שתף קטע נבחר

חלא"ס עם הסכסוך - נערים יהודים וערבים יחד

"היינו צריכים להיות אמיצים פעמיים כדי להיות חלק מהתוכנית הזו, אמיצים כדי בכלל לחשוב שעוד ניתן להביא שינוי, ואמיצים כדי להסביר את זה למשפחות ולחברים שלנו בבית. היום, בסיום השנה הראשונה, אני מתרגשת לומר שזה היה שווה. למרות שמדובר בערבים ויהודים, אחרי שנה, אפשר כבר לומר שאנחנו חברים". בני נוער יהודים וערבים מתוכנית המנהיגות של מוזיאון עין דור בשותפות ה-USAID, סיימה את שנתה הראשונה

תכנית המנהיגות המשולבת לנוער ערבי יהודי חלא"ס (חיים ללא אלימות וסכסוכים) של מוזיאון עין דור בשותפות ה-USAID סיימה את שנתה הראשונה בטקס מרגש בהנחיית מירה עווד. לבית הספר שדה אלון תבור התקבצו יותר ממאה נערות ונערים מישובים ערביים ויהודים בצפון הארץ לסמינר קיץ בן 3 ימים שהיווה את שיאה של פעילות השנה הראשונה. יחד, מהווים הנערות והנערים את הגרעין הראשון של התכנית.

 

"דרכה של התכנית לא הייתה קלה" סיפרה באירוע כרמלה ארנון מנהלת מוזיאון עין דור: "המצב הביטחוני והחברתי אשר שרר בישראל בשנה האחרונה, הציב אתגרים לא פשוטים בפני הצוות החינוכי, התלמידים ובני משפחותיהם. יחד אם זאת, בני הנוער הצליחו לפגוש את האחר באומץ, ללא מסיכות תוך שלילת דעות קדומות ועל כן הצליחו לייצר חברויות, פתיחות והכלה הזולגות החוצה מגבולות התוכנית גם לחייהם הפרטיים והקהילתיים."

 


בני נוער שלא היו נפגשים אחרת ושהפכו לנושאי דגל של חיים משותפים וסובלנות כלפי האחר

 

למרות הקרבה הגאוגרפית, היה מדובר בשתי חברות אזרחיות מנותקות אחת מהשנייה. החשש מכניסה ליישובים של בני דת ותרבות אחרת היה מוחשי לא רק אצל הילדים אלא גם אצל הוריהם לאור מקרי האלימות הרבים שהחברה בישראל התמודדה עימם לאורך השנה.

 

"הנערות והנערים הערבים והיהודים הפכו לאורך השנה לקבוצה מגובשת אחת שתישא את הערכים שנלמדו לתוך הקהילות והמשפחות מהן הגיעו. זה היה מרגש להיות עדה למפגש זה של בני נוער שלא היו נפגשים אחרת ושהפכו לנושאי דגל של חיים משותפים וסובלנות כלפי האחר", הוסיפה ארנון.

 

היינו צריכים להיות אמיצים פעמיים

כנגד כל הסיכויים, החברויות שנרקמו בין הילדים זלגו החוצה מגבולות התוכנית גם לחייהם הפרטיים והקהילתיים והפכו את התוכנית עצמה להצלחה שעתידה להתרחב לבתי ספר נוספים בצפון הארץ בשנה הבאה. "היינו צריכים להיות אמיצים פעמיים כדי להיות חלק מהתוכנית הזו," אמרה ניקול גורביץ' תלמידת כיתה ח' מניר העמק המשתתפת בתוכנית. "אמיצים כדי בכלל לחשוב שעוד ניתן להביא שינוי, ואמיצים כדי להסביר את זה למשפחות ולחברים שלנו בבית. היום, בסיום השנה הראשונה, אני מתרגשת לומר שזה היה שווה".

 

צפו בחלק מטקס סיום התוכנית:

 

פעילות סיום שנת התוכנית הראשונה היה סמינר אמנויות בן 3 ימים בו הכינו הנערות והנערים את חומרי הקמפיין נגד האלימות שהם בעצמם, כמנהיגי נוער, יפיצו בבתי ספר ומרכזים קהילתיים בצפון הארץ שאינם משתתפים בתוכנית בשנה הבאה.

 

החומרים שנוצרו, בסיוע מנטורים מומחים בחמישה תחומים עיקריים – קולנוע, תאטרון, מוסיקה, אמנות פלסטית וריקוד; הפכו למופע מרגש אותו הנחתה עווד. "על אף השוני הרב של כל אדם מחברו. בחרנו לחגוג דווקא את המשותף, המאחד והמקשר בין כולנו", אמרה עווד מעל לבמה.

 

ח"כ איתן ברושי הגיע לברך את 350 באי טקס הסיום ואמר: "תכנית חלא"ס לבתי ספר יהודים וערבים היא נדבך נוסף וחשוב בדרך לחיים משותפים, נטולי אלימות, גזענות, בידול ודעות קדומות. באתי לכאן כדי לעודד פעילות חינוכית מסוג זה התורמת למנהיגות העתידית שתוביל את הדו-קיום עבור עתיד ישראל."

 

הנערות והנערים נהנו גם ממירב פעילויות משותפות לאורך הימים ביחד כגון קומזיץ, מעגל מתופפים, שייט ומסיבה בלידו על פני הכנרת וכמובן ארוחות ולינה משותפות. "חשבתי לרגע שזה חלום שבו אני רואה את הכול בוורוד." אמרה רונזה רזיק רכזת התוכנית. "התלמידים צחקו, ישנו, אכלו, שרו, רקדו ושחקו יחד ערבים ויהודים. הייתי כל כך גאה בהם שהצליחו להתגבר על כל החששות והמחסומים ונתנו את כול כולם להצלחת התוכנית. במציאות שלנו, זה לא מובן מאילו."

 

'חלא"ס' – חיים ללא אלימות וסכסוכים, היא תכנית חינוכית בלתי-פורמאלית לבני נוער, פרי פיתוחו של המוזיאון הארכיאולוגי עין-דור וביוזמה משותפת עם ה- USAID. התכנית מייצרת קבוצת מנהיגות נבחרת של 150 נערים ונערות בגיל חטה"ב, משישה בתי ספר יהודים וערבים באזור הגליל, הפועלים ליצירת מנהיגות חברתית צעירה תוך טיפול בנושאים כגון גזענות דעות קדומות ומניעת אלימות.

 

תלמידי התכנית אף ידריכו את בני גילם בפעילויות חינוכיות העוסקות באדם הדמוקרטי ובשיאן קמפיין חברתי מתוקשר נגד אלימות. מפגשי המוזיאון נערכים משך שנתיים ובשתי שפות, עברית וערבית, וכוללים פעילויות והכשרות מקדמות מנהיגות המספקים כלים מעשיים בהנהגה והדרכה, תוך התנסות במגוון פעילויות בתחומי האומנות, התקשורת והמוסיקה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים