שתף קטע נבחר

חוב המזונות: כך התגייסה הוצל"פ לטובת האם

גבר צבר חוב גדול לאם ילדיו, ולכן הוחלט שדירה שבבעלותו תימכר. אלא שמס שבח אמור היה לנגוס משמעותית בתמורה. הוצל"פ וכונס הנכסים מצאו פתרון

כך הלכה לשכת ההוצאה לפועל בבאר שבע לקראת אישה שאבי ילדיה צבר חוב של מאות אלפי שקלים בגין מזונות שלא שולמו: כדי לכסות את הסכום החליט כונס הנכסים הרשמי למכור דירה שבבעלות האב-החייב, אולם המהלך היה מחייב תשלום מס שבח שיקטין משמעותית את התמורה ולמעשה יפגע באם. לפיכך התגייסה לטובתה הרשמת מירב גולדנר, ואפשרה מתן פטור ממס שבח על הדירה חרף חוסר שיתוף הפעולה של האב.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

ביוני 2005 פתחה האישה תיק הוצאה לפועל בלשכה באשקלון בשל חוב מזונות שאבי ילידה לא שילם לאורך שנים. המאבק נגד האב מתנהל עד עצם היום הזה – ובינתיים הוא צבר חוב של כ-170 אלף שקל לאם ועוד כ-158 אלף שקל לביטוח לאומי, שנשא במזונות במקומו. האם טענה שהאפשרות היחידה לפרוע את החוב של האב-החייב היא באמצעות מכירת דירה שבבעלותו.

 

רשמת ההוצאה לפועל עפרה גיא (כיום שופטת משפחה), שטיפלה בתיק בסוף העשור הקודם, מינתה ב-2009 כונס נכסים לדירת החייב, וב-2015 נמצאה לה רוכשת. הבעיה הייתה שעסקת המכר הצריכה תשלום מס שבח של כ-169 אלף שקל – סכום משמעותי בהתחשב בכך שהתמורה כולה תעמוד על 450 אלף שקל. הכונס, שניסה להסתייע באב כדי שיוכל להגיש בקשה לפטור ממס, נתקל בחוסר שיתוף פעולה מוחלט ונאלץ לפנות בשל כך ללשכת ההוצאה לפועל.

 

הכונס ביקש שיאושר לו לחתום בשם החייב על הבקשה שתוגש לרשויות המס גם ללא הסכמתו. בדיון שהתקיים בינואר 2016 ללא נוכחות החייב, שלא הגיע אף שזומן, טען הכונס שאם ייאלץ לשלם את המס לא יישאר לאם הזוכה כמעט כלום.

 

הרשמת מירב גולדנר, שדנה בבקשה, ציינה כי בעוד שכונס נכסים בהליכי פשיטת רגל מקבל לידיו את כל זכויות החייב, כונס נכסים בהוצאה לפועל מקבל אך ורק את הזכויות בנכס שמונה לממש. המשמעות היא שהוא אינו מקבל "אוטומטית" זכות לפטור ממס השייכת לחייב. היא קבעה שבמצב כזה עליה להכריע איזו זכות גוברת: הזכות האישית של החייב לפטור או זכותה של אם ילדיו לפירעון חוב המזונות במקסימום תוצאה.

 

הוראות חוק מצביעות על עליונות של חוב המזונות – החוב היחיד שמאפשר למשל הוצאת פקודת מאסר לחייב. מנגד, מקור הזכות לפטור ממס שבח היא ב"בטעמים סוציאליים כלכליים המבקשים להקל על המשפחה", ובשנים האחרונות היא הוכרה כזכות יחסית הכפופה להתנהלות הוגנת.

 

לפי הרשמת גולדנר, שופטים שונים כבר אפשרו לכונסי נכסים לעשות בה שימוש גם כשהחייב לא מסכים, בנסיבות שבהן עשה בה שימוש לרעה ונהג בחוסר תום לב. והנה, גם במקרה הזה לא היה החייב נקי כפיים, קבעה. "החייב הפגין אדישות להליכים, צבר חוב מזונות גבוה, לא שיתף פעולה עם ההליך ולא פעל לשם הקטנת הנזק שנגרם לזוכה וילדיה בהיעדר תשלום מזונות", כתבה וקבעה שזכות האם לגביית חוב המזונות עדיפה על זכויות החייב לפטור ממס.

 

בהקשר זה הוסיפה הרשמת כי יש להעדיף את זכות האם גם מאחר שהוויתור על הפטור עלול להפחית משמעותית את הכסף שתקבל, כשמנגד כלל לא ברור אם החייב התכוון להשתמש בו.

 

משכך התירה הרשמת לכונס לבקש את הפטור גם ללא הסכמת החייב. המשמעות היא שבמקום שכספי מכירת דירתו יגיעו ברובם לרשויות המס, הם ישמשו את האם ויעזרו לה להמשיך להחזיק לבדה את התא המשפחתי.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • שמות באי הכוח לא צוינו בהחלטה
  • כונס הנכסים: עו"ד תומר יחיא
  • עו"ד טל גוטרמן עוסק בהוצאה לפועל ופשיטת רגל
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים