שתף קטע נבחר

בגלל התעריפים: הישראלים לא ממהרים להזמין אמבולנס

סקר חדש: רק 15% מהישראלים יזמינו אמבולנס, גם אם יש סימנים שעלולים להעיד על התקף לב. 26.8% לא יזמינו: "זה יקר לנו מדי"

תסמינים ברורים העשויים להעיד על התקף לב, כך מתברר, לא ממש מלחיצים את הציבור הישראלי. על פי סקר חדש, שערך המרכז לבריאות לב האישה בהדסה, רובנו לא נמהר להתפנות לבית חולים באמצעות אמבולנס - גם בשל העלות הגבוהה.

 

על פי הסקר, שנערך באמצעות חברת "מדגם" בקרב 500 נשאלים דוברי עברית מגיל 18, רק 15% מהציבור יזמינו אמבולנס למיון במקרה של כאבים בחזה המלווים בתחושה כללית רעה. הסקר מצא שכ־27% מהנשאלים היו מתקשרים למוקד החירום; 22.6% היו קובעים תור לרופא ברגע שזה היה מתאפשר להם; 31.8% היו מבקשים מקרוב משפחה להסיע אותם למרכז רפואי לצורך בדיקה ו־23.2% היו מתקשרים להיוועץ עם קרוב משפחה או חבר. במקרה הזה הנתון בקרב נשים גבוה בכ־10% בהשוואה לגברים.

 

התסמין הנפוץ ביותר הוא כאב עז ולוחץ במרכז בית החזה שאינו חולף בזמן מנוחה, כאב שעשוי להקרין לאזור הגב, הבטן, זרוע שמאל, הצוואר והלסת.

 

עוד עולה מהסקר שלמעלה ממחצית הנשאלים (54.1%) סברו שאין צורך להיכנס לפאניקה בעקבות לחצים בחזה. 26.8% סברו שההוצאה הכרוכה בהזמנת אמבולנס יקרה מדי עבורם ולכן יימנעו מכך וכ־10% חושבים שהסבירות שהכאבים מעידים על משהו לבבי היא נמוכה.

 

 ( )

תעריפי האגרה נקבעת על ידי משרד הבריאות

החשש מהעלות הגבוהה של הזמנת אמבולנס אינה מופרכת. תעריפי האגרה נקבעים על ידי משרד הבריאות ומשרד האוצר ומחיר הזמנת אמבולנס יכול להסתכם באלפי שקלים. אמבולנס רגיל שמפנה חולה בין השעות 7.00־19.00 גובה תשלום 397 שקל למרחק של עד 20 ק"מ, עבור ניידת טיפול נמרץ (נט"ן) המחיר יזנק ל־798 שקל. בין השעות 19.00־7.00 או לחילופין בסופי שבוע אמבולנס יעלה 474 שקל ונט"ן 951 שקל.

 

ככל שיעד הפינוי רחוק יותר - המחיר גבוה יותר ובמקרים חריגים יכול להגיע עד כמעט 2,000 שקל. אם היו לכם תסמינים, הזמנתם אמבולנס רגיל ובסופו של דבר לא התאשפזתם - תשלמו את המחיר. במקרה של אשפוז קופות החולים סופגות כמובן את עלות הפינוי ובמקרה של הזמנת ניידת טיפול נמרץ, גם אם לא היה אשפוז, קופות החולים סופגות כ־50% מהעלות. הזעקת אמבולנס שמסתיימת בטיפול רפואי ללא פינוי עולה כ־190 שקל.

 

מנהלת המרכז לבריאות לב האישה בהדסה, ד"ר דנה צפת: "הנתונים שעולים מהסקר מעידים על הפער הקיים בישראל בכל הקשור להחדרת המודעות בקרב הציבור לתסמינים של התקפי לב ולנגישות הטיפול המהיר. גורמי הממשל בראשות משרד הבריאות חייבים לפעול להעלאת המודעות לסימפטומים של מחלות לב וכלי דם - ולהכניס את התשלום לאמבולנס ולמיון לכל מי שחווה את הסימנים של התקף לב או שבץ מוחי.

 

כך נוריד את התמותה ממחלות לב וכלי דם - גורם תמותה מספר 1 בקרב נשים וגברים. תסמיני התקף לב שונים מאדם לאדם, אינם תמיד ברורים ולא תמיד אנשים מבינים שיש להם אירוע לבבי.לכן חשוב לא להתעלם כשיש תלונות מתאימות. הסימן הנפוץ ביותר להתקף לב הינו כאב עז ולוחץ במרכז בית החזה שאינו חולף בזמן מנוחה, כאב שעשוי להקרין לאזור הגב, הבטן, זרוע שמאל או אפילו לכיוון הצוואר והלסת".

 

באיגוד הקרדיולוגים בישראל מדגישים שבמקרים של תחושות קוצר נשימה, בחילה, הזעה או חולשה כללית כדאי להזמין אמבולנס ולהתפנות לחדר מיון.

 

הכתבה מתפרסמת במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

כך פועלת האפליקציה החדשה של מד"א. צפו:

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא ממהרים להזמין אמבולנס
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים