שתף קטע נבחר

המדריך המלא: כך תבחרו את הרופא הטוב ביותר

מחפשים רופא ילדים לזאטוט, רופא משפחה שעליו תוכלו לסמוך, רופא שיניים ממנו לא תחששו או גינקולוג שיוביל אתכן בראש שקט ללידה? "זמנים בריאים" עם העצות הטובות ביותר שיאפשרו לכם לבחור את הרופאים הכי טובים

המטופל של היום הוא לא החולה של פעם: אתם בוחנים היטב את שלל המידע המצוי ברשת האינטרנט ומגיעים לרופא עם שאלות מוכנות, מתוך מחשבה שבחמש דקות שהוקצבו לתור, ממילא הרופא לא יוכל להקדיש יותר מדי זמן שמגיע לכם.

 

ואולי בגלל המידע שזמין כל כך ברשת, דווקא הדבר מבלבל עוד יותר: עומס הנתונים הזה מביא לחששות ולעתים גם ללחץ של המטופל על הרופא לביצוע בדיקות מיותרות.

 

 

הרופא שלכם הוא הרבה יותר מאשר סתם פקיד עם חותמת לאישורים הפניות ותרופות. הוא האיש שאחראי ישירות על בריאותכם, על הקשר שלכם עם מערכת הבריאות, והוא גם זה שתפקידו להדריך, לחנך ולייעץ במבוכי עולם הרפואה.

 

לא בכדי בחירת רופא טוב היא החלטה חשובה ולעיתים גם מצילת חיים. רופא המשפחה שלכם צריך להיות לא רק מקצועי, אלא גם אנושי. אלה אלמנטים שאינם טריוויאליים.

 

כימיה טובה עם המטופלים נחוצה לצורך יצירת האמינות מול הרופא. מטופל שלא יחוש בנוח אצל רופא המשפחה, יעדיף להגיע כמה שפחות למרפאתו, מה שעלול לגרור ולהעצים בעיות רפואיות נסתרות.

 

לעתים הביקור אצל הרופא הוא אירוע משמעותי, במיוחד אצל הילדים. לפעמים ההורים עצמם דרושים ולחוצים לפני הביקור והחרדה עוברת גם אל הילד שמבין שהביקור אצל רופא שונה מביקור אצל בן משפחה או סתם אצל חבר. בתוך כך נוצרת התניה אצל הילד שברגע שיראה דמות רפואית, יקשר זאת להרגשה רעה וגם לחרדות של ההורים.

 

הביקור אצל הרופא יכול להיות גם טראומטי: הרופא עורך בדיקות שאינן תמיד נעימות, חודרות לטריטוריה של הגוף, וכל המכלול הזה הופך את דמות הרופא לעתים לחוויה שעלולה להיות בעייתית. אם הרופא מתקשר עם המטופל בצורה טובה, לפעמים אפשר להימנע מאותה טראומה.

 

אבל מעבר לאמון ולקשר, קיימים עוד כמה תנאים שעליכם לתת עליהם את הדעת לפני שאתם בוחרים את הרופא האולטימטיבי עבורכם.

 

לבחור נכון. מיקום המרפאה ושעות העבודה לא פחות חשובים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לבחור נכון. מיקום המרפאה ושעות העבודה לא פחות חשובים(צילום: shutterstock)

 

בחרנו את העצות הטובות ביותר עבורכם, רגע לפני שאתם מתבייתים על המטפל הבא:

 

המיקום

שימו לב למיקומה של המרפאה: קל הרבה יותר כשהמרפאה קרובה למקום מגוריכם. לכן בדקו האם יש לכם די זמן ואפשרות לנסוע למרפאה רחוקה שם נמצא רופא בעל שם או שתעדיפו רופא שמרפאתו קרובה למקום מגוריכם או לעבודה.

 

שעות העבודה

רבים מרופאי הקהילה מועסקים גם כרופאים בכירים בבתי החולים. מצד אחד, מדובר ברופאים המעורים בעדכונים ובחידושים הרפואיים באינטנסיביות, אך מנגד – לרוב הם עובדים במרפאה רק בשעות אחר הצהריים ובימי שישי.

 

גבר או אישה

לפעוט או לילד זה לא ממש ישנה אם מדובר ברופא או רופאה, אבל אולי לכם יש העדפה כלשהי לגבי מינו של המטפל שאולי יתן לכם הרגשה פחות מאיימת בעיקר כשמדובר בגופכם.

 

ממש על פי האימרה "גברים ממאדים ונשים מנוגה", כך גם רופאים לעתים מטפלים אחרת מרופאות. לעתים רופאים ממין זכר נוהגים להיות מהירים יותר וענייניים, בעוד שרופאות ידועות כיסודיות יותר, מקפידות על כל פרט קטן ואולי לעתים גם עדינות יותר בגישתן. הכל עניין של טעם והעדפה אישית.

 

המומחיות

אם אתם או ילדיכם סובלים ממחלה כרונית כמו אסתמה או סוכרת, ייתכן שתרצו לתפוס "שתי ציפורים במכה אחת", ולבחור רופא ילדים בעל תת התמחות ספציפית למחלה.

 

עיצוב המרפאה

לפעמים, עיצוב המרפאה חשוב, במיוחד אצל ילדים. מרפאה צבעונית ועתירת אטרקציות תרתיע פחות את הילד מאשר לבקר אצל הרופא. יש מרפאות ילדים שבהן מוקרנים סרטים מצוירים על מסכי פלזמה, באחרות יש איורי קיר מרהיבים, בובות ענק או פינות משחק.

 

ניקיון ואסתטיקה

לא רק עיצוב חשוב, אלא גם התחזוקה של המרפאה. האם היא אסתטית ונקייה? האם הרופא משתמש בכלים חד פעמיים? לחלק גדול מהציוד יש כיום אפשרות חד פעמית ורופאים המקפידים על שלומם של מטופליהם ישתמשו בציוד כזה למרות שהוא מייקר את הטיפול. ודאו שיש במרפאה מכשיר לעיקור הציוד הרב פעמי.

 

פוציניו-מוציניו

כאמור, הקשר של הרופא עם הילד (כמו גם עם ההורה) הם אולי המרכזיים ביותר בחשיבותם בטיפול בתינוק. רופא ילדים המשתמש במחוות כדי להרגיע את הילד עשוי למנוע ממנו טראומה מטיפול רפואי, להרגיע אותו ולסייע לעריכת בדיקה מקצועית ואיכותית.

 

התור

יש רופאים עמוסים, ויש רופאים עמוסים יותר. חלק מעדיפים את המרפאות שבהן ממתינים רבים בתור, מה שעשוי להעיד על הצלחה מסחררת של הרופא והיותו "מבוקש". אחרים יעדיפו מרפאה עמוסה פחות, שבה יוכלו להתקבל גם בהתראה קצרה.

 

המזכירה

לא כל המרפאות מעסיקות מזכירה. בשל כך, קיים עומס גדול עוד יותר על הרופא, שנאלץ להשיב גם לטלפונים בזמן הביקור, לקבוע תורים ולהשליט סדר בכאוס.

 

פרסומים

אחת הדרכים (אחת מיני רבות) לבחון את מידת המעורבות האקדמית של הרופא שלכם, היא לבדוק את מספר הפרסומים המדעיים שלו. תוכלו להיכנס למנוע חיפוש המחקרים מדליין, או אפילו סתם ל"גוגל", להקיש את שם הרופא באנגלית ולבדוק האם פרסם מאמרים ומחקרים בכתבי עת רפואיים.

 

דפי מידע

אין זה סוד שלרופאים אין די זמן כדי להשיב לכל השאלות המטרידות את ההורים. זו הסיבה שחלקם הציבו במרפאותיהם (או באתר האינטרנט שהקימו) דפי מידע שאמורים לתת מענה בנושאים שכיחים ברפואה. זוהי עוד דרך להעניק שירות נפלא למטופלים ולגלות איכפתיות ותשומת לב.

 

אינטרנט

הרופאים מגלים בשנים האחרונות את יתרונות הרשת בתקשורת עם המטופלים, ורבים מהם כבר הקימו אתר פרטי, או לפחות פתחו תא דואר אלקטרוני לשירות הפציינטים. בדרך זו תוכלו לשאול את הרופא שאלות שאינן דחופות, במקום לטרטר את עצמכם עד למרפאה.

 

האם לרופא יש רישיון

בדרך כלל הרישיון תלוי על הקיר לצד תעודות של קורסים והשתלמויות. לא הבחנתם ברישיון? אל תתביישו לשאול את הרופא היכן למד, מהי הכשרתו, מה מספר הרישיון שלו וכמה שנים הוא בתחום.

 

לוקח כמה שנים לצבור ניסיון ולהפוך לרופא שיניים טוב. נבוכים לשאול? בדקו את המידע באתר משרד הבריאות, הקלידו את שם היישוב שבו ממוקמת המרפאה ואת שם הרופא.

 

קבלו המלצות

התייעצו עם בני משפחה, חברים ומכרים, הצליבו מידע ושאלו את הלקוחות אם הם מרוצים מהטיפול וגם מהיחס של הרופא ומתנאי המרפאה. התייחסו בכובד ראש להמלצות שליליות. קיבלתם יותר מחוות דעת שלילית אחת? זו בהחלט נורה אדומה.

 

ידיעת השפה האנגלית: מעידה כי הרופא מתעדכן

הנתון הבא לא עומד להשתנות בעתיד הקרוב והרחוק: שפת הרפואה הבינלאומית היא אנגלית. הפרסומים מופיעים בשפה האנגלית, ההנחיות והעדכונים החדשים, כתבי העת הנחשבים בעולם הרפואה, כולם בשפה האנגלית.

 

לכן קיימת חשיבות רבה לכך שהרופא שלכם ישלוט גם באנגלית. זו אינדיקציה נוספת לכך שהוא מסוגל לקרוא ולהתעדכן בספרות הבינלאומית הרפואית. באתרי האינטרנט של קופות החולים תוכלו לבדוק אילו שפות הרופא שלכם דובר ולבחור את זה ששולט גם בעברית וגם באנגלית.

 

הפעם הראשונה: הזדמנות להתרשם

לא קל להיות רופא משפחה בקהילה. המרפאה, במיוחד בימי החורף, עמוסה בעשרות מטופלים והרופא, שלרוב החל את עבודתו מוקדם בבוקר, חייב להקדיש לכל אחד מהם את הזמן הראוי. אין כמו הביקור הראשון כדי להתרשם מיכולתו של הרופא לשמור על אדיבות ועדינות גם במצבים לחוצים.

 

השתייכות לבית חולים

לעתים מטופלים מעדיפים להישאר בטיפול אצל רופא המועסק גם בבית חולים, מכמה טעמים. תחילה משום המגוון הרחב של המקרים המורכבים בהם נתקלים בבית החולים, שנית בזכות הלימוד האקדמי האינטנסיבי שכמעט ואינו מתקיים במרפאות הקהילה, ושלישית בשל הקשר עם מוסד רפואי, שמאפשר לעתים לרופא לסייע לכם בנבכי הטיפול בבית החולים.

 

כך למשל, בוחרות נשים בהריון רבות להימצא בטיפולו של גינקולוג שעובד באותו בית החולים בו הן עומדות ללדת, וחולים כרוניים בוחרים את הרופא העובד גם במוסד הרפואי בו הם מטופלים.

 

איפה האחות?

מטופלים רבים בוחרים רופא עצמאי, העובד במרפאה פרטית חסרת ציוד רפואי וצוות אחיות. במקרים כאלה, המטופל מטרטר עצמו בין הרופא לבין חיפוש אחר אחות זמינה כדי למסור או לבצע בדיקות. לכן לעתים מעדיפים מטופלים לבחור רופא הממוקם במרפאה שבה צוות אחיות.

 

לא חייבים לחתוך

רופאים במקצועות כירורגים כמו גינקולוגיה, אורתופדיה, אף אוזן גרון, עיניים, פלסטיקה ועוד – לעתים ששים לנתח את המטופל, גם אם אין הכרח וניתן להמתין עם הפעולה הכירורגית. רופא טוב, הוא כזה שמבהיר את התמונה האמיתית – מתי קובע הפרוטוקול שניתוח חייב להתבצע באופן דחוף, ומתי ניתן להמתין עמו בשל הסיכונים הכרוכים בניתוח.

 

מותרת חוות דעת שנייה ויותר

רופאים אינם אלים, גם הם טועים, ובעלי גישות ודעות שונות. אין רופא א' שווה לרופא ב' או לרופא ג', ולכן, גם לכם מגיע לקבל חוות דעת ראשונה, שניה, שלישית או יותר, ככל שתרצו. והרופא שלכם צריך להרגיש עם זה נוח. אם בחרתם רופא שמגיב בשליליות, בעלבון או גוער בכם על שלאחר המלצתו ניגשתם לרופא מתחרה לחוות דעת נוספת, אין סיבה להמשיך ולבקר אצלו.

 

דברו בחופשיות

רופא צריך לאפשר לך לדבר בחופשיות ולהיות קשוב לרצונות שלך. בסופו של דבר, כל אחד מאיתנו הוא אדם שונה עם רצונות שונים. מטופל אחד יסכים לטיפול לצורך שיפור איכות חייו, ומטופל אחר יימנע מפעילות רפואיות או אישפוז אם אינו מסכן את חייו. רופא טוב צריך לאפשר לכם לשאול את כל השאלות, לאפשר לכם להביע את רצונותיכם ולהתאים את הצורך הרפואי אליכם.

 

שימו לב לתרופות

האם הרופא שלכם נותן לכם תמיד את אותה התרופה מאותו יצרן, או שמסביר לכם על תרופות מקבילות שוות ערך? רופא טוב צריך לפרוש בפניכם את כל אפשרויות הטיפול התרופתי, לציין כי התרופה המתאימה היא ממשפחה מסוימת, שבה כמה תרופות אפשריות ולהסביר האם יש הבדל בין השמות המסחריים של אותה תרופה או לא. אם הרופא אינו עושה זאת, ומקפיד לתת תמיד את אותה התרופה, ייתכן שקיים קשר מסחרי בינו לבין אותו יצרן תרופות, מה שהוא בניגוד לחוק.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כך לבחור את הרופא נכון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים