לשלם 165 שקל, כלומר 20.6 שקל ל-100 גרם. גם בגודל זה מדובר במחיר גבוה ביותר מפי 2 ממחיר ללא מבצע לתמ"ל "רגיל" בארץ. שלישייה עולה 469 שקל, ושישייה 907 שקל, כלומר 18.89 שקל ל-100 גרם הוא המחיר הנמוך ביותר פר אריזה.

 

המחיר גבוה גם בהשוואה למותגי תמ"ל אמריקניים. לשם השוואה, המותג הפרטי של וולמרט, Parent's Choice, נמכר באריזת 942 גרם ב-19.98 דולר, כלומר: 76.8 שקל, או 8.15 שקלים ל-100 גרם. אנפמיל באריזת 610 גרם נמכר בוולמארט ב-25.98 דולר - כ-100 שקל לפחית ו-16.4 שקל ל-100 גרם. סימילאק אדוונס 352 גרם נמכר בוולמארט ב-15.78 דולר - 60.65 שקל לאריזה ו-17 שקל ל-100 גרם.

 

בבריטניה, פחית של 800 גרם קבריטה עולה 19.95 ליש"ט באוקאדו ובוטס, 100.6 שקל לפי שער של 5.0439 שקלים לליש"ט. כלומר 12.36 שקל ל-100 גרם – מחיר נמוך בהרבה מהמחיר בארה"ב, אבל עדיין גבוה לעומת פורמולות "רגילות". המתחרה המקומי, Nanny Care (של vitacare), מותג תרכובת מזון לתינוקות המבוסס על חלב עזים שנמכר גם ברשתות נוספות בבריטניה, מוצע לצרכן במינימום 18.99 ליש"ט - כ-96 שקל - לפחית של 900 גרם. מחירו ל-100 גרם הוא 10.64 שקל.



צילום מסך מהאתר הבריטי mysupermarket. מחירי תמ"ל מבוסס חלב עיזים ()
צילום מסך מהאתר הבריטי mysupermarket. מחירי תמ"ל מבוסס חלב עיזים

  

טרנד צריכת חלב עזים הגיע גם לתינוקות

פורמולות מחלב עזים קיימות ונמכרות במדינות רבות. בניו זילנד ובאוסטרליה יש חברות מקומיות שמייצרות מוצרים כאלה וכך גם בסין ובשוויץ.

 

בדו"ח העוסק בניתוח כלכלי של שוק הפורמולות לתינוקות מחלב עזים, שיצא לאחרונה בארה"ב, נכללות 16 חברות, ביניהן Dairy Goat Co-operative, דנונה (שמשווקת המותג Karicare של נוטרישה שמייצרת את נוטרילון), ו-Holle השוויצרית.

האריזה הרוסית של המותג (צילום מסך מאתר החברה) ()
האריזה הרוסית של המותג (צילום מסך מאתר החברה)

בעולם המערבי יש טרנד בריאותי חזק מאוד שמעודד צריכת חלב עזים ומוצרי חלב עזים, אם כי עדיין מדובר בקטגוריה הפונה לחלק לא גדול מהאוכלוסיה הצורך מוצרי בריאות, ואף מוכן ויכול לשלם יותר. אותו חלק באוכלוסיה הוא גם זה שיעדיף הנקה, שגם היא נחשבת לחלק מאימוץ אורח חיים של תזונה בריאה יותר. לפי ארגון הבריאות העולמי, חלב אם הוא המזון המומלץ והמותאם ביותר לתינוקות.  

 

יחד עם זאת, יש עיסוק בחלב עזים כתחליף לחלב אם, גם בקרב אימהות מניקות. בארה"ב זה טרנד נוסף, בעיקר אצל הורים שמגדלים ילדים קרובים בגיל: הנקה עד גיל חצי שנה (לדוגמא) ואז מעבר לתחליף חלב אם שמכינים בבית, פורמולה ביתית, שמבוססת על חלב עזים או אבקת חלב עזים, עם תוספות כמו סירופ אורז, שמן זית, שמן דג קוד, ויטמינים ופרו ביוטיקה. יש אימהות שלא יכולות או לא מעוניינות להניק את ילדיהם, והן משתמשות במתכונים ביתיים של פורמולות חלב עזים עבור תינוקות צעירים יותר.

 

אחת הסיבות לכך היא סלידה מתחליפי חלב תעשייתיים, משום שהם מכילים חומרים סינתטיים וסוכר תירס, וכן רתיעה מתחליפי חלב מבוססי סויה, שכן בארה"ב הסויה מהונדסת גנטית.

 

אך יש גם ביקורת רבה על הכנת פורמולה ביתית מחלב עזים. קריסטן קוולרי, לשעבר כוכבת ריאליטי והיום אמא לשלושה, מניקה את בנה הצעיר ומאכילה את ילדיה הגדולים יותר בפורמולה ביתית מבוססת על חלב עזים. במסגרת ראיון איתה, פרסם אתר האינטרנט של פיפל מגזין את מתכון הפורמולה הביתית שלה ושל בעלה. המתכון הוסר מהאתר בשל מחאת גולשים שטענו כי יש בפרסום המתכון סכנה לבריאותם של תינוקות ופעוטות.

  

חלב עזים נחשב קל יותר לעיכול  ודומה לחלב אם

הסיבה שהורים מכינים פורמולות שנויות במחלוקת כאלה, היא משום שבאירופה וגם באסיה נהוג היה לתת לתינוקות חלב עזים מדולל כתחליף לחלב אם, וכן בשל העובדה שחלב עזים קל יותר לעיכול מאשר חלב פרה. גם לאנשים שאינם אלרגיים לחלב פרה, יש לעתים רגישות במערכת העיכול אחרי צריכתו. חלב עזים הוא עדין יותר ולא מעורר רגישות דומה.

 

הסיבות לכך הן שבחלב עזים יש יותר שומן המורכב מחומצות שומן שקלות יותר לעיכול עבור בני אדם. גם החלבון בחלב עזים שונה מזה שבחלב פרה, וגם הוא נחשב לקל יותר לעיכול. חלב עזים מכיל כמות מזערית של חלבונים הנחשבים אלרגניים בחלב פרה, קזאין ואלפא לקטאלבומין. יחד עם זאת, חלב פרה וחלב עזים מכילים אותה כמות של חלבון אלרגני נוסף: בטא לקטוגלובולין.

 

כמו כן, תרכובת מזון לתינוקות שמבוססת על חלב עזים לא מתאימה לתינוקות הרגישים ללקטוז (בחלב עזים יש רמות לקטוז נמוכות יותר - 4.1% לעומת 4.7% בחלב פרה, לא בטוח שזה הבדל משמעותי לרגישים) ולרוב, לא מתאימה לתינוקות שאלרגיים לחלב פרה, אם כי יש הורים שיטענו אחרת.

 

בחלב עזים יש 13% יותר סידן, ו-25% יותר ויטמין B-6. יש בו 47% יותר ויטמין A, פי 3 ניאצין ו-27% יותר מנוגד החימצון סלניום, לעומת חלב פרה. אבל חלב פרה מכיל פי 5 ויטמין B-12 ופי 10 חומצה פולית מאשר חלב עזים. עקב כך שני אלה מוספים ביתר שאת למזון תינוקות המבוסס על חלב עזים.

 

כמו כן חלב עזים נחשב לדומה יותר במבנה שלו לחלב אם אנושית. כמויות השומן והחלבון דומות, והקזאין בחלב עזים דומה יותר לקזאין הנמצא בחלב אם.

 

למרות זאת, כמובן שאין לתת לפעוט מתחת לגיל שנה חלב פרה או חלב עזים - שאינם פורמולה. גם לא חלב שקדים או חלב סויה. זה עלול לגרום לאנמיה, בעיות במעיים ותת תזונה. גם בטרם עידן הפורמולות המסחריות היו מדללים ומעשירים סוגי חלב אלה עת נתנו אותם לתינוקות.

 

הנקה או תחליפי חלב? צפו 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים