שתף קטע נבחר

מחקר מתריע: מדידת לחץ דם בבית - אינה מדויקת

חוקרים באיטליה מצאו אצל מאות אנשים שבדקו לחץ דם באמצעות מכשיר ביתי, כי המדידות אינן מדויקות. הסיבות: שרוול לא מתאים, או מדידה לא בגובה הלב

מודדים לחץ דם בבית? לא בטוח שהקריאה נכונה: מחקר חדש גילה טעויות בקריאות של מכשירי לחץ דם ביתיים אצל מאות נבדקים.

 

המחקר, שנערך על ידי חוקרי אוניברסיטת פדואה באיטליה, כלל 620 מטופלים שקיבלו מכשירי מד לחץ דם המבצעים מדידות בזרוע ובפרק היד. הם נתבקשו לבדוק את לחץ הדם בבית ואצל הרופא.

 

לפני תהליך הבדיקות עברו המתנדבים הדרכה לשימוש נכון במד לחץ הדם, אבל התוצאות הראו שאצל 433 מהנבדקים התקבלו אי התאמות של מעל 10 מילימטר כספית בין המדידות אצל הרופא למדידות בבית.

 

לדברי החוקרים, אחת הסיבות לטעויות בתוצאות היא מנח לא נכון של מפרק כף היד בעת המדידה. בעוד מפרק כף היד אמור להיות בגובה הלב, החוקרים הסבירו שרבים מהנבדקים מודדים את לחץ הדם באיזור שורש כף היד כשהיא מונחת נמוך, ועל כן מתקבלת תוצאה נמוכה ושגויה.

 

יתרה מזאת, חלק מהמטופלים מדדו את לחץ הדם עם שרוול מדידה שלא הונח נכון או לא הותאם לזרוע, וכתוצאה מכך נוצרו הפערים בתוצאות הבדיקות.

 

קראו עוד

יתר לחץ דם: הסיבות, האבחון - והטיפול

ממצאים מדאיגים: לחץ הדם ה"תקין" המקובל – גבוה מדי ומסוכן

 

אז איך מודדים נכון?

החברה האמריקנית למחלות לב והאיגודים ליתר לחץ דם ולמניעת מחלות לב ממליצים לרכוש מכשיר שמודד את לחץ הדם בזרוע ולא במפרק היד, עם שרוול בגודל מתאים.

 

יש לבצע שתיים עד שלוש מדידות בישיבה גם בבוקר וגם לפני השינה במשך שבוע, כדי להחליט אם לחולה יש יתר לחץ דם. לצורך זה יש לבצע 12 מדידות לפחות.

 

יעד לחץ הדם לטיפול הוא מתחת ל- 135/85 מ"מ כספית, או מתחת ל- 130/80 בחולים עם סיכון גבוה כמו סוכרת, מחלות לב וכליות.

 

הדרך הלא נכונה למדוד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הדרך הלא נכונה למדוד(צילום: shutterstock)

 

הרוצח השקט

על פי ההערכות כרבע מהאנשים בישראל סובלים מיתר לחץ דם - שיעור דומה לזה שנמדד בארצות הברית. מדי שנה מתגלים כאן עוד כ-70 אלף איש הסובלים מהמחלה.

 

שכיחות המחלה עולה עם הגיל: אצל צעירים בשנות ה-30 לחייהם שכיחות יתר לחץ הדם עומדת על כ-10%, בעוד שיותר מ-75% מבני ה-75 ומעלה יסבלו מיתר לחץ דם.

 

המחלה מתפתחת בגוף במשך שנים בלי סימנים שיעידו על כך, ומגבירה באופן משמעותי את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם, ובהן התקף לב ושבץ מוחי.

 

לחץ דם הוא הלחץ שמפעיל הדם על קירות העורקים שבהם הוא זורם. הוא מתבטא בשני ערכים: הגבוה (סיסטולי) מתייחס ללחץ שנוצר בעורקים כתוצאה מהתכווצות הלב, והנמוך (דיאסטולי) מבטא את הלחץ בעורקים בזמן שהלב במנוחה, בעת התרפות חדרי הלב, מיד לפני ההתכווצות הבאה.

 

שני הערכים נמדדים מספרית על פי מילימטר כספית. לחץ הדם הממוצע הנחשב תקין הוא 120/80. יתר לחץ דם הוגדר עד כה בערכים 140/90 ומעלה.

 

בדיקה בבית, טיפול בשתי תרופות

ההנחיות החדשות לטיפול ביתר לחץ דם מתבססות על שילוב בין ההמלצות האחרונות של החברה האירופאית ליתר לחץ דם וזו האמריקנית. על פי ההנחיות החדשות, טיפול בתרופה אחת אינו יעיל מספיק בהורדת שיעור התחלואה משבץ מוחי אצל הסובלים מיתר לחץ דם ולכן עדיף לטפל בשתי תרופות, המפחיתות אותו בצורה טובה יותר ומגינות על איברי המטרה העלולים להיפגע מהמחלה.

 

עוד נמצא כי הטיפול בקבוצת התרופות "חסמי בטא" הפופולרים הינה בעלת יעילות מופחתת במניעת שבץ, ולפיכך ממליצות ההנחיות להעדיף תרופות ממשפחות אחרות.

 

נמצא כי מדידות לחץ הדם אצל הרופא אינן מדויקות, אם בשל תסמונת "החלוק הלבן", הגורמת לערכי לחץ דם גבוהים במיוחד אצל הרופא ככל הנראה בשל מרכיב של לחץ והתרגשות, או בשל "תסמונת המיסוך" ההפוכה, הגורמת מסיבות דומות דווקא לערכים נמוכים של לחץ דם, בעוד שלחץ הדם האמיתי הוא גבוה.

 

לפיכך נקבע כי המדידות המדוייקות יותר נעשות דווקא בבית ולכן אצל חולה החשוד כסובל מיתר לחץ דם יש להעדיף את בדיקת הבחירה, שהיא ניטור בן 24 שעות באמצעות מכשיר "הולטר".

 

בדיקת הבחירה השנייה היא מדידה במכשיר יתר לחץ דם ביתי אמין, במשך 14 יום, כפעמיים עד שלוש ביממה, ועריכת רישום מסודר של הערכים שנמצאו. כל מדידה כזו צריכה להיעשות לאחר מנוחה מוחלטת של כעשר דקות.


האם צריך למדוד לחץ דם גם אצל ילדים? צפו:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אצל הרופא יותר מדויק מאשר בבית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים