שתף קטע נבחר

ככה לא עושים את זה: 5 הטעויות שאתם עושים בדיאטה

בדומה לשאר האלמנטים מעולם הכושר, הספורט והתזונה - גם תהליך הירידה במשקל אינו חף משלל טעויות ומיתוסים אשר פוגעים בתהליך עצמו ואף בבריאות שלנו. מאי אכילת חלבונים ועד ביצוע פעילות אירובית אינטנסיבית מדי - אלה הן הטעויות הנפוצות שפוגעות לכם בדיאטה

איבוד מסת שריר, התקפי רעב עצומים, הרס מערכת חילוף החומרים, דיכאון ועוד: כל אלה הם הסימפטומים המתלווים לירידה לא נכונה במשקל. אז נכון, מומחים בתעשיית הכושר בעולם, כולל כתבים שמכרו ספרים שזכו לתואר "הספר הנמכר ביותר", מאמני סלבס, ועוד - ישמחו לספר לכם שיש להם את השיטה שתוריד לכם את הבטן ב-30 יום, אך האמת שונה מאוד ממה שהמציאות מכתיבה לנו: הדרך הגרועה ביותר לרדת במשקל היא הדרך הנפוצה ביותר.

 

עוד כתבות:

מה קורה לגוף כשאוכלים פחות פחמימות

דיאטה: למה תמשיכו להשמין גם כשתאכלו פחות

למה כל-כך חשוב להפסיק את הדיאטה פעם בשבוע

 

לפניכם מספר כללים שגויים אשר אנשים נוטים לבצע לרוב, אשר פוגמים באיכות הדיאטה ואף בבריאות:

 

קיצוץ משמעותי בכמות הקלוריות

אנשים אשר מבצעים דיאטת "כסאח" ומקצצים בכמות הקלוריות שלהם באופן דרסטי יחוו ירידה תלולה במשקל. כאשר אדם צורך ביום 70% פחות מהאנרגיה שהוא שורף (ובעצם יוצר מאזן קלורי שלילי של למעלה מ-30%), הדבר גורם להופעת מגוון בעיות בריאותיות. למעשה, ככל שנוריד יותר בכמות הקלוריות - כך יגברו ההשלכות הבריאותיות.

 

לדוגמה: אישה ששוקלת 65 ק"ג ומתאמנת 3-5 אימונים בשבוע תשרוף בין 1600- 1700 קלוריות ליום. אם אישה כזו תאכל פחות מ-1100 קלוריות ליום היא תכניס עצמה במהרה למסלול המהיר אל עבר פגיעה בבריאותה. במקביל, גבר ששוקל 91 ק"ג ומתאמן 3-5 פעמים בשבוע ישרוף בין 2500-2600 קלוריות ליום. גבר זה, אשר יאכל פחות מ-1900 קלוריות ליום - יפגע אף הוא בבריאותו.

 

הרבה דיאטות מסוג "כאסח" נוטות לצמצם ב-30-50% את כמות האנרגיה שאנו שורפים ביום - ירידה חדה מאוד ואף מסוכנת. בדיאטות אלו העיקרון הוא פשוט: מה שיורד מהר - עולה מהר מאוד. כשאדם יורד 3 ק"ג בשבוע, לפחות 50% ועד אפילו 75%-80% מסך המשקל שירד הם מים. משקל זה יכול לעלות חזרה תוך 1-2 ימים של אכילה מופרזת.

 

בנוסף, נגרמת גם ירידה במסת השריר. ירידה זו מובילה לפגיעה בחילוף החומרים, החלשת העצמות וסיכון מוגבר למחלות. מצב זה גורם לרוב למראה ה-Skinny Fat ("הרזה השמנמן"). משבוע לשבוע האדם מרגיש רע יותר, רמות האנרגיה יורדות, והוא מוצא עצמו נאבק בהתקפי רעב ובמצב מנטלי רעוע אשר יכול להוביל לדיכאון של ממש.

 

לסיכומו של דבר, על אף שקיצוץ דרסטי בכמות הקלוריות היומית אכן יוביל לירידה משמעותית במשקל, כשמדובר בתוצאות לטווח הרחוק וההשלכות שלהן - רב הנזק על התועלת. הדרך הנכונה היא לשמור על מאזן קלורי שלילי של כ-20% ( אכילה של 80% מכמות האנרגיה שהגוף שלך שורף ביום). ע"י כך תתבצע ירידה של כ-0.5-1 ק"ג בשבוע של שומן. בכך נוכל לשמור על חילוף חומרים תקין, רמות אנרגיה גבוהות, איזון מבחינה מנטלית ומצב רוח טוב יותר.

 

מקצצים יותר מדי - יורדים מהר מדי. טעות קלאסית בעת ביצוע דיאטה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מקצצים יותר מדי - יורדים מהר מדי. טעות קלאסית בעת ביצוע דיאטה(צילום: shutterstock)

 

מאזן קלורי שלילי למשך יותר מידי זמן

אמנם ככל שנשמור על מאזן קלורי שלילי לאורך זמן גדול יותר, כך יותר משקל יאבד, אך יחד עם זאת נאבד גם מסת שריר יקרה, נכניס את הגוף לסטרס, נפגע בקצב חילוף החומרים ונביא להאטה בהפרשת ההורמונים האנאבוליים - אשר מטרתם לבנות את שרירי הגוף שלנו. 

 

אנשים רבים אשר ירדו במשקל מוצאים עצמם במצב סטטי בו המשקל תקוע והם אינם מסוגלים לרדת עוד על אף הדיאטה והגבלת הקלוריות. בנוסף, כל אכילה, ולו בכמות הקטנה ביותר - מובילה לעלייה במשקל. קונפליקט זה גורם לדילמה: האם להוריד עוד קלוריות? או לחילופין, להעלות את האינטנסיביות של שגרת האימונים? בשני המקרים פעולות אלו רק יחמירו את הבעיה.

 

הדבר הנכון לעשות הוא לתקן את המצב המטבולי ע"י העלאת כמות הקלוריות. לאנשים הנתקלים בבעיה זו במהלך תהליך הירידה במשקל מומלץ להעלות את כמות הקלוריות לאחר 10-12 שבועות של מאזן קלורי שלילי למשך 2-3 שבועות, ובמילים אחרות, להיכנס למאזן קלורי נטראלי: להכניס לגוף את כמות הקלוריות אותה הוא שורף ביום.  

 ,

פעולה זו תגרום לחילוף החומרים לעלות חזרה למעלה, לרמות ההורמונים לחזור למצב הנורמלי ולירידה בהפרשת הקורטיזול - הורמון הסטרס. למעשה, במצב זה הגוף ממש יעשה לעצמו "אתחול" לפני שימשיך את הירידה במשקל. במצבים אלו, רק לאחר שנסיים את 2-3 השבועות של האכילה במאזן קלורי נטראלי, נוכל לחזור שוב לתהליך הירידה במשקל. על פעולה זו ניתן לחזור פעמים נוספות עד ההגעה למשקל המיוחל.

  

צריכת חלבון מועטה

מתאמנים רבים נוטים לעשות את הטעות הנפוצה ולצרוך במהלך הדיאטה כמות חלבון לא מספקת. לעומת זאת, צריכת חלבון גבוהה בדיאטה אפקטיבית בהרבה יותר לירידה באחוזי השומן, כולל בשומן הבטני, עוזרת בשימור מסת השריר, תורמת להרגשת השובע ובשל כך מסייעת להימנע מהתקפי רעב.

 

מחקרים מראים שצריכת החלבון צריכה להוות עד 30% מהצריכה הקלורית היומית, אך גם אם נצרוך כמות גדולה יותר, למשל 40-50% - יהיה הדבר תקין. לרוב האנשים, 2.2-2.6 גרם חלבון לכל ק"ג ממשקל הגוף תהיה הכמות הממוצעת איתה ניתן להתחיל. חשוב לציין: המיתוס הידוע לפיו צריכת חלבון גבוהה גורמת לפגיעה מסוכנת בכליות הופרך כבר ביסודיות.

 

צריכת חלבונים גבוהה בזמן דיאטה תוביל לשימור במסת השריר ולשמירה על חילוף חומרים תקין (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צריכת חלבונים גבוהה בזמן דיאטה תוביל לשימור במסת השריר ולשמירה על חילוף חומרים תקין(צילום: shutterstock)

 

אי ביצוע אימוני התנגדות

אימוני התנגדות בזמן ירידה במשקל משמרים ואפילו בונים מסת שריר. שריר גדול יותר צורך יותר אנרגיה ובכך מגביר את חילוף החומרים, לפיכך, איבוד מסת שריר יוביל אף הוא להאטה בקצב חילוף החומרים. פרט זה מסביר למה גם מתאמנים אשר אינם מחפשים לבנות שריר מחוייבים לביצוע אימוני התנגדות, על אף שמטרתם היחידה הינה ירידה במשקל.

 

חשוב לפחות לשמר את השריר הקיים בזמן הירידה באחוזי השומן. אימוני התנגדות יחד עם מאזן קלורי שלילי בצירוף כמות חלבון גבוהה יביאו לתוצאות טובות יותר.

 

פעילות אירובית מוגזמת 

אנשים רבים מתאמנים על בסיס יומיומי, מפדלים שעות על מכשירי האירובי במכון הכושר ומזיעים את נשמתם, אך התוצאה? אינה משתנה חודש אחר חודש. נכון שפעילות אירובית אכן עוזרת לשרוף קלוריות ושומן וע"י פעילות שכזו ניתן לשרוף יותר קלוריות, אך ביצוע אינטנסיבי של  פעילות אירובית בזמן ירידה במשקל אינו מומלץ כלל. לדבר זה ישנן 2 סיבות עיקריות:

 

במאזן קלורי שלילי הגוף נמצא תחת לחץ, דבר הגורם לו להפוך חשוף יותר לאימון יתר. אימון יתר יכול להתבטא בעייפות, דיכאון, היחלשות המערכת החיסונית ופגיעה במערכות הגוף. מחקרים אף מראים שאימוני סיבולת אירוביים מעודדים עוד יותר את מצב זה.

 

בנוסף, גם פה אלמנט חילוף החומרים בא לידי ביטוי. סביר להניח שבעקבות פעילות אירובית עצימה במהלך הדיאטה נחווה ירידה דרסטית בחילוף החומרים, דבר אשר יכול להימשך הרבה אחרי שהמשקל נעצר. ירידה בחילוף החומרים היא אחת הסיבות שמקשות על אנשים רבים לשמור על המשקל החדש שלהם לאחר הדיאטה, כך שגם אם ינסו לחזור לאכול כמו שאכלו - הם ישר יעלו במשקל.

 

תופעה זו שכיחה כאשר מתאמנים יותר מדי, במיוחד כאשר נמצאים במאזן קלורי שלילי ועל אחת כמה וכמה בעת ביצוע פעילות אירובית. למרות שאירובי הוא כלי אפקטיבי לירידה במשקל, ביצוע שלו למשך תקופה ארוכה היא לא הדרך המומלצת לירידה באחוזי השומן. אם בכל זאת בחרתם לבצע אימוני אירובי, ההמלצה היא לבצע אימוני אינטרוולים פעמיים בשבוע לכל היותר. אימונים אלה אולי קצרים, אך יעילותם רבה.

הכותב הוא מדריך ומאמן כושר מקצועי

 

 

רוצים טיפים נוספים לדיאטה מוצלחת ואפקטיבית יותר? צפו:

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פעילות אירובית אינטנסיבית בזמן דיאטה חושפת את הגוף למצב של אימון יתר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים