שתף קטע נבחר

מה יהיה ב-1 בספטמבר? אין לי חברים

קונים ציוד חדש, עוברים על החומר משנה שעברה ומתחילים לסדר את שגרת שעות השינה, אבל מה עם התחושות של הילדים? הפחדים, הלחצים והמצוקות? בדקנו מהם החששות הכי גדולים של הורים וילדים לקראת השנה החדשה

הראשון לספטמבר העומד בפתח מבשר עבור תלמידים וגם הורים התחלות חדשות, שאיפות גבוהות ותקוות גדולות אך גם דאגות וחששות, לחצים ופחדים. חיינו מורכבים מרצף של שינויים ומעברים. כל מעבר הוא שינוי הטומן בחובו פרידה מהמוכר ומצריך כישורי התמודדות עם חוסר וודאות, גמישות והסתגלות.לא רק העולים לכיתה א' נדרשים לתהליך התמודדות והסתגלות עם המעבר. גם המעברים לחטיבה ולתיכון יכולים להיות מורכבים ולא קלים, בייחוד על רקע סערת גיל ההתבגרות, המלווה בעצמה בלחץ ובחרדה לא מבוטלים.

 

גם בקווי ער"ן, ככל שמתקרבת שנת הלימודים, משתקפת רמה גבוהה של חרדה בקרב מתבגרים והורים. כך למשל:

 

- נערה העולה לכיתה י' ועוברת מחטיבת הביניים לתיכון משתפת כי היא חווה לחץ עצום מתוך רצון להצליח ולהיות הכי טובה. "מה יהיה אם לא אהיה טובה מספיק?", היא שואלת. "אני המצטיינת בבית. אבל מה אם אכשל?"

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

- תלמידה בחטיבת הביניים, בת 14, מספרת בכאב על אהבה נכזבת לנער מהכיתה. "נפרדנו בסוף השנה ובקושי החזקתי מעמד כל הקיץ בלעדיו. בזמן האחרון הוא ניתק אותה מהאינסטגרם וחסם אותה בוואטסאפ.אני מפחדת מהרגע שאפגוש בו שוב. אם הוא יתעלם ממני אני לא יודעת מה אעשה".

 

- נער העולה לכיתה י"א, מציג עצמו מקהילת הלהט"בים, עדיין חצי בארון כדבריו, חושש שלא יבינו אותו בתיכון כי הוא שונא ספורט ולא ימצא את מקומו.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

- "אני קצת במצוקה", מכריז נער אינטליגנטי ורגיש בן 17. "אין לי חברים ואין לי למי לפנות. בלימודים הכל יהיה בסדר אבל אני כל הזמן בסטרס ובחוסר ביטחון מהקטע החברתי. איך פותחים דף חדש?"

 

- אם צעירה מספרת על כמה לילות ללא שינה והרבה דאגה סביב עליית בתה לכיתה א'. היא מרגישה שבתה מאד רגישה ופוחדת שהיא "תלך לאיבוד" בכיתה גדולה.

 

- נער בן 13 עולה לכיתה ז' בחטיבת הביניים, נבוך ומספר שיש לו בעיה בחברה. מזלזלים בו, צוחקים עליו ולפעמים מחרימים אותו, הוא לא רצוי. אפילו מקבוצת הוואטסאפ של הבנים הוציאו אותו. "רע לי. אני לא מסוגל לחזור ללימודים", הוא חוזר ואומר. "פשוט לא יכול יותר לסבול".

 

אל תפספסו:

הורים, תפסיקו להתבכיין על החופש הגדול

"כבר שבע שנים יש לי רגשות אשם"

קשב וריכוז: לעזור לילדים בדרכים אחרות

 

- אב בן 45 משתף בדילמה שגוררת הרבה ויכוחים ומריבות עם אשתו בבית. למרות שבנם הצעיר נמצא במסגרת לימודים משלבת, הוא מרגיש כאילו השילוב נכפה עליהם והבן צריך להיות בכיתה רגילה. הוא חרד מאוד לעתידו של הילד ובא אליו בדרישות שאשתו רואה כמוגזמות ומלחיצות.

 

- ילד בן 10, יתום מאם, מרגיש בודד יותר מתמיד על רקע חברה חדשה של אביו וכוונה לעבור דירה בקרוב ולהיפרד מחבריו לכיתה.

 

- ילדה בכיתה ח'. סיפרה שהייתה מאוד מקובלת בכתה עד שניסתה לעזור לילדים שהציקו להם ומאז ההצקות הופנו אליה. "לפגוע בי בפייסבוק הפך לתחביב", היא סיפרה בדמעות."אין לי אף אחד".

 

כיצד תסייעו לילדכם לצלוח את המעבר בשלום?

 

1. הכנה מוקדמת

על מנת לצלוח את המעבר בהצלחה דרושה יכולת הסתגלות וכושר התמודדות עם שינויים. כאשר מדובר במעבר חד, מהיר וללא הכנה נפשית והיערכות מספקת מתעוררת תחושת חרדה. אל תתמקדו רק בחוברות עבודה ובהכנה קוגניטיבית ולימודית. השקיעו בהכנה רגשית, שוחחו עם ילדיכם על המעבר ותנו מקום ולגיטימציה גם לחששות ולפחדים. העבירו מסר כי הסתגלות הנה תהליך ממושך ועשויה להיות גם רצופת מכשולים. עצם ההתמודדות מחזקת ומעצימה.

 

2. הקשבה

גלו הבנה והימנעו מביקורת. שדרו אמפתיה לתחושות ילדיכם והימנעו משיפוטיות. הימנעו מתגובות ביקורתיות ומבטלות כגון: "מה אתה דואג?!", "כולם עוברים את זה. צאי מהלחץ" .

 

3. חיזוק תחושת מסוגלות

הורים אשר משדרים לילד דאגה או מרבים לגונן עליו, מעבירים לו מסר שהם אינם מאמינים ביכולתו להתמודד ולהסתגל. למרות הפיתוי העז, הימנעו ממתן עצות. אמרו לילד כי אתם מאמינים בו וביכולתו למצוא את הדרך שלו להיות חלק מהכיתה ולחוש שייך למסגרת החדשה. נסו לאפשר לילד להעלות בעצמו את האפשרויות העומדות בפניו להתמודדות עם הקושי שהציג. ניתן לערוך יחד רשימה של בעד ונגד כל אפשרות ולעודד ולבחור בדרך המתאימה לו. הזמינו אותו לחשוב אלו תכונות ויכולות אישיות יסייעו לו להצליח באתגרים העומדים בפניו בשנת הלימודים החדשה. המודעות של ילדכם לכוחות הטמונים בו תחזק את ביטחונו ואמונתו בעצמו ויעמדו לזכותו גם בהתמודדות עם המעבר הבא.

 

4. טיפוח רשת חברתית אנושית

לכידות חברתית וקשרים חברתיים מהווים גורמים מסייעים בהתמודדות של ילדים עםמעבר, שינוי ומשבר. מתבגרים בעלי קשרים חברתיים קרובים ומיומנויות חברתיות טובות נמצאו כבעלי יכולת הסתגלות טובה יותר. לפעמים ילדים מתקשים לנצל את משאבי התמיכה העומדים לרשותם. לפיכך, רצוי לחזק ילדים על שיתוף ברגשות ולעודד השתתפות בפעילות חברתית.

 

5. רגישות לסימני מצוקה

ישנם ילדים שיפגינו קושי כבר בימים הראשונים לשנת הלימודים ויש שעלולים להראות קשיי הסתגלות רק בחלוף זמן מה. ילדים מבטאים מצוקה רגשית בדרכים שונות. כך למשל, ישנם ילדים שיבטאו את קשיי ההסתגלות בצורה של הימנעות והסתגרות, אחרים עשויים להגיב דווקא בהתפרצות ותוקפנות. היו ערניים לסימני מצוקה ובמידת הצורך אל תהססו לפנות לייעוץ מקצועי.

 

הכותבת היא המנהלת המקצועית של עמותת ער"ן  ומחברת הספר "עוצמת ההקשבה - כיצד לסייע לסובבים אותך בזמן מצוקה רגשית ומשבר", בהוצאת מטר.

 

ומה לגבי אורך החופש הגדול? צפו במחאת ההורים:

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: sutterstock
גלו הבנה והימנעו מביקורת
צילום: sutterstock
מומלצים